Colegiul Medicilor consideră oportun un corp de experți medicali pentru expertiza cazurilor de malpraxis

Colegiul Medicilor consideră oportun un corp de experți medicali pentru expertiza cazurilor de malpraxis

Colegiul Medicilor din România consideră că este oportună înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară pentru instanțele civile în cazurile de malpraxis. Iar în cazul unei erori medicale repetate, ar trebui avute în vedere mecanisme de răspundere disciplinară mai riguroase, precum ridicarea dreptului de practică. 

Aceasta este concluzia celei mai recente dezbateri publice organizate de Colegiul Medicilor din România (CMR), care au drept temă greșelile medicale și drepturile pacienților (în situația în care o eroare le produce prejudicii).

Ultima dezbatere a avut loc la Timișoara, unde directorul Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a spus că în țara noastră, sistemul actual de gestionare a erorilor cuprinde mai multe disfuncționalități care nemulțumesc atât pacienții, cât și specialiștii din domeniul sanitar.

Citește și Stomatologii, luați în vizor de ANAF

În cadrul întâlnirii, s-a menționat faptul că în ce privește malpraxisul se creează un blocaj din cauza procedurilor. Concret, expertiza efectuată în domeniul malpraxisului este realizată de serviciile de medicină legală la nivel teritorial, respectiv la Institutul Național de Medicină Legală; contestațiile ulterioare sunt trimise serviciilor teritoriale, care le transferă apoi unei comisii naționale. Astfel, întârzierile pot fi de câteva luni sau chiar ani. Ca o comparație, în alte domenii, expertizele judiciare pentru instanțe sunt efectuate de experți independenți acreditați, drept urmare termenele sunt mult mai reduse. 

„Credem că introducerea unui corp al experţilor medicali, format din medici practicieni de diferite specialităţi, acreditaţi să ofere expertiză judiciară instanţelor ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis”, a spus președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, potrivit news.ro.

Totodată, sunt necesare mecanisme de răspundere disciplinară mai riguroase în cazul erorilor grave sau repetate – la dezbatere a fost menționată ridicarea dreptului de practică a medicului, pentru a proteja ceilalți pacienți. 

Pe de altă parte, chiar dacă personalul medical este cel care poate efectua erorile medicale, principalii responsabili de greșeli sunt factorii care țin de sistemul din România – resursa umană limitată, spitale și unități medicale dotate necorespunzător și lacunele legislative.

Te-ar putea interesa și Influencerii din domeniul medical vor fi nevoiți să își certifice conturile de YouTube

Potrivit unei informări transmise de reprezentanții Colegiului Medicilor în mediul online, prin aceste dezbateri, instituția dorește să fie identificate problemele, ca ulterior să fie propuse soluții pentru a fi îmbunătățit sistemul actual de gestionare a erorilor medicale în România. Următoarea întâlnire va avea loc la Târgu Mureș (23 noiembrie), iar anul viitor, acestea vor fi organizate la Cluj, Iași și Craiova.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment