Semnal de alarmă al medicilor de familie: România alocă 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor

Semnal de alarmă al medicilor de familie: România alocă 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor

Peste 9.000 de cabinete de medicina familiei acordă asistență pacienților cu 50 de bani pe zi, aceștia fiind suma alocată de Guvern și de Parlament pentru cetățeni. Concluzia aparține Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, care subliniază, în același timp, că autoritățile dau dovadă de o „gravă subfinanțare” a cabinetelor. 

„Aceasta nu mai poate fi menținută și în bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul 2023! Doar 50 de bani pe zi alocă România pentru sănătatea cetățenilor, la un buget actual de doar 3,6 miliarde de lei alocat anual finanțării asistenței medicale primare”, se arată într-un comunicat de presă al Federației

Potrivit sursei citate, este vorba de peste 9.000 de cabinete de medicina familiei și de mai mult de 200 de centre de permanență din asistența medicală primară, care vor asigura îngrijirile medicale de bază pacienților din mediul rural și cel urban cu mai puțin de 1 leu pe zi. Rețeaua cabinetelor medicilor de familie ar avea nevoie de un buget de 7 miliarde de lei în fiecare an, sumă de două ori mai mare decât cea alocată în 2022, care este de 3,6 miliarde de lei. 

Citește și Bani mai mulți pentru medicii de familie: CNAS vrea să-i convingă să vină în mediul rural

„Nu merită sănătatea cetățenilor români nici măcar un leu pe zi? A fost și este recunoscut de autoritățile române faptul că medicina de familie este grav subfinanțată, tarifele decontate fiind practic jumătate din valoarea celor reale”, au mai subliniat medicii de familie în comunicatul semnat de președintele Federației, dr. Raluca Zoițanu.

Dr. Zoițanu mai atrage atenția că tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanență au rămas neschimbate de patru ani. Problemele semnalate de cadrele medicale trebuie discutate pe baza prevederilor bugetare necesare, altminteri ele nu pot fi rezolvate prim simple discuții purtate în ministere și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Mesajul Federației mai explică faptul că activitatea din cabinetelor medicilor de familie nu mai poate continua fără cele 7 miliarde de lei anual necesare, iar „Creșterea calității serviciilor medicale nu este posibilă fără investiții în infrastructura cabinetelor de medicina familiei, în pregătirea personalului medical și auxiliar, în pregătirea și atragerea viitorilor medici de familie”. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment