Sfaturi esențiale pentru a gestiona valul mare de pacienți din sezonul rece

Sfaturi esențiale pentru a gestiona valul mare de pacienți din sezonul rece

Sezonul rece facilitează apariția infecțiilor respiratorii, tocmai din cauza umidității scăzute și a faptului că oamenii petrec mai mult timp în spații închise. În plus, într-o asemenea perioadă se înregistrează o creștere a afecțiunilor circulatorii. Iarna anului 2023 a fost marcată de răspândirea cu rapiditate a gripei sezoniere, o afecțiune foarte contagioasă care a generat în unele cazuri supraaglomerarea spitalelor. Personalul medical a trebuit să acționeze imediat pentru a oferi tratamente personalizate fiecărui pacient în parte, dar și pentru a aplica soluții ingenioase de prevenție. Când pe holurile spitalelor nu mai există loc pentru pacienți, munca începe să devină din ce în ce mai grea. 

Citește și: Ministerul declară stare de alertă pentru gripă. Recomandări pentru spitale

Din postura unui om care intră în contact cu foarte multe persoane bolnave e important să aplici metode specifice. Indiferent de specializarea medicală și responsabilitățile aferente, trebuie să iei în calcul activitățile de eficientizare a timpului alocat tratării fiecărui pacient. În plus, siguranța ta și a celor cu care interacționezi trebuie să primeze, indiferent de situație. 

Te întrebi care sunt cele mai recomandate inițiative pe care le poți lua în calcul?

Top 5 sfaturi pentru a face față valului mare de pacienți din sezonul rece 

Dacă vrei să eviți pe cât se poate stresul aferent perioadei aglomerate, dar și o posibilă infectare cu virusul e indicat să urmezi câteva reguli importante. 

Iată 5 sfaturi care te vor ajuta să-ți eficientizezi timpul de lucru, dar și performanțele la locul de muncă: 

  1. Adoptă metode online de programare a consultațiilor – O variantă care te va ajuta să reduci fluxul constant de oameni, dar și să îmbunătățești comunicare medic-pacient. Platformele online dedicate consultării și administrării unui tratament personalizat sunt foarte ușor de folosit. În plus, nu uita de importanța efectuării activităților de triaj epidemiologic. Asigură-te că stocul de soluții dezinfectante este refăcut în mod constant. Riscul răspândirii cu rapiditate a virusului va fi redus la minimum. 
  2. Încurajează-ți pacienții să se vaccineze – Expune-le pe îndelete care sunt beneficiile de care se vor bucura dacă decid să se vaccineze. Oferă-le inclusiv informații despre categoriile de persoane foarte vulnerabile în sezonul răcoros. Nu te rezuma, totuși, doar la pacienți. Datoria profesională nu se oprește atunci când părăsești instituția medicală. Dacă nu vrei să se confrunte cu efectele virusului gripal asupra organismului e recomandat să-ți informezi atât membrii familiei, cât și prietenii apropiați. 
  3. Poartă echipamentul potrivit – Acordă o atenție deosebită fiecărui detaliu atunci când ești la muncă. Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește derularea activităților este echipamentul. Dacă nu integrezi în componența sa elementele potrivite, posibilitatea de a te infecta cu virusul și implicit de a agrava starea pacienților va crește semnificativ. Pe lângă alegerea pieselor potrivite, e esențial să speli constant echipamentul. Consultă regulile de întreținere, pentru a te asigura că nu apar situații neplăcute. 
  4. Aplică avantajele aplicării tratamentului de acasă – Acolo unde se poate, nu ezita să încurajezi pacienții să se trateze de acasă. Prescrie medicamentele pe care trebuie să le administreze pe baza istoricului medical și îndeamnă-i să se izoleze acasă în timp ce aplică tratamentul. Este o activitate care oferă avantaje multiple atât ție, ca specialist medical, cât și celui care prezintă simptome de gripă, tocmai pentru că reduce cazurile de infectare. 
  5. Ia-ți o zi liberă dacă simți că nu mai poți – Burnout-ul este o problemă reală, care apare tocmai în momentele de agitație continuă. O perioadă în care cazurile de gripă și implicit cererile de spitalizare cresc fulminant e foarte posibil să te confrunți cu factori de stres și oboseală. În ciuda numărului ridicat de responsabilități, nu pune foarte multă presiune pe tine. Încearcă să găsești un echilibru între carieră și viața personală și să nu te lași pradă emoțiilor negative. Pentru un plus de eficiență, pune accent pe importanța lucrului în echipă.

Află mai multe despre: Cum să te protejezi de virusul gripal dacă lucrezi în spital

Cum să-ți eficientizezi munca în perioadele aglomerate 

Perioadele aglomerate sunt perfect normale, mai ales dacă lucrezi în domeniul medical. Acolo, pe holurile spitalelor, situațiile urgente sunt la ordinea zilei, mai ales iarna, când temperaturile încep să scadă. Dacă vrei să te bucuri de avantajele pe care le oferă munca organizată există câteva aspecte care te vor ajuta să te bucuri de rezultatele dorite:

  1. Stabilește-ți prioritățile – Derulează activitățile în așa fel încât să rezolvi mai întâi cazurile care au nevoie urgentă de tratament. Fă-ți un plan în care să incluzi toate sarcinile importante. Organizarea este punctul cheie, pe care orice specialist medical ar trebui să îl integreze în rutina profesională. Vei vedea cum presiunea de a duce la îndeplinire cât mai multe activități va dispărea. 
  2. Alocă suficient timp odihnei – După o zi grea la muncă, un somn liniștitor vine ca o recompensă binemeritată. Nu sări peste programul obișnuit de odihnă pentru că factorii de epuizare fizică și mentală îți vor cauza numeroase probleme. Capacitatea de concentrare va scădea, ceea ce te va împiedica să aplici corect tehnicile de tratare. Pe lângă crearea unei rutine desăvârșite de somn e indicat să adopți un regim alimentar echilibrat, bogat în vitamine și nutrienți. 
  3. Trasează împreună cu ceilalți colegi un plan de efectuare a activităților – Munca de birou și birocrația este mult mai stresantă decât ai fi crezut, chiar dacă la prima vedere pare o responsabilitate ușor de îndeplinit. Încearcă să delegi sarcinile acolo unde este posibil. Convinge-ți managerul să adopte sisteme ingenioase, care să automatizeze responsabilitățile. Stabilește împreună cu ceilalți medici sau asistenți medicali un plan eficient, care să vă ajute în rezolvarea sarcinilor zilnice. Ajutorul reciproc se dovedește mereu a fi o strategie bună de gestionare a perioadelor aglomerate, fie că e vorba de spitale publice sau clinici private.  

Concluzii 

Perioadele aglomerate cauzează factori inepuizabili de stres și oboseală. În cazul instituțiilor medicale, sezonul răcoros devine principalul obstacol în desfășurarea cu ușurință a activităților, tocmai din cauza creșterii cazurilor de infectări cu gripă sezonieră. Iarna valorile termice scad, ceea ce facilitează apariția afecțiunilor respiratorii. Într-o asemenea perioadă, medicii și asistenții sunt nevoiți să gestioneze un ritm de muncă alert, ceea ce poate cauza numeroase probleme pe termen lung. Capacitatea de concentrare începe să scadă, iar momentele de relaxare devin amintiri plăcute. Însă, nu trebuie să-ți faci griji. Poți reduce semnificativ stresul aferent unei asemenea perioade prin adoptarea unor strategii ingenioase. Apelează la eficiența sistemelor online de programare a consultațiilor și aplică în mod corect activitățile de triaj epidemiologic. Poartă corect echipamentul de protecție și evită pe cât se poate contactul direct cu persoanele bolnave, pentru a evita cu succes o posibilă infectare. În cazul în care prezinți simptome de gripă, nu ezita să stai acasă. 

Fă câteva schimbări și la nivelul echipei pentru a vă bucura împreună de avantajele pe care le presupune munca eficientă. Stabiliți împreună un plan de acțiune și împărțiți sarcinile în așa fel încât să nu se ajungă la supraaglomerare. 

Aplică metodele de sus și bucură-te de rezultatele dorite!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment