Birocrația – cea mai mare barieră a medicilor

Birocrația – cea mai mare barieră a medicilor

Birocrația rămâne fără îndoială una dintre cele mai mari probleme ale sistemului medical românesc. Pe lângă situațiile urgente care apar zilnic, medicii sunt nevoiți să gestioneze activități administrative, tocmai din cauza lipsei de personal. Efectuarea intervențiilor chirurgicale este completată așadar de organizarea documentelor diverse, fie că e vorba de fișe medicale sau buletine de analize. Tocmai de aceea, principalul factor de epuizare profesională, conform unui studiu efectuat de Colegiul medicilor din București, este sistemul birocratic. Personalului medical îi este din ce în ce mai greu să găsească echilibrul între viața profesională și cea de familie. De asemenea, tratamentele prescrise nu reușesc să se ridice la nivelul așteptărilor, tocmai din cauza supraaglomerării sarcinilor.

Oricât de pasionat/ă ai fi de ceea ce faci, în cel mai scurt timp vor interveni sentimente de frustrare și dezamăgire. De cealaltă parte, și pacienții sunt profund afectați de felul în care funcționează medicina românească. Tocmai de aceea, au loc situații neplăcute, scandaluri sau chiar acuzații de malpraxis. Este un adevărat cerc vicios, în care medicii se luptă cu o industrie ancorată în trecut, iar pacienții suportă consecințele unui tratament efectuat pe repede-înainte.

Și totuși, care sunt problemele nevăzute pe care le generează birocrație? Cum poți tu, ca medic, să depășești o asemenea situație limită? Există sau nu rezolvare?

Ce victime face birocrația în sistemul medical românesc?

Sistemul birocratic defectuos nu face altceva decât să îngreuneze atât munca medicilor, cât și a întregii industrii. Printre principalele probleme pe care le generează se numără:

·       Exodul medicilor – Una dintre cele mai grave situații, tocmai din cauza impactului pe care îl are în timp. Medicii aleg să plece în țări mai bine dezvoltate, în care își pot practica în liniște profesia. Pe lângă echipamentele performante pe care le au la dispoziție, medicii se bucură de un anumit statut în societate. Sunt priviți cu respect și prețuire, tocmai de aceea riscul apariției burnout-ului este redus la minimum.

·       Nerecunoașterea diplomelor dobândite în afara țării – O problemă semnalată chiar de ministrul sănătății în 2019. Victor Costache a povestit că certificările și experiențele practice pe care le-a dobândit în Franța timp de 12 ani nu au fost acceptate în primă fază în România. A fost nevoie de șase luni pentru a primi recunoaștere din partea sistemului, tocmai din cauza procesului aferent depunerii și evaluării documentelor.

Citește și: Avocat Dan Minoiu: Medicul este o adevărată corporație

·       Trasarea incorectă a sarcinilor – Ca proaspăt medic te gândești cu entuziasm la momentul în care vei putea lucra într-o instituție sanitară. Ți se pare că acolo poți acumula experiența de care ai nevoie și acolo poți obține rezultate incredibile. Însă, de cele mai multe ori lucrurile nu stau deloc așa. Energia debordantă pe care o aveai la început se va estompa încetul cu încetul. Este foarte posibil să primești responsabilități suplimentare și să faci și muncă de birou, care nu este stipulată în fișa postului.

·       Imposibilitatea de a efectua studii clinice – Poate cea mai mare problemă a românilor este că sunt capabili de orice, dar se împiedică de lucruri irelevante. România deține toate resursele necesare pentru a derula studii clinice complexe, însă aprobarea propunerilor de către autoritatea de reglementare poate dura în jur de 301 zile. Da, ai citit bine. E nevoie de aproximativ 10 luni pentru a primi un răspuns, ceea ce reduce din start posibilitatea de a oferi un suflu inovativ domeniului.

·       Folosirea în continuare a echipamentelor vechi – Tehnicile de lucru învechite sunt cele care fac cele mai multe victime în rândul pacienților. Un medic are nevoie de un mediu de lucru sigur, care să-i ofere șansa de a oferi soluții de tratare personalizate. În schimb, ceea ce primește în majoritatea instituțiilor sanitare este oboseală, stres sau chiar anxietate.

Citește și: Prof. dr. Elizabeta Popa: Nu trebuie să ne fie frică de digitalizarea medicinei

Ce poți face tu, ca proaspăt medic?

Dacă te întrebi cum poți depăși problemele sistemului medical românesc, puternic afectat de birocrație, există câteva lucruri pe care le poți face:

·       Ia atitudine – Nu te lăsa condus de ideea conform căreia un medic începător trebuie să fie supus. Un medic ajuns în pragul în care poate profesa, fără a avea nevoie de ajutorul cuiva este capabil să ia unele dintre cele mai bune decizii. Nu te lăsa influențat/ă de atmosfera mereu tensionată. Ia atitudine! Spune-ți părerea sinceră despre ceea ce merge rău în instituție.

·       Fă propuneri – Impune-te atunci când e nevoie, dar nu uita ce putere poate avea exemplul pozitiv. Încearcă să te implici în definitivarea unor soluții ingenioase, care să aducă un suflu fresh domeniului. Propune adoptarea unor noi tehnici de lucru. Vorbește pe larg cu superiorii și ceilalți colegi pentru a ajunge la un consens în ceea ce privește derularea activităților.

Te-ar putea interesa și: Prof. dr. Elizabeta Popa: Pacienții au nevoie de înțelegere, diagnosticare și tratament, nu să aștepte pe holuri

·       Caută locul care ți se potrivește mai bine – Instituțiile sanitare publice sunt cel mai puternic afectate de birocrație. Medicii sunt nevoiți să gestioneze simultan mai multe activități. Tocmai de aceea, devin irascibili și morocănoși. Oferă răspunsuri monosilabice și uită să privească și partea plină a paharului, ceea ce duce la apariția problemelor de comunicare cu pacienții. Astfel, devine mai mult decât necesar să îți alegi cu atenție locul de muncă. Gândește-te la felul în care ai reușit să evoluezi de-a lungul timpului și trasează-ți obiective clare. Nu mai găsi scuze problemelor care apar din cauza birocrației și nici nu încerca să îți sacrifici energia în cazul în care nu merită.

MEDIjobs este soluția ideală în cazul în care îți dorești să te bucuri de o carieră de succes. Platforma de recrutare oferă suport atât medicilor în căutarea jobului ideal, cât și instituțiilor care își doresc să facă performanță. Devine, așadar, locul în care poți obține oferta de muncă la care sperai de mult timp. Totul este personalizat în funcție de nevoile tale și ai la dispoziție specializări diverse: medici specialiști, stomatologi, de familie, asistenți de clinică și lista poate continua. Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Concluzii

Birocția reprezintă fără îndoială sursa principală a problemelor cu care se confruntă sistemul medical românesc. Personalul medical este nevoit să efectueze, pe lângă activitățile stipulate în fișa postului, și sarcini administrative. Tocmai de aceea, intervin probleme de comunicare între medic și pacient și apar dificultăți diverse în a definitiva tratamente de calitate. De asemenea, devine imposibil ca domeniul să se bucure de o dezvoltare armonioasă. E important așadar să găsești locul de muncă ideal, care să-ți permită să propui soluții bazate pe inovație.

Alege MEDIjobs și fă o schimbare în domeniul medical!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment