Cât de mult influențează politicul deciziile finale și ce se întâmplă acum în sistemul medical

Cât de mult influențează politicul deciziile finale și ce se întâmplă acum în sistemul medical

Conferința Leaders in Healthcare România, organizată de MEDIjobs în parteneriat cu MedicHub, a fost joi, 18 noiembrie, gazda a numeroși speakeri de renume, ce au dezbătut unele dintre cele mai arzătoare subiecte din domeniul medical românesc, în ceea ce privește leadership-ul, dar și pandemia COVID-19.

Prima sesiune de discuții din cadrul conferinței, intitulată ”Marea Dezbatere – Leadership în era Covid”, a avut ca invitați patru voci răsunătoare în pandemie, lideri în ceea ce înseamnă sănătate publică, și anume Dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Dr. Nelu Tătaru, medic chirurg și politician, Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului “Matei Balş”.

Cei patru specialiști au discutat, în cadrul panelului, și despre influența politicului în deciziile finale și ce se întâmplă în prezent în sistemul medical.

Dr. Adrian Marinescu: Nu există decizie medicală care să nu treacă în final și prin partea politică

Dr. Adrian Marinescu crede că toate deciziile și felul în care funcționează lucrurile în sectorul medical sunt influențate de sectorul politic. „Politicul influențează și felul în care e un sector și un sistem medical, nu neapărat în pandemie. Sistemul medical și felul în care arată astăzi și înainte de pandemie ține tot de partea politic. Cred că (politicienii n.r.) au un rol important. Tot ce înseamnă sistem medical are legătură cu partea politică”.

Citește și: Viitorul leadershipului medical în România: Cum și de ce medicii talentați devin manageri de succes

În ceea ce privește pandemia COVID-19, Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului “Matei Balş”, este de părere că toate deciziile care s-au luat în această perioadă, și nu numai, sunt decizii politice.  „Situația politică întotdeauna influențează, de la felul în care discutăm de sectorul medical, la deciziile care se iau în pandemie și chiar de la partea de mesaje, pentru că în final, acele mesaje care sunt congruente tot de partea politică țin. În final, toate acestea trebuie să fie coordonate de undeva”.

Dr. Nelu Tătaru: Suntem cu mâinile legate de un vot sau de o decizie politică

În calitate de fost ministru al Sănătății, dar și de medic, dr. Nelu Tătaru a simțit cum funcția politică îi afectează deciziile pe care le-a luat ca medic, în această perioadă de pandemie. Acesta a făcut referire, în special la certificatul verde.

„Profesioniștii din comisia de sănătate eram înțeleși. A intervenit componenta politică a profesioniștilor care erau în comisiile de sănătate din Parlament li vedeți că acest certificat verde și azi naște și polemici, dar și ambiguități. Componenta politică contează foarte mult în acest moment, încât în condițiile în care, văzând că avem atâtea dificultăți eu am avut niște discuții cu toți cu care eram… am ajuns la acel punct în care am spus DA, noi ne-am spus părerea, dar suntem, în acest moment, cu mâinile legate de un vot sau o decizie politică”.

Te-ar putea interesa și: Cum conduci o echipă când intervine stresul. Dr. Gabriel Diaconu: Încrederea ne cimentează relaționarea

Dr. Emilian Popovici: Instabilitatea politică din ultima perioadă din România au fost extrem de nocive pentru mersul problemelor

Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a simțit cum, în perioada pandemiei, rezultatele științifice prezentate de acesta nu sunt luate în considerare de partea politică. „Uneori s-a ținut cont, dar alteori nu, pentru că, se pare că în final nu s-a luat decizia de sănătate publică, ci alte tipuri de decizii”.

Făcând referire la influența politică în perioada pandemiei COVID-19, acesta a spus că „atunci când ai o criză de sănătate publică, care este dublată de tot felul de informații legate de creșterea comerțului gazelor, deci de o criză cu o anumită tentă economică, ce poate fi mai rău decât să se adauge, ținând cont de faptul că în final decizia este politică, să se adauge mesaje de genul ”prim-ministru demis”, ”guvern cu puteri limitate” ș.a.m.d.”.

Leadership-ul în perioada de criză este complicat, iar partea de comunicare joacă un rol foarte important în educația pe care o primesc medicii. Cel mai important lucru învățat în pandemie este cât de multă nevoie avem de specialiștii din toate domeniile, în situația de criză.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment