Situațiile juridice și legislația stufoasă pot fi adevărate provocări pentru medici și profesioniștii din sănătate. Tema este cu atât mai relevantă pentru angajații în sănătate care interacționează cu pacienții în numeroase forme sau se confruntă permanent cu situații adesea confuze din punct de vedere juridic.
Avocatul Dan Minoiu, de la Mușat și Asociații, consideră că medicul poate fi asemănat cu o adevărată corporație, fiind nevoit să aibă și să cunoască multe alte roluri. Modul în care un medic le-ar putea face față cu succes a fost tema centrală a prezentării acestuia în cadrul conferinței Leaders in Healthcare România.
Este o temă cu atât mai relevantă astăzi pentru angajații în sănătate care au profesii liberale și pot interacționa în numeroase forme – adesea confuze din punct de vedere juridic – și care doresc să-și dezvolte o carieră în mod armonios și în siguranță.
Avocatul, specializat în Drept farmaceutic și medical, nu crede că putem ignora aspectele juridice ale exercitării profesiei medicale, atunci când vorbim de leadership și lideri în sănătate. ”Problemele și oportunitățile juridice pe care nu doar medicii, dar și asistenții și managerii medicali le întâmpină nu se datorează pandemiei, deși poate unele au fost exacerbate de situație. Ele există în comunitatea medicală dintotdeauna – și de aceea este important astăzi ca profesioniștii să se orienteze spre cele mai bune soluții – pentru el, și ca urmare, pentru cei cu care interacționează”, este de părere Minoiu.
Citește și: Cât de important este coaching-ul medical în vreme de criză
”Exercitarea profesiei medicale în ziua de azi este extrem de complexă. Un profesionist în domeniul sănătății în România poate să desfășoare activitatea în același timp pe mai multe planuri. Vorbim de o profesie liberală. Acesta poate să lucreze ca angajat într-un spital de stat, poate să aibă un cabinet medical privat, poate să lucreze independent la stat sau la privat, poate avea activitate didactică. Așadar, un medic – sau un profesionist în sănătate are foarte multe “pălării” și este dificil de găsit metoda sau forma cea mai potrivită de a explora toate oportunitățile profesionale în mod legal și sigur, din punct de vedere al contractării”, mai spune avocatul.
Cum pot liderii medicali să se dezvolte optim, în carieră?
Cum poate un medic să intre într-o nouă relație contractuală, să dezvolte o afacere proprie ca antreprenor, să continue parcursul profesional într-o anumită companie sau direcție? Sunt doar câteva dintre întrebările comune pe care profesioniștii în sănătate și le pun în mod curent.
Așa cum precizează Dan Minoiu, pentru un profesionist în sănătate e dificil de găsit forma cea mai potrivită de contractare. De multe ori, medicii recunoscuți în domeniu au și cabinete medicale, și varianta salarială, și varianta independentă la îndemână. Și e dificil de ales cea mai optimă variantă, din punct de vedere legal. ”Noi analizăm întotdeauna partea de conformitate, de reglementare, de taxe și dreptul muncii. Fără o abordare integrată, putem sa fim perfecți pe o latură, dar să ne expunem la riscuri”, explică acesta.
Indiferent că vorbim de medici, asistenți, manageri care nu au pregătirea de medic, liderul în domeniul medical are parte de numeroase interacțiuni cu entități diferite, de la unități medicale și farmaceutice și furnizori de echipamente la autorități, asociații profesionale, universități și media. Iar aceste interacțiuni pot lua diferite forme și pot avea diferite agende. ”Prin urmare, este dificil ca angajații în sănătate să poată conduce activitatea în mod profesionist, mai ales când aceștia nu au timpul să învețe toate activitățile în care activează acestea – și de aceea merită susținere pe partea de identificare a oportunităților și riscurilor în activitatea medicală”, mai spune avocatul.
Te-ar putea interesa și: Vreau să fiu un lider medical în era digitală. Ce opțiuni există?
Potrivit avocatului Dan Minoiu, oportunitățile și riscurile în activitatea medicală țin adesea de noțiuni de reglementare, concurență, malpraxis, protecția datelor, drept penal, taxe și alte aspecte de conformitate, conflicte de interese și incompatibilități. Asta cu atât mai mult cu cât legislația în domeniu are peste 4000 de pagini și se schimbă în permanență. ”De exemplu, Legea sănătății este unul dintre cele mai modificate acte privind aspectele de reglementare în activitatea medicală, esențiale pentru profesioniști.
Nu putem fi medici, profesioniști, nu putem să conducem echipe, să gestionăm spitale sau clinici, fără să înțelegem partea de drept medical, de reglementare, de conformitate medicală. Spre exemplu, zona de malpraxis se referă la o preocupare constantă din partea medicilor despre cum se pot proteja legal și care sunt riscurile meseriei. Zona de drept penal este iarăși importantă, pentru că mulți profesioniști în sănătate trebuie să țină cont atât de activitatea medicală, cât și de latura penală a deciziilor luate, cum este cazul celor care lucrează în psihiatrie. Orice decizie medicală pe care o iau poate fi interpretată din punct de vedere penal, e dificil să-ți exerciți profesia și să ai genul acesta de riscuri de gestionat”, completează avocatul.
Alte provocări pentru medici pot fi conflictele de interese, aspectele concurențiale, probleme de păstrare a secretelor comerciale mai ales în cazul celor care conduc echipe sau propria companie medicală, care au clienți și concurenți activi și au nevoie să își desfășoare activitatea într-un mod concurențial onest. De asemenea, prelucrarea datelor cu caracter personal, respectiv protecția acestora, dincolo de secretul actului medical, sunt aspecte ce pot pune probleme nu doar medicilor, ci și cabinetelor, clinicilor sau spitalelor, a mai spus MInoiu.
Citește și: Care au fost reușitele liderilor până acum, în pandemia de COVID-19
Răspunderea civilă în caz de malpraxis
Avocatul Dan Minoiu a prezentat în cadrul conferinței ”Leaders in Healthcare România” explicații despre malpraxisul medical, dar și aspecte ce țin de răspunderea delictuală versus cea contractuală.
Culpa de tehnică medicală poate cuprinde:
- Neîndeplinirea obligației de îngrijire
- Neîndeplinirea obligației de securitate
- Privarea de șansa de vindecare sau de supraviețuire
Culpa de etică medicală poate cuprinde:
- Depășirea competenței profesionale
- Practica neautorizata
- Efectuarea actului medical în lipsa consimțământului
- Nerespectarea confidențialității și a secretului profesional
- Nerespectarea vieții private a pacientului
- Discriminarea pacienților
- Neîndeplinirea obligației de informare
- Refuzul acordării asistenței medicale
- Abandonul pacientului
Citește și: Prof. dr. Elizabeta Popa: Pacienții au nevoie de înțelegere, diagnosticare și tratament, nu să aștepte pe holuri
Abordarea integrată pentru identificarea și prevenirea riscurilor
În opinia avocatului, cei care vor să devină antreprenori sau manageri au nevoie de susținere, care adesea începe cu o evaluare a activităților sale curente, dar și a planurilor de viitor pe următorii 10-15 ani pentru a găsi cele mai bune moduri de exercitare a profesiei din punct de vedere legal, contractual, comercial, sau al relațiilor de muncă.
De aceea, avocatul crede că este nevoie de evaluarea activităților din prisma următoarelor aspecte:
- Reglementare (drept medical și farma)
- Drept penal
- Dreptul concurenței
- Taxe
- Protecția datelor
- Dreptul muncii
- Comercial și contractual
- Achiziții publice
- Proprietate intelectuală
- Litigii
- Coduri de etică
”Acestea se referă, printre altele, la cum se încheie contracte, la ce se obligă părțile, ce posibilitate există de a ieși din acele contracte; situațiile de achiziții publice, pentru mulți medici și manageri de spital care trebuie să fie atenți la acestea; partea de proprietate intelectuală care se referă la brandul de medic care trebuie protejată; partea de litigii. Este aproape imposibil să nu te confrunți cu o dispută cu un coleg, angajator, furnizor, partener de afaceri, angajat, dar sunt lucruri care pot fi prevenite pe termen lung. Încercăm pe cât posibil să identificăm nevoile medicilor și să le prezentăm sau împărtășim din ce am învățat noi, astfel încât atunci când vor fi în poziția de lideri, să se poată uita cu seninătate la ultimii 10-15 ani din cariera, sa nu aibă emoții și să fie convinși că au acționat exact cum trebuia în diversele interacțiuni”, a mai spus avocatul Dan Minoiu.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.