Cum conduci o echipă când intervine stresul. Dr. Gabriel Diaconu: Încrederea ne cimentează relaționarea

Cum conduci o echipă când intervine stresul. Dr. Gabriel Diaconu: Încrederea ne cimentează relaționarea

În confruntarea cu stresul – care a devenit tot mai acut în această perioadă de pandemie – și în conducerea unei echipe este importantă încrederea sedimentată în timp, a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu, la conferința Leaders in Healthcare România.

Dr. Gabriel Diaconu a abordat tema „Schimbă-ți reacțiile în confruntarea cu stresul: cum poți conduce o echipă când te simți încolțit” și a subliniat că această confruntare cu stresul capătă proporții nu doar intrapersonale, ci și interpersonale.

Citește și Interacțiunea cu pacienții în mediul digital. Dr. Radu Veștemean: Poate fi mai umană decât în spitale, în mod paradoxal

„Cumva, echilibrul interior are nevoie să își păstreze niște repere. Probabil că nebunia care ne înconjoară cere de la sine creierul lucid, capul – mai mult sau mai puțin – rece”, a explicat Gabriel Diaconu.

Specialistul a mai subliniat că, în cadrul clinicii pe care o conduce, este înconjurat de oameni care au crescut și s-au format împreună de-a lungul timpului. Iar acest lucru a dus la construirea unui anumit tip de gândire, una orizontală și nu verticală.

„Crescând împreună, ne-am format într-un anumit fel, într-un fel de gândire orizontal. Anume că autoritatea am pus-o de fapt, dedesubtul orizontalei. Le-am spus de fiecare dată că, în situația în care există un factor patogen, agresogen din afară, ca director medical să fiu cel care să le țină lor spatele.

Pentru că poate să fie incertă condiția de medic în momentul în care lucrezi în mediul privat, și cu atât mai mult poate să devină incertă uneori și condiția de psihoterapeut sau de psiholog”, a mai spus acesta.

Medicul psihiatru a mărturisit că au fost numeroase situații în interiorul echipei când rolul lui a fost, mai degrabă, de intermediator al lucrurilor care puteau foarte ușor „să deraieze”: de exemplu relația cu autoritățile, cu clienții etc.

Te-ar putea interesa și Platformele de consultații online sunt o oportunitate pentru medici

Iar în confruntarea cu stresul, leadership-ul este foarte important. Un lider are nevoie ca oamenii să îi spună păsul și toate ofurile lor, însă acest lucru nu se întâmplă tot timpul. De aceea, este bine să „îți stii spațiul de manevră”, a punctat psihiatrul.

Încrederea este cheia funcționării unei echipe

Însă încrederea este piatra de temelie a unei echipe bine sudate, este e părere Diaconu. „Eu am încredere în colegii mei din clinică de sus până jos, de la prima persoană până la ultima, până la ultimul etaj. Este o încredere care a fost testată în repetate rânduri și în mod simetric, acești oameni au încredere în mine. Nicidecum nu este una declarabilă la vamă, nu e un pașaport de încredere pe care îl deținem. Dar sunt sigur că este moneda pe care o traficăm. Încrederea este una care ne cimentează relaționarea, chiar și înainte de a fi deschis gura”, a explicat sursa citată.

De asemenea, în confruntarea cu stresul nu vor fi tot timpul reguli. Însă, liderii unei echipe sunt obligați să hrănească această încredere. Iar detaliile, gesturile, activitățile făcute împreună cu membrii echipei sunt cele care fac diferența din acest punct de vedere.

Citește și Cum poate crește calitatea profesională a medicilor. Care sunt soluțiile propuse de speakerii conferinței Leaders in Healthcare România

„În mod universal, în orice cultură, e important că oamenii să mănânce împreună, este important ca oamenii să râdă împreună, este important ca oamenii să aibă o identitate partajată unul cu celălalt. Iar la sfârșitul zilei, când vine vorba de cine sunt oamenii aceia, ce poziție ocupă și cu ce se ocupă ei, verticala autorității – vrând-nevrând există, vrând-nevrând eu sunt manager – (…) are nevoie să fie dublată de niște repere, de niște valori care mai degrabă să includă, să atragă, convingă, să educe, să hrănească, să înalțe, decât să reconfirme doar de amorul artei că unii sunt mai egali cu ceilalți”.

Pe lângă aceste aspecte, este la fel de important ca mintea obișnuită a unui om să pășească într-un spațiu de contemplare. Pur și simplu, acesta să stea și să observe lucrurile și să își ridice întrebări.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment