Dr. Nicolae-Iordache Iordache: Compasiunea este adevăratul Nord al busolelor medicilor

Dr. Nicolae-Iordache Iordache: Compasiunea este adevăratul Nord al busolelor medicilor

Conferința Leaders in Healthcare România, din 18 noiembrie 2021, a reunit 24 dintre cele mai apreciate voci din sectorul medical, pentru a oferi managerilor și profesioniștilor din sănătate o viziune mai clară și holistică asupra leadershipului modern. 

Dr. Nicolae-Iordache Iordache, speaker în cadrul conferinței, a explicat rolul crucial al compasiunii în practica medicală și avantajele sale atât pentru pacienți cât și pentru medici, precum scăderea erorilor, a burnout-ului sau creșterea notorietății personale, cât și cum pot cadrele medicale și managerii să cultive compasiunea. 

Dr. Nicolae Iordache este consultant și coach, absolvent al Facultății de Medicină UMF “Carol Davila” din București și al unui program MBA, autor al cărții Cine ești tu, doctore?. În curând, va lansa o nouă carte intitulată ReUMANIZAȚI(!) – Reflecții ghidate despre compasiune, comunicare și dezvăț în actul medical.

40 de secunde pentru compasiune în practica medicală 

”Știu că acum treci printr-o experiență grea ți vreau să știi că sunt aici pentru tine. Unele lucruri pe care ți le voi spune astăzi ar putea fi dificil de înțeles și aș vrea să fii confortabil în a mă întrerupe dacă spun ceva care poate crea confuzie sau pare lipsit de sens. Suntem aici împreună și vom trece împreună prin asta. La final de consultație – Știu că treci printr-o experiență grea și vreau să întăresc că suntem împreună în această situație și îți voi sta alături la fiecare pas pe acest drum.” 

Așa a început Dr Nicolae-Iordache Iordache prezentarea sa în cadrul conferinței – un discurs de numai 40 de secunde orientat spre compasiune. Un discurs obișnuit al unor oncologi care aveau să transmită vești proaste unor pacienți înrolați într-o cercetare, dar care a convins martorii consultației să perceapă medicii ca fiind mai călduroși, grijulii, sensibili și plini de compasiune, în timp ce nivelul de anxietate a scăzut drastic în acel grup. 

Citește și: Prof. dr. Elizabeta Popa: Pacienții au nevoie de înțelegere, diagnosticare și tratament, nu să aștepte pe holuri

Ce este compasiunea și cum poate salva vieți?

În viziunea medicului, compasiunea se referă la calitatea umană de a înțelege suferința celorlalți, alături de motivația de a alina suferința, un concept diferit de empatie. Empatia este să mergi în iad cu pacientul, compasiunea e să îl ajuți să iasă din iad. Iar “iadul” poate însemna disperare, resemnare, dezorientare, remușcări, alteori doar singurătate. 

Așa cum explică autorul, indiferent că sunt boli cronice sau acute, psihice tardive sau la început, abordarea cu compasiune se traduce în managementul mai bun al suferinței, rezultate mai bune și viață mai lungă și de calitate.

Mai puține erori medicale, mai puțin burnout și un mai bun brand de doctor: cum se întoarce compasiunea înapoi la cei care o practică 

Potrivit Dr. Nicolae-Iordache Iordache, compasiunea ajută și profesioniștii în domeniul medical, prin faptul că reducere erorile medicale, reduce burnout-ul și consolidează brandul de doctor. Depersonalizarea apare atunci când personalului medical nu-i pasă de pacienți. Ajunge într-o stare de oboseală și stres, încât orice pacient e la fel ca oricare altul. Îl tratează ca pe un obiect sau devin insensibili sau duri față de nevoile pacienților și poate fi percepută ca un fel de anti-compasiune. 

Te-ar putea interesa și: Care au fost reușitele liderilor până acum, în pandemia de COVID-19

Potrivit studiilor prezentate de acesta, unii medici cu scoruri înalte de depersonalizare, au avut o probabilitate de 50% mai mare de a produce o eroare medicală majoră comparativ cu cei cu scoruri mici. Mai mult, aceștia au o probabilitate de patru ori mai mare de a oferi pacienților ingrijire substandard. De asemenea, Dr. Nicolae-Iordache Iordache a arătat și că epuizarea emoțională este corelată cu mortalitatea crescută în ATI, avertizând asupra situației din România, unde personalul ATI este suprasolicitat de multă vreme. 

”Mai mult de-atât, pacienții tratați cu compasiune își dau în judecată medicii mai rar, prin urmare mai puține conflicte și acuzații de malpraxis. Deci dacă ai compasiune faci erori mai puține, iar dacă tot se întâmplă să faci o eroare, găsești mai multă înțelegere la pacient. Nu mi se pare puțin lucru. Cât despre burnout, este un lucru interesant de urmărit: se pare că dacă medicilor le pasă mai mult de pacienții lor și îi tratează cu mai multă empatie și compasiune, sunt sensibil mai puțin expuși la burnout. Sunt concluziile unei revizuiri sistematice a 10 studii publicate”, a explicat Dr. Nicolae Iordache.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment