Cât de important este coaching-ul medical în vreme de criză

Cât de important este coaching-ul medical în vreme de criză

Prof.Dr. Simona Rednic, Președintele Societății Române de Reumatologie: Ce lasă un lider în urma sa?

Este important ce lași în urma ta ca medic, ca lider de echipă, ca specialist, consideră Prof. Dr. Simona Rednic, Președintele Societății Române de Reumatologie și medic primar reumatologie și medicină internă. Astfel, a ajuns la concluzia că dincolo de performanță științifică, vrea să lase în urma sa o echipă interprofesională rezilientă, capabilă să facă față la provocări notabile. Multe dintre soluții pot fi conștientizate de către un lider cu ajutorul coachingului executiv. Dr. Iulia Deac, Coach Executiv pentru Lideri în îngrijirea sănătății și cea care colaborează cu dr. Rednic în calitate de coach, a subliniat că beneficiile dovedite ale coaching-ului profesional specializat sunt publicate în reviste medicale importante.

La conferința Leaders in Healthcare România, organizată de MedicHub și MEDIjobs, Prov univ. dr. Simona Rednic a vorbit despre ce înseamnă coaching medical în vreme de criză și a relatat, de asemenea câteva episoade din experiența sa. 

„Înainte de pandemie mă situam sub o conducere autoritară, o conducere care nu dialoga, care trimitea hârtii prin infirmiere. Era profund dezechilibrată și părtinitoare. Îmi dădea încontinuu un sentiment de nemulțumire și de nefericire la locul de muncă. A venit pandemia. Și aș zice – conducerea autoritară a dispărut aproape cu desăvârșire pentru o vreme. Am rămas, dintr-o dată, singuri ca șefi de secție. (…) Noi nu aveam răspunsuri, pacienții erau fie anxioși, fie neascultători, fie agresivi chiar. Am pierdut un coleg… Și cumva managementul autoritar a eșuat. Cu un șef autoritar e rău, dar fără șef părea și mai rău, și nu am fost pregătiți, și trebuie să schimbăm asta”, a povestit medicul. 

Citește și Conferința „Leaders in Healthcare România” 2021 – gazda celor mai apreciați lideri din domeniul medical

Simona Rednic: Soluțiile ar putea fi la noi

În criza cronică a sistemului acutizată de pandemie, Simona Rednic a înțeles că soluțiile sunt la echipă: „Așa cum a trebuit să ne reașezăm secția pentru COVID, să transformăm circuitele, să transformăm sala de ședințe în vestiar, să transformăm sala de masaj în izolator, a devenit clar – pentru mine, cel puțin – că soluțiile potențiale ar putea fi la noi”, a mai adăugat dr. Rednic. 

Întrebată care sunt lucrurile pe care, în prezent, le gândește diferit, specialistul a punctat că, întâi de toate, vede diferit educația. „Dar ce am înțeles iarăși – mai mult, poate în ultima vreme – că educația mea nu pare să fie suficientă și trebuie să educăm altfel și în jurul nostru. Apropo de pandemie, apropo de vaccinare. Oamenii nu știu cum se manifestă boala, oamenii nu înțeleg ce înseamnă un vaccin, fricile lor sunt foarte diferite și nu funcționează un singur mesaj. Într-un fel colectiv și complex, pe termen lung, fiecare dintre noi, medicii, am contribuit într-o oarecare măsură la cunoștințele actuale ale pacienților noștri și la educația medicală mai mult sau mai puțin deficitară a acestora”, a subliniat sursa citată. 

E clar că e vorba de o răspundere colectivă, mai consideră dr. Rednic, menționând că nimeni nu poate educa pe toată lumea, însă pot „ să educ  prin osmoză pe cei  de lângă mine, pe studenții mei, pe rezidenții mei, pe asistentele mele, pe pacienți, pe infirmierele mele. Probabil de la ei, gândul meu va ajunge mai departe”. 

Din ideea de educație vine ideea de colaborare ”e foarte important să cultivăm alianțe cu oricine are expertiza și bunăvoința de a ne ajuta. (…) Orice idee care ar trebui să vină de sus și să fie impusă s-a dovedit că are un succes discutabil. Schimbarea trebuie să o facă fiecare în jurul lui”, a mai spus specialistul. 

Te-ar putea interesa și Prof. dr. Elizabeta Popa: Nu trebuie să ne fie frică de digitalizarea medicinei

Simona Rednic: Mai bine să echipez oamenii pentru provocările care vor urma decât să las în urmă doar lucruri materiale

Iar în final, dr. Simona Rednic a menționat că cel mai important lucru pe care l-a conștientizat prin participarea la cursul ”Discipline de Lider în medicină” este răspunderea liderilor asupra a ceea ce lasă în urma lor. Pregătirea științifico-tehnică continuă și competitivă a unui medic este necesară dar acum a devenit poate mult mai evident că pe termen lung nu este suficientă. 

„Formarea unui medic e foarte complicată. Un medic performant învață toată viața. Mereu achiziționează cunoaștere științifică vastă, care se acumulează și se schimbă permanent în omenire. Și m-am gândit ce să las în urma mea? (…) Poate un altfel de curs, de competențe de coaching medical? Sprijinul unui coach executiv specializat?. 

O să las în urma mea un ecograf sau mai bine să investesc în antrenamente non-tehnice ale echipei interprofesionale centrată cu adevărat pe pacientul reumatologic, pentru înțelegerea și ameliorarea problemelor uneori dificile sau nerezolvabile cu care ne confruntăm? Mai bine să echipez oamenii pentru provocările care vor urma și să ne antrenăm și pentru o viață profesională puțin mai bună”, a spus specialistul. 

Cursul online ”Discipline de lider in medicina” este conceput de Dr. Iulia Deac sub formă de grup Mastermind în care profesioniști în îngrijirea sănătății se sprijină pentru identificare de soluții și pentru antrenamente ale competențelor liderilor de coaching ICF, managementul oamenilor, relațiilor, influență și negociere. Sună la 0725933736 și vorbește direct cu Iulia despre ce anume poate face un proces de coaching executiv pentru tine sau pentru echipa ta medicală.   

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment