Pe o piață a muncii atât de activă, să fii mereu pregătit pentru un proces de recrutare și întrebările sale – mai mult sau mai puțin previzibile pentru asistenții medicali – a devenit nu doar o idee inspirată, ci aproape o necesitate pentru cariera ta.
Ne aflăm la mai bine de un an de pandemie și cu toate că pronosticul e optimist, sistemul de sănătate – și întreg personalul – este încă sub presiune. Dacă includem și provocările deja știute ale domeniului, profesia de asistent medical devine una mai competitivă ca oricând.
Și poate te întrebi unde e mai bine să te angajezi în ziua de azi, într-o clinică sau în spital? Sau care e diferența între interviul de angajare vs. concursul de angajare, pentru a decide între stat sau privat. Sau pur și simplu nu știi cum să negociezi așteptările salariale.
Din fericire, cu MEDIjobs e ușor să-ți găsești jobul dorit. Creează-ți un cont gratuit și primești oferte în funcție de nevoile și cerințele tale, de la cele mai performante companii din domeniu.
Iar azi te ajutăm cu pregătirea pentru următoarea etapă: interviurile.
Mai jos, descoperă 56 de întrebări la care să te aștepți în timpul unui interviu de angajare ca asistent medical. Unele sunt clasice și… nesuferite, altele sunt inspirate și relevante, iar pentru unele ți-am oferit și o scurtă explicație.
Aruncă o privire pe fiecare și gândește-te cum le-ai răspunde. Alocă mai mult timp celor mai dificile sau neașteptate și vei fi gata de orice interviu pe viitor.
Exemple de întrebări adresate asistenților medicali:
Oriunde te-ai afla în carieră, la un moment dat vei trece prin noi și noi interviuri de angajare.
Poate că nu ai experiență de muncă și îți cauți un job acum. Poate abia ai absolvit și te întrebi cum îți găsești un loc de muncă în pandemie, iar procesul este un pic mai solicitant. Sau poate a venit momentul să faci o schimbare profesională, chiar și după 10 ani în același loc, și vrei să-ți demonstrezi abilitățile.
Indiferent de caz, așteaptă-te la multe întrebări din partea angajatorilor: unele extrem de comune, altele cu totul neașteptate. Iată doar o parte dintre cele mai des întâlnite.
Întrebări factuale
Este una dintre cele mai nesuferite întrebări pe care le poți primi, dar trebuie să dai un răspuns demn. Angajatorii sunt interesați de planurile tale pentru că vor investi în tine. Arată-le că planurile tale de carieră se potrivesc cu ale lor. De obicei recrutorii întreabă asta și pentru că vor să afle ce te motivează profesional și personal.
- Ce abilități crezi că aduci în plus față de alți candidați? Cum te deosebești de ceilalți?
Adesea, angajatorii vor să facă diferența între candidați și să vadă dincolo de experiența clinică și medicală. Vor să vadă cum ești tu, ca asistent și ca persoană, candidatul potrivit.
- Ce calități crezi că trebuie să aibă un asistent medical?
Aici, poți transforma motivele pentru care te atrage această carieră în calități: altruismul, compasiunea, răbdarea, atenția sporită, gândirea critică etc. Ideal, pune-le într-un context relevant pentru angajator.
Citește și: Calitatile indispensabile pe care trebuie sa le aiba un asistent anestezist
- De ce vrei să lucrezi aici?
Angajatorii întreabă acest lucru pentru a se asigura că te-ai informat despre companie, despre cultura și valorile sale, și că ești compatibil cu obiectivele lor. Ei vor să audă ce anume te motivează, cât ești de dedicat și, astfel, ce anume te ajută să fii performant în noul rol.
Este o întrebare tot mai frecventă în timpul interviului de angajare pentru asistenții medicali, din cauza dinamicii imprevizibile de pe piața muncii medicale. Ai aici câteva răspunsuri pe care le poți adapta pentru tine.
- Care este cea mai mare realizare a ta?
Este OK să-ți descrii reușitele profesionale, dând exemple pentru fiecare în parte și cum te-au ajutat. Este important și de ce acea realizare e importantă pentru tine.
- Ce modele de urmat în carieră ai și de ce?
Din nou, intervievatorul dorește să afle ce valori ai și ce anume te motivează să lucrezi și să devii tot mai bun în profesia de asistent medical, în funcție de ce persoane admiri din domeniu.
Te-ar putea interesa și: 6 sfaturi care să te ajute să îți alegi cel mai bun mentor
- Cum ai descrie locul de muncă ideal?
Angajatorii întreabă asta pentru a afla dacă te potrivești cultural cu organizația și echipa lor. De altfel, vor să determine și potențialul tău în compania lor, pe termen lung. Mizează pe un răspuns onest, care are puncte în comun cu ceea ce promovează angajatorul.
- Ce așteptări salariale ai?
Este una dintre cele mai dificile întrebări din timpul interviului, pentru un asistent medical, în special la început de carieră. O idee inspirată e să te pregătești înainte de interviu și să te gândești ce salariu crezi că meriți și să te evaluezi corect profesional înainte de a răspunde.
- Ce feedback primești cel mai des?
Este o întrebare dificilă, dar interesantă, pentru că ce contează mai mult e cum reacționezi tu la feedback, nu feedback-ul în sine. Angajatorul așteaptă sinceritate, dar și claritate în răspuns, și adesea se referă la cum primești criticile constructive și cum le folosești pentru a-ți îmbunătăți aptitudinile.
- Te-ar recomanda angajatorii anteriori?
Intervievatorul dorește să afle în ce relații de comunicare ai rămas cu foștii angajatori și ce calități te reprezintă (integritate, onestitate, profesionalism etc.). Recomandările foștilor angajatori sunt importante într-un proces de recrutare și din motive practice, desigur.
Citește și: Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu
Întrebări legate de competențe și calități
- Poți să-mi spui mai multe despre tine?
Adeseori, recrutorii încep interviul de angajare cu o întrebare mai generală, în care vor să-ți afle povestea și cum te remarci ca persoană, nu doar ca asistent. Acest lucru se întâmplă în special la interviurile telefonice sau cele video, dar și la cele față în față. Află aici cum să răspunzi la această întrebare.
- Care crezi că sunt punctele tale forte? Dar cele slabe?
Angajatorii vor să vadă pur și simplu că ești un om onest și cu perspectivă, conștient de atuurile sale, dar și de lucrurile pe care le poate îmbunătăți. O idee bună e să încadrezi punctele slabe într-un mod pozitiv și să folosești punctele forte potrivite pentru locul de muncă pentru care candidezi.
- Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat în carieră?
Dacă ești un asistent medical cu experiență, această întrebare se referă la a descrie lucrurile importante pe care le-ai învățat pentru a-ți face mai bine meseria și, implicit, a crește nivelul de satisfacție a pacienților.
Te-ar putea interesa și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experientă către asistenții debutanți
- Cum te-ar descrie colegii tăi?
Bineînțeles, această întrebare este despre abilitățile tale de comunicare, cooperare și coordonare, despre cât de bine lucrezi în echipă. Include în răspunsul tău lucrurile relevante pentru jobul la care ai aplicat.
- Cum faci față stresului?
Meseria de asistent medical nu este deloc ușoară, așadar un nivel ridicat de stres este adesea prezent. Una dintre calitățile esențiale ale unui asistent este reziliența, capacitatea de-a face față stresului fizic și emoțional, iar acest lucru ar trebui să reiasă din răspunsul tău.
- De cât timp crezi că ai nevoie pentru a te acomoda cu noul rol?
Răspunsul la această întrebare ține de procesul tău de învățare și de ce mediu de lucru preferi să lucrezi: mai dinamic sau mai stabil și predictibil (și de jobul la care candidezi).
- Cum setezi prioritățile când vine vorba de munca ta?
Angajatorii vor să vadă că se pot baza pe tine, ca parte din echipa lor de lucru. De aceea, răspunsul tău ar trebui să facă referire la nivelul de responsabilitate, de bună organizare și asumare a rolului tău în echipă, dar și la modul în care folosești gândirea critică.
- De câtă supervizare crezi că ai nevoie în acest rol?
La fel și aici, este vorba despre modul tău de lucru, mai colaborativ sau mai independent, în echipă mică sau mai mare. Unii asistenți medicali au abilități de lideri, alții sunt foarte buni “coechipieri”, iar răspunsul depinde de cerințele rolului la care aplici.
Citește și: Posturile de asistent-șef în spitale – rolul-cheie în evoluția profesiei de asistent
Întrebări situaționale și orientate spre pacient
În general, la aceste întrebări deschise este bine să ai în vedere câteva situații din experiența ta anterioară, în care să reiasă calitățile sau abilitățile căutate de angajator.
Poate fi orice tip de caz din viața personală sau profesională. Adesea, sunt despre situații mai provocatoare, în care intervievatorul vrea să vadă cum gândești și cum acționezi. De exemplu, când nu ai fost de acord cu șeful tău, în care ai avut de-a face cu un pacient dificil sau un conflict cu un coleg, un moment când a trebuit să intervii sau să acționezi rapid etc.
Adesea, este vorba și de situații cu pacienții dificili. Intervievatorul vrea să afle cum te raportezi la pacienți și la aparținătorii lor, pentru că satisfacția lor este o prioritate.
Află aici câteva răspunsuri posibile la întrebările comune.
- Poți să povestești un moment în care te-ai confruntat cu o situație dificilă și cum ai rezolvat-o?
- Poți să dai exemple de situații în care ai demonstrat abilități de leadership?
- Poți să dai exemple de situații în care ai arătat abilități de rezolvare a problemelor?
- Care crezi că sunt cele mai dificile aspecte privind satisfacerea nevoilor pacienților?
- Cum faceți față unui task cu care nu ești de acord?
- Ce s-a întâmplat ultima dată când ai greșit la job?
- Ce ai dori sa faci/cum vezi prima ta lună de muncă în noul rol?
- Ai lucrat vreodată cu vreo persoană dificilă? De ce a fost dificilă?
- Cu ce tip de management te împaci cel mai bine?
- Poți da un exemplu de situație în care a trebuit să intervii pentru un pacient? Ce ai făcut și de ce? Care a fost rezultatul?
- Cum te-ai evalua în comunicarea cu pacienții și cu aparținătorii lor?
- Puteți descrie o situație în care ai avut de-a face cu un membru dificil al familiei unui pacient?
- Cum reușești să motivezi pacienții?
- Poți descrie o perioadă în care ai făcut mai mult decât îți cerea fișa postului?
- Poți descrie o situație în care ai crezut că ai dreptate și ceilalți nu? Cum ai abordat situația?
- Poți descrie o situație în care a trebuit să lucrezi cu o persoană pe care nu o agreezi? Cum ai gestionat situația?
- Ai fost vreodată într-o situație în care un coleg de muncă a pus în pericol viața unui pacient? Dacă da, ce ai făcut în legătură cu asta?
- Ce ai face dacă ți s-ar cere să treci într-o specialitate cu care nu ești familiarizat?
- Poți descrie un moment când munca ta a fost criticată? Cum l-ai gestionat?
- Ce ai face dacă ai avea grijă de un pacient agitat, care devine brusc confuz și dezorientat?
- Ce ai face dacă ai găsi un pacient în vârstă pe podea, în salon?
- Cum ai reacționa într-o situație în care nu poți citi rețeta unui medic?
Te-ar putea interesa și: Îndatoririle care nu se găsesc în fișa postului, dar pe care orice asistent medical le va face din prima zi
Întrebări legate de educație și experiență
Majoritatea acestor întrebări cer răspunsuri clare, pe scurt și relevante pentru domeniul asistenței medicale.
Unii angajatori doresc să afle cât de pasionat și de implicat ești în domeniu, dincolo de programul de lucru. Alții doresc să afle mai multe despre obiectivele tale de carieră, dacă dorești să evoluezi sau să te dezvolți într-un domeniu nou, mai inovator, de exemplu. Ori poate ai decis să devii asistent medical mai târziu în viață sau ai luat o pauză!
Păstrează răspunsurile tale sincere, pline de entuziasm și profesionalism, din care să rezulte exact cine ești și cum te vezi în parcursul tău ca asistent medical.
- Din ce organizații profesionale faci parte?
- Cum te-ai implicat în aceste organizații profesionale?
- La ce publicații medicale ești abonat?
- Ai făcut vreodată voluntariat? Dacă da, cum a fost?
- Cum reușești să rămâi la curent cu cele mai recente informații din domeniu asistenței medicale?
- Care sunt obiectivele tale în ce privește eventualele studii sau certificări necesare/ preluarea de responsabilități de management?
- Cât timp a trecut de când ai lucrat ca asistent medical?
- Ce ai făcut în perioada în care nu ai practicat asistența medicală?
- Cum te-ai pregătit pentru a reveni în domeniul asistenței medicale?
- Ai urmat cursuri suplimentare, de perfecționare? Cum te-au ajutat?
- Cum ții pasul cu schimbările din profesie?
- Unde anume ai urmat stagiile de practică pentru experiența clinică?
- Ai experiență cu diferite proceduri și intervenții dificile, precum introducerea unui cateter de drenaj urinar/introducerea sau îndepărtarea unei sonde nazogastrice/ îngrijirea pacienților cu COVID-19?
- Care a fost experiența ta preferată la fostele joburi? Dar cea mai puțin preferată? De ce?
- Ai mai lucrat cu tehnologii noi? Știi să lucrezi cu sistemele digitale?
Citește și: Iată de ce și-ar asuma un asistent medical un rol în Resurse Umane
Cele mai multe întrebări pe care le vei primi la interviurile de recrutare ca asistent medical vor fi legate de îngrijirea și satisfacția pacienților, dincolo de abilitățile medicale și calitățile interpersonale.
În fond, această meserie pune pacientul mereu pe primul loc.
Iar dincolo de experiență, la fel de mult contează pasiunea, reziliența și motivația pe care le aduci într-o companie. Ele te ghidează să te descurci în orice criză, să alini suferința bolnavilor și să faci parte dintr-o echipă performantă.
MEDIjobs te ajută să-ți găsești jobul ideal pentru aspirațiile tale. Creează-ți un cont gratuit, iar noi te conectăm rapid cu oferte personalizate. Nu rămâne decât să programezi interviuri cu angajatorii preferați și să te bucuri de o nouă etapă în viața ta!
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.