Cum să raspunzi la întrebarea „Ce te motivează” în cadrul unui interviu

Cum să raspunzi la întrebarea „Ce te motivează” în cadrul unui interviu

Motivația este un instrument puternic care pune lucrurile și viața unei persoane în mișcare, de aceea mulți angajatori sau reprezentanți ai unui birou de resurse umane aleg să adreseze, în cadrul unui interviu, întrebarea „Ce te motivează?”.

În ciuda faptului că această întrebare pare o simplă curiozitate a managerului sau o metodă de a-l pune pe candidat în dificultate, răspunsurile pot cântări în luarea unei decizii de a angaja sau nu o persoană. De asemenea, întrebarea pare simplă, însă de menționat este faptul că nu există răspunsuri greșite sau corecte. Deznodământul fericit depinde de chimia creată la discuție. 

De ce angajatorii vor să afle ce motivează candidații?

Motivația este extrem de importantă în munca în echipă și în atingerea succesului – aflând ce motivează un candidat, intervievatorul poate decide dacă cel din fața lui se potrivește sau nu postului pentru care s-a înscris la concurs. 

În zilele noastre, abilitățile, studiile și experiența cuiva nu sunt suficiente pentru a demonstra că se potrivește unui post. Managerii caută candidați cu „soft skills” compatibile cu misiunea clinicii sau a spitalului. 

Citește și Interviul Perfect: Cum Răspunzi La Întrebarea “Spune-mi Despre Tine”

Cum să te pregătești pentru întrebarea „Ce te motivează?”

Întrebarea aceasta este una care la care trebuie să-ți răspunzi singur înainte să ajungi în fața biroului de resurse umane al unei clinici.  

De menționat este că subiectul nu se referă la motivul pentru care ai aplicat pentru respectivul post sau care sunt aspirațiile în ceea ce privește cariera ta. 

În primul rând, trebuie să te gândești la ce anume îți place să faci, ce interese ai, ce ți-a plăcut la ultimele locuri de muncă și la ce anume excelai, ce hobby-uri ai etc.? Apoi să urmărești dacă spitalul sau clinica unde vrei să te angajezi au un crez declarat, un slogan cu care vor să se diferențieze de alte astfel de unități și află dacă găsești elemente comune. 

Unele clinici vor să fie cunoscute și pentru grija pentru moralul pacientului, altele militează pentru un act medical fără cusur și așa mai departe.

Tipuri de întrebări care se referă la motivația candidatului

  • Ce te motivează să excelezi în domeniul tău?

    Exemplu de răspuns: Aici ar trebui să o menționez pe nepoțica mea, în vârstă de 6 ani. Ea s-a născut cu o malformație a membrelor superioare și, de aceea, toată familia a fost, încă de când s-a născut, mobilizată să o ajute. Este extrem de iubită de noi, iar eu datorită ei mi-am ales cariera de pediatru. Astfel, am vrut să fac ceva mai mult pentru copii, să pot să le ridic greutățile de pe umeri. De aceea mă simt foarte împlinit, mai energic și chiar știu că mi-am îndeplinit misiunea atunci când văd că un copil pleacă din cabinet cu zâmbetul pe buze. 

  • Ce te motivează la un loc de muncă

    Exemplu de răspuns: Eu sunt un om de echipă, pentru că am crescut alături de doi frați și am dobândit acest spirit din copilărie. De aceea, îmi place să discut cu colegii mei diferite cazuri și să ne consultăm. Sunt enorm de mulțumit atunci când ieșim din cabinet și avem o soluție bună pentru un pacient care ne așteaptă cu nerăbdare în salon. Știu că acea soluție a fost identificată în discuția cu colegii mei, care s-a dovedit a fi eficientă. Acest lucru mă face să fiu mândru de echipa cu care lucrez. 

  • Ce te motivează să îți duci la bun sfârșit o sarcină din cabinet?

    Exemplu de răspuns: Știu că în fiecare clinică, fiecare angajat are un rol extrem de important și doar dacă munca fiecăruia este îndeplinită devenim, împreună, un organism care funcționează perfect. De aceea, am convingerea că atribuțiile unei infirmiere sunt vitale într-un spital deoarece asigură curățenia. 

Citește și Ce Întrebări să Pui la Interviu pentru a Afla Adevărul despre Cultura Organizațională a Unei Companii

Ce anume este recomandat să eviți în răspunsuri

Exemple de răspunsuri care nu vor fi privite cu ochi buni de intervievator:

  • Sunt motivat de măririle salariale în funcție de vechime sau de orele suplimentare pe care le prestez. 
  • Mă interesează să identific oportunități de dezvoltare și de promovare la locul de muncă, deoarece consider că doar așa pot crește din punct de vedere financiar. 
  • Sunt mai motivat să lucrez atunci când știu că mi se oferă diferite bonusuri sau beneficii. Știu că aici oferiți diferite facilități pentru a avea angajați dedicați. 

Sfaturi:

  • Fii onest. Trebuie să te asiguri că răspunsurile tale îți reflectă cu adevărat personalitatea, însă evită răspunsurile care privesc situația financiară. Acest subiect are locul lui într-un interviu. 
  • Evită răspunsurile generale, de exemplu: „Sunt motivat atunci când văd că superiorul este mulțumit de mine”. Tipul acesta de comentariu nu spune nimic despre caracterul candidatului. 
  • Fii încrezător atunci când livrezi un răspuns. Angajatorul apreciază întotdeauna un candidat care vorbește despre sine cu siguranță și degajare. Discuția trebuie să fie naturală, fără ca cel intervievat să se bâlbâie, să facă pauze mari, să își piardă ideile sau să răspundă cu „Nu știu ce să spun despre mine”.

Citește și Ce faci dacă ai ajuns cu 30 de minute mai repede la interviu?

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment