Ai muncit mult să-ți pregătești CV-ul pentru poziția dorită, iar după multe căutări și candidaturi, ai intrat în etapa următoare: interviul. Însă munca abia acum începe: trebuie să te pregătești pentru discuțiile despre abilitățile, experiența și etica ta profesional. Și, în mod special, trebuie să știi cum să răspunzi la cea mai dificilă provocare: cum comunici așteptările tale salariale, fără a rata o ofertă bună de lucru?
Este de la sine înțeles că, deși nu este cel mai însemnat aspect, salariul rămâne, totuși, extrem de important în acceptarea unui job. De el depinde motivația, cât și traiul tău sau chiar bunăstarea familiei tale. De aceea negocierea salarială este un subiect sensibil, care necesită atenție. Pe lângă riscul de-a comunica așteptări salariale prea mari, care depășesc bugetul companiei, există și riscul de-a trece în extrema cealaltă, care îți poate aduce un job cu un salariu nesatisfăcător sau nedrept.
Întrebarea despre salariu poate să apară oricând în timpul interviului – sau poate decizi chiar tu să o adresezi. De aceea, ți-am pregătit azi un articol despre cum să te pregătești pentru moment și cum să comunici așteptările salariale în timpul interviului, fără a pierde oportunitatea pe care ți-o dorești.
De ce așteptările salariale sunt un subiect mai dificil de tratat?
Întrebarea despre salariul dorit nu este un subiect tabu. Însă, răspunsul pe care îl dai poate face diferența între a ajunge la o situație câștigătoare pentru ambele părți sau la un moment ușor penibil, în care discuția se oprește brusc.
Subiectul așteptărilor salariale apare în diferite momente, în funcție de companie. Unele te pot întreba de la primul telefon sau interviu, altele așteaptă până la discuția finală despre ofertă. De cele mai multe ori, angajatorii și specialiștii în recrutare vor să știe dacă se pot încadra în bugetul alocat, înainte de-a investi timp și resurse în a te “vâna”.
Totodată, aceștia pot încerca să afle dacă cunoști valoarea muncii tale și știi să o apreciezi cât mai corect – accepți prima ofertă primită sau poți motiva cu încredere de ce meriți salariul pe care îl ceri?
Concluzie: Pentru că nu este totul în alb sau negru, așteptările salariale trebuie comunicate ținând cont de mai mulți factori. Cel mai important este să știi să “te vinzi”, să convingi angajatorul că profilul tău este valoros pentru compania respectivă, înainte de orice.
Citește și: 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei
Cum răspunzi la întrebarea: “Care sunt așteptările tale salariale?”
De obicei, întrebările din partea angajatorului sună astfel: “Care sunt așteptările tale salariale?”, “Ce salariu dorești?” sau, din contră, face referire la jobul tău actual sau anterior: “Îmi poți spune care este salariul tău acum/ care a fost salariul tău la fostul loc de muncă?” (această întrebare poate demotiva angajatul, o vom trata mai târziu în articol).
Acestea apar de cele mai multe ori la primul interviu, pentru a salva timp pentru candidat și pentru angajator. După o discuție despre soft skills și hard skills și despre experiența ta, una din întrebările de mai sus poate apărea și ca un semn bun că angajatorul este interesat să te aibă în cadrul companiei sale.
Însă este recomandat să eviți câteva situații înainte de a da un răspuns grăbit privind așteptările tale salariale:
- Nu menționa un salariu specific prea devreme în discuția cu angajatorul, când nu te cunoaște foarte bine, iar șansele de negociere sunt slabe. Dacă se întâmplă asta, acesta va face comparații între numere, nu între diferite niveluri de calitate și compatibilitate.
- Nu propune un salariu mic doar pentru a câștiga mai multe șanse de-a fi angajat. Sunt destule companii de succes care nu văd cu ochi buni candidații prea nerăbdători să-și coboare așteptările salariale sau să accepte o ofertă slabă, doar pentru a primi jobul. Atitudinea aceasta poate să dea de înțeles că îți poți coborî standardele și în ceea ce privește calitatea muncii și responsabilitățile tale la noul loc de muncă.
- Nu este recomandat să răspunzi sau să propui un salariu prea mic, doar pentru a primi jobul disponibil. Situația aceasta, de cele mai multe ori disperată, aduce viitorii angajați într-un loc de muncă nefericit, neproductiv și prost plătit.
- La polul opus, nu e recomandat să răspunzi cu o sumă foarte mare, mai ales înainte de-a face o impresie bună și a-ți promova experiența profesională și abilitățile-cheie
Este important să te întrebi cât de mult contează pentru tine să lucrezi pentru o companie care caută profesioniști de calitate – și nu care caută mână de lucru ieftină.
Înainte de orice interviu de angajare, informează-te despre media salarială pentru tipul de job la care ai aplicat. Urmărind diferite platforme de recrutare, îți poți face o idee destul de bună cu privire la salariile, cât și beneficiile oferite și condițiile de lucru (program, distanța de casă, nivelul de responsabilitate etc.). Scopul tău este să îți dai seama care ar fi un interval corect și mulțumitor pentru tine în ceea ce privește așteptările salariale, în funcție de piața muncii și de nivelul salarial anterior – interval pe care poți să îl motivezi cu date clare, în urma documentării tale. Și cu siguranță acest lucru va lăsa o impresie bună și în fața intervievatorului!
De asemenea, ideal este să te gândești dinainte de interviu și să îți faci o idee despre:
- Care ar fi salariul pentru care ai accepta oferta de lucru imediat?
- Care ar fi salariul pentru care ai refuza oferta de job imediat?
De ce e recomandat să amâni răspunsul… dar nu prea mult
Cum explicam mai sus, ca la orice interviu de angajare, problema salariului ar trebui să vină natural după ce angajatorul este informat – și convins! – de valoarea pe care o poți aduce în compania sa, și nu în primul minut de discuție. Fiind parteneri egali de discuție, poți încerca să amâni să comunici așteptările tale salariale din acest motiv, dar și pentru că ai nevoie să afli cât mai multe despre profilul dorit de angajator, cât și de munca propriu-zisă, responsabilitățile tale, condițiile de lucru și alte aspecte importante pentru tine.
Poți arăta, de exemplu, că ești foarte încrezător în forțele și abilitățile tale și îți respecți munca, cu un răspuns de tipul: Îmi doresc să găsesc un job care e potrivit pentru experiența, pasiunea și competențele mele. Am încredere că urmăriți să oferiți un salariu competitiv pentru piața muncii. Un astfel de răspuns poate arăta și transparență și corectitudine, ceea ce atrage, de obicei, respectul interlocutorului și, bineînțeles, o ofertă de lucru pe măsură. Mai mult de-atât, faptul că nu menționezi un salariu specific arată că ești un bun și atent negociator.
Dacă angajatorul insistă să îi oferi o sumă, poți să te bazezi pe cercetările tale și să menționezi un interval salarial: Din câte m-am informat cu privire la piața muncii, și în funcție de experiența acumulată, înțeleg că un salariu între [x]-[y] lunar/net este potrivit pentru acest rol și cerințele sale. În acest fel, lași impresia că ești informat și așteptările tale sunt fondate pe criterii clare și relevante, nu pe ambiția ta personală.
Citește și: Cele mai comune 8 întrebări pe care le primește un asistent medical în timpul unui interviu
“Cât câștigi acum / cât câștigai la fostul loc de muncă?”
Există și posibilitatea ca recrutorul să te întrebe acest lucru, pentru a le fi mai ușor să estimeze o ofertă pe care să o accepți ușor. În medie, se oferă cu 10-15% mai mult decât ceea ce câștigi la momentul interviului sau decât salariul anterior, la fostul job.
Pentru candidați, însă, lucrurile stau un pic diferit, iar această întrebare pare să aibă două tăișuri.
În primul rând, această întrebare te poate demotiva pentru că oferta de lucru nu va mai fi bazată pe abilitățile tale, ci pe nivelul salarial existent. Propunerea angajatorului nu va fi cu mult mai mare decât salariul cu care ai răspuns. De asemenea, e posibil ca acesta să creadă că există un motiv ascuns pentru care ai fost prost plătit, ceea ce îl poate face reticent.
În al doilea rând, este posibil ca salariul tău actual sau anterior să fi fost mai mare decât salariul mediu pe acea poziție (mai rar întâlnit). Acest lucru poate demotiva angajatorul, pentru că nu și-ar permite să te angajeze sau pentru că pari supracalificat. Există, însă, candidați care sunt de acord să primească un salariu mai mic, dacă vor reconversie profesională sau dacă primesc în schimb alte beneficii importante (echilibru personal-profesional, asigurare medicală premium etc.).
În ambele cazuri, este ideal să poți oferi un răspuns pertinent după ce și-au făcut o imagine pozitivă și clară despre talentul, pasiunea și experiența ta de lucru. Dacă nu este posibil să amâni acest subiect, poți formula un răspuns precum: De vreme ce fostul meu job nu este identic cu acest post, cred că este mai bine să discutăm care ar fi atribuțiile și responsabilitățile mele aici și să cădem de acord asupra unui salariu potrivit pentru acest post.
În orice caz, comunicarea transparentă este cea mai bună strategie în orice tip de interviu – prin urmare, dacă e necesar să menționezi o sumă, poți explica și pachetul de beneficii care compensează acel salariu mic, de exemplu, sau faptul că ai lucrat în provincie (unde nivelul salarial este și el scăzut).
Citește și: Interviul video | Cum să faci față cu brio în timpul pandemiei de Coronavirus
Așteptări salariale mari vs. ofertă slabă: cum negociezi o ofertă salarială mai bună?
În urma interviului, fie că ai menționat ce salariu îți dorești sau nu, recrutorul te anunță că vor să te angajeze, însă îți propun o ofertă mai slabă decât te așteptai. De cele mai multe ori, acesta e un punct de plecare pentru o discuție mai amplă. Ce poți face ca să negociezi spre avantajul tău?
- Păstrează o atitudine optimistă – chiar și atunci când primești o ofertă dezamăgitoare, păstrează-ți profesionalismul și arată entuziasmul pentru postul oferit, înainte să începi negocierea propriu-zisă.
- Propune o contraofertă rezonabilă – poți să propui, la schimb, un interval salarial care arată angajatorului că ești flexibil. În plus, multe companii vor evita să îți propună pragul minim al intervalului spuse de tine. Totuși, asigură-te că acest prag minim este unul pentru care ai fi dispus să accepți jobul.
- Negociază beneficiile – dacă nu poți negocia suma primită la finalul lunii, poți să începi o discuție pe tema pachetului oferit. Te poți referi la zile de vacanță suplimentare, program mai flexibil de lucru, bonusuri de performanță, asigurare medicală mai bună sau pensie privată etc.
Concluzie: în cadrul unui interviu, sunt multe situații care pot apărea, odată cu schimbările de pe piața muncii de la an la an. Există acele întrebări clasice, dar și unele noi, iar răspunsurile diferă de la candidat la candidat. Iar interviul este, în fond, o formă de comunicare interpersonală, în care ambii parteneri de discuție informează, asimilează și negociază. Cele de mai sus nu sunt “reguli de aur” absolute. Însă sunt unele dintre cele mai bune practici și recomandări care te pot aduce mult mai aproape de jobul dorit și de un pachet salarial atractiv, pe măsura competențelor tale.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.