10 semnale de alarmă într-un interviu de angajare

10 semnale de alarmă într-un interviu de angajare

Interviul de angajare este fără îndoială mai mult decât o simplă discuție între un angajator și un posibil angajat. Este un proces complex, care are la bază un singur scop: alegerea celui mai bun candidat care să se potrivească specificațiilor postului disponibil, dar și valorilor companiei. Specialiștii în recrutare sunt nevoiți, așadar, să acorde atenție deosebită fiecărui detaliu, de la stilul vestimentar abordat până la abilitățile practice pe care le deține persoana respectivă. Prima impresie contează întotdeauna, mai ales în contextul derulării etapelor de angajare. Însă, dincolo de felul în care se afișează candidatul se pot afla adevăruri și informații suspicioase, care pot periclita imaginea companiei. De asemenea, pot genera probleme organizatorice.

Totuși, nu trebuie să îți faci griji. Există câteva semnale de alarmă care te pot ajuta să capeți o perspectivă complexă asupra posibilului angajat. 

  1. A întârziat la interviu 

O greșeală peste care nu ar trebui să treci cu vederea. Un angajat care întârzie la primul contact cu firma angajatoare va întârzia mai mult ca sigur și la program. În plus, poate spune foarte mult despre felul său de a fi. Este un prim semn că este dezorganizat și dezinteresat de oportunitățile care i se oferă. De asemenea, reprogramările constante ar trebui să-ți ridice semne de întrebare. Da, este perfect normal să intervină situații urgente sau incidente neplăcute care nu suferă amânare. Însă, dacă este deja a doua oară când candidatul amână ar trebui să renunți la a mai încerca să îl contactezi. Punctualitatea este un aspect esențial în toate domeniile, dar mai cu seamă în cel medical. Acolo e nevoie de răspunsuri imediate pentru că sunt în joc viețile oamenilor.  Nu e loc de lipsă de asumare, seriozitate sau neprofesionalism. 

Citește și: Interviul de angajare | Ce alegi: experiență sau potențial?

  1. Susține că este omul perfect pentru companie 

Nu există perfecțiune, nici măcar în cele mai tehnice domenii. Un om nu poate fi bun la toate, oricât de mult și-ar dori. E important să știi să te pui în valoare, nu să exagerezi. E o linie extrem de fină între a impresiona prin abilitățile căpătate de-a lungul timpului și a cădea în penibil. Însă, există o soluție pe care o poți utiliza în asemenea situații. Propune-i candidatului să descrie pe larg experiențele în urma cărora a devenit atât de capabil. De asemenea, întreabă-l cum ar reacționa în cazul unor situații limită. Într-un asemenea mod vei identifica numaidecât realitatea. 

  1. Adoptă o atitudine superioară 

Există acei candidați care cred că anii de experiență acumulată le permit să fie aroganți, ceea ce este complet neadevărat. Vei recunoaște din prima o asemenea persoană. Nu este atentă la întrebări, are o poziție mai relaxată decât este necesar și nu menține contactul vizual. Îți va da impresia că a venit la interviu doar pentru a-ți face ție un bine, nu ca să găsească oportunități prin care poate evolua. 

Te-ar putea interesa și: Cum comunici cu candidații respinși la interviu | 10 practici de urmat

  1. A venit îmbrăcat într-un mod neadecvat 

Haina chiar îl face pe om în anumite contexte sociale. Este un prim indiciu despre felul de a fi al persoanei respective. Evident, nu este tocmai necesar ca posibilul angajat să vină la patru ace, însă e important să prezinte un aspect îngrijit. Un doctor sau un asistent medical care vine la interviu cu hainele murdare și șifonate nu inspiră încredere și responsabilitate. Gândește-te numai. Ai putea să lași pacienții pe mâna unei persoane care abia poate să se îngrijească? 

  1.  Nu are tocmai vorbe de laudă la adresa foștilor angajatori 

Dacă discuția se îndreaptă spre vechiul loc de muncă al candidatului ar trebui să te pună pe gânduri părerile vehemente, extrem de negative. Oricât de insuportabili ar fi fost șeful și colegii, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului evită asemenea discuții. Sau, le poate împacheta frumos, fără să lase loc de bârfe sau jigniri. Dacă alege să își spele rufele în public și să creeze o imagine distorsionată în jurul fostului angajator nu este tocmai o variantă demnă de luat în calcul. 

  1. Duce discuția doar în zona salariului 

Dacă toate întrebările pe care le adresează au legătură directă cu salariul încasat sau beneficiile de care se va bucura e clar că nu e pasionat de ce face. Oricât de multe avantaje i-ar oferi un loc de muncă, un candidat care își iubește meseria nu va pune accent doar pe salariul oferit. Ba din contră, va încerca să afle mai multe aspecte despre mediul de lucru, dar și despre principiile și valorile companiei. 

Vezi și: Când ai revizuit ultima dată fișele de post ale angajaților? De ce sunt importante și cum te ajută ca angajator

  1. A oscilat între foarte multe locuri de muncă 

Experiența profesională se numără printre principalele lucruri pe care le caută angajatorii. Însă, dacă au schimbat prea multe joburi de-a lungul timpului nu este tocmai un aspect pozitiv. De asemenea, un candidat care nu a stat mai mult de șase luni la un loc de muncă e clar că nu se poate adapta. 

  1. Este prea tăcut 

Tăcerea este foarte bună în anumite situații, însă, la un interviu de angajare dă dovadă de lipsă de interes. Dacă primești doar răspunsuri monosilabice sau lipsite de detaliile de care aveai nevoie e clar că există o problemă. Un candidat cu adevărat dornic să obțină postul disponibil va încerca să primească răspuns la întrebări sau să se implice în discuții interactive cu angajatorul. 

  1. Nu cunoaște istoricul companiei 

Cu siguranță ca angajator ai nevoie de oameni care să se potrivească de minune principiilor pe care și le asumă compania ta. Tocmai de aceea, un candidat care știe foarte puține lucruri despre firma angajatoare nu are ce căuta în echipa ta. Este un semnal de alarmă, care nu îți spune altceva decât că persoana respectivă a aplicat doar din dorința de a-și mări veniturile.

  1. Limbajul nonverbal nu este în concordanță în cel verbal 

Știai că 55% din procesul de comunicare este alcătuit din elemente nonverbale? Tocmai de aceea, ar trebui să acorzi o atenție deosebită unor asemenea aspecte. Există câteva semnale de alarmă la nivelul corpului precum: zâmbet sarcastic, clipit excesiv, pupile dilatate, ascunderea mâinilor sau mișcări necontrolate ale corpului. 

Concluzii

Aparențele înșală, mai ales în ceea ce privește interviul de angajare. Însă, nu trebuie să îți faci griji. Dacă vei urma lista de semnale de alarmă expusă mai sus, atunci cu siguranță vei reuși să identifici candidații problematici. 

Nu uita că dacă vrei să ajungi la cei mai buni angajați MEDIjob îți pune la dispoziție algoritmi inteligenți de filtrare a candidaților! Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment