Rețeta pentru o carieră de succes implică în cele mai multe cazuri un proces de învățare și dezvoltare continuă, în special atunci când vorbim despre domeniul medical. Fie că vorbim despre un medic, despre un asistent medical sau despre un biolog, toți specialiștii din domeniul medical trebuie să fie întotdeauna la curent cu ultimele noutăți și practici medicale pentru a putea oferi cel mai bun tratament pacienților. Prin oferirea unor programe de formare continuă în cadrul clinicii, angajatorul își pregătește membrii echipei pentru responsabilități mai mari, asemenea programe ajutandu-i pe angajați să învețe abilitățile necesare pentru a își putea desfășura activitatea mult mai eficient.
Sondajele realizate de-a lungul vremii printre angajații din diverse arii de activitate ne arată că aceștia apreciază oportunitățile de formare continuă la fel de mult sau dacă nu chiar mai mult decât angajatorii lor. Potrivit unei analize Lorman, doar 29% dintre angajați se declară foarte mulțumiți de oportunitățile de avansare în cariera pe care le au în cadrul organizațiilor lor. Totodată, 74% dintre angajați consideră că nu își ating potențialul maxim la locul de muncă din cauza lipsei de oportunități de dezvoltare continuă. Mai mult decât atât, nu mai puțin de 87% dintre angajații ce fac parte din categoria Millennials afirmă că învățarea și formarea continuă la locul de muncă sunt importante.
Revenind la domeniul medical, angajatorii care își doresc să atragă în echipele lor specialiști de calitate sunt obligați să gândească oferte de nerefuzat pe care să le ofere candidaților pe care și-i doresc. Lăsând la o parte salariul, aceste oferte trebuie să includă mai multe beneficii materiale și nemateriale care să se dovedească de interes pentru candidați. Potrivit unei analize MEDIjobs, pe locul secund în topul celor mai dorite cinci beneficii pentru angajații din domeniul medical se regăsesc programele de formare și dezvoltare personală și profesională oferite de angajatori.
Citește și Politica de bonificații și evoluția în carieră
De ce să oferi programe de formare continuă în cadrul clinicii
Ca orice alt domeniu de altfel, și medicina se regăsește într-o continuă schimbare. Poate chiar mai mult decât în alte arii de activitate, în domeniul medical, inovația a jucat întotdeauna un rol cheie în lupta cu diferitele afecțiuni, noile tehnologii ce au apărut pe piață ușurând atât munca medicilor, cât și recuperarea pacienților. Pandemia de coronavirus cu care ne-am confruntat cu toții în ultimii mai bine de doi ani schimbă la rândul ei domeniul medical, medicina clasică, așa cum o știam înainte de această criză, suferind deja schimbări pentru a lăsa tehnologia în prim-plan. Digitalizarea reprezintă, de asemenea, o direcție cheie în domeniul medical, cu un rol din ce în ce mai important în viitorul nu tocmai îndepărtat.
Specialiștii medicali au nevoie să fie la zi cu toate informațiile din domeniu pentru a se menține relevanți în rolul pe care îl au și pentru a oferi un ajutor real pacienților. Un program gratuit de formare continuă oferit în cadrul clinicii va asigura printre altele consolidarea abilitaților pe care le dețin membrii echipei, dar și dezvoltarea unor cunoștinte suplimentare. Educarea continuă a angajaților va aduce angajatorului o echipă întreagă la un standard mai înalt de competență, ceea ce înseamnă și că riscul apariției unor blocaje în activitatea organizației va fi mult mai mic.
În ciuda costurilor pe care le implică organizarea acestor programe de formare continuă, rentabilitatea investiției se va dovedi mult mai ridicată în timp. Participând la asemenea programe de formare continuă în cadrul clinicii, angajații vor avea o bună oportunitate de a își dezvolta baza de cunoștinte, de a își îmbunătăți abilitățile de serviciu, de a își optimiza procesele de lucru și, de ce nu, de a deveni mult mai eficienți la locul de muncă. În aceste condiții, productivitatea și eficienta angajaților va crește, ceea ce va duce în timp și la creșterea profiturilor pentru clinică. Astfel, se poate spune că oferirea unor programe de formare continuă gratuite reprezintă, de fapt, o investiție în clinică și în serviciile oferite pacienților.
Nu în ultimul rând, oferirea unor programe de formare continuă gratuite le va arăta angajaților că sunt apreciați și că dezvoltarea lor profesională este importantă pentru organizația în care își desfășoară activitatea. Observând că angajatorul investește în dezvoltarea lor, angajații vor cunoaște o creștere a stimei de sine, ceea ce în cele din urmă le va îmbunătăți moralul și capacitatea de muncă.
Totodată, retenția angajaților de calitate va fi net superioară, aceștia neavând motive pentru a își căuta un alt loc de muncă care să le ofere oportunități de dezvoltare profesională. Neavând oportunități de creștere profesională în cadrul organizației pentru care lucrează, un medic va simți în timp că stagnează și că se plafonează din punct de vedere profesional. Potrivit unei analize EY România, realizată chiar în primăvara acestui an, pentru 25% dintre angajați principala motivație în căutarea unui nou loc de muncă este reprezentată de oportunitatea de a crește din punct de vedere profesional.
Te-ar putea interesa și Ghid: Totul despre evaluarea performanței angajaților în sectorul medical
Formarea profesională – un drept al angajaților prevăzut în Codul Muncii
În toată această discuție nu trebuie uitat nici faptul că în Codul Muncii este prevăzut faptul că “angajatorii au obligația să asigure participarea la programe de perfecționare profesională cel puțin o dată la doi ani, în cazul în care au mai mult de 21 de angajați, respectiv o dată la trei ani, dacă au mai puțin de 21 de angajați”. Vorbim, așadar, atât despre o obligație a angajatorilor în acest sens, cât și despre un drept al salariaților recunoscut de Codul Muncii. Formarea profesională este reglementată drept o formă de educație pentru angajați, programele de acest fel având scopul de a oferi posibilitatea salariaților de a se adapta mai ușor schimbărilor din domeniul de activitate.
Mai departe, art. 39, alin. (1), lit. g) din același Cod al Muncii prevede printre altele dreptul salariatului la acces la formare profesională. Totodată, potrivit art. 194 din Codul Muncii, angajatorul are obligația să asigure participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații și să suporte cheltuielile aferente.
Dacă salariatul participă la un program de formare profesională oferit de angajator, acesta va beneficia pe parcursul programului de toate drepturile salariale, perioada în cauză fiind considerată stagiu de cotizare. Clarificări în acest sens au fost aduse prin intermediul unei hotărâri recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a decis că perioada în care un salariat urmează un curs de formare profesională constituie timp de muncă, chiar dacă acel curs se desfășoară în afara locului obișnuit de muncă și chiar dacă în acest timp salariatul nu își exercită atribuțiile stipulate în contractul individual de muncă.
În cazul în care angajatorul nu își îndeplinește această obligație conform dispozițiilor legale amintite în rândurile anterioare, salariatul are dreptul să solicite concediu de formare profesională plătit, de cel mult 10 zile sau 80 de ore.
Vezi și Ai dificultăți în recrutare? Fă-ți oferta irezistibilă cu aceste beneficii mai puțin cunoscute
Educația Medicală Continuă – o obligație legală pentru specialiștii din sănătate
Formarea și perfecționarea continuă reprezintă, totodată, și o obligație pentru toți specialiștii din domeniul medical, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali sau biologi. Vorbim mai exact despre ceea ce se numește EMC, adică Educație Medicală Continuă. Pentru a avea drept de practică medicală, un specialist din acest domeniu va avea nevoie de un anumit număr de credite (puncte) pentru a putea atinge un punctaj EMC minim, stabilit de legislație în funcție de fiecare categorie profesională în parte.
Când vorbim despre această Educație Medicală Continuă ne referim de fapt la totalitatea activităților de pregătire teoretică și practică planificate în vederea menținerii și îmbunătățirii nivelului de cunoștinte, de abilitați și aptitudini necesare creșterii calității serviciilor medicale prestate și a nivelului de performanță.
Concluzionând, formarea profesională continuă este extrem de importantă pentru un specialist din domeniul medical, procesul lui de învățare și dezvoltare continuând de-a lungul întregii sale cariere. În aceste condiții, oferirea unor programe gratuite de formare continuă în cadrul clinicii nu reprezintă doar o oportunitate pe care angajatorul o oferă salariaților din echipa sa, ci și o investiție în viitorul organizației.
Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.
Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.