Unitățile de dializă vor funcționa după un nou regulament

Unitățile de dializă vor funcționa după un nou regulament

Comisia de Nefrologie din Ministerul Sănătății a elaborat un regulament nou pentru organizarea și funcționarea unităților de dializă din sistemul medical public și privat. Regulamentul se modifică pentru prima dată după 18 ani și va prevedea condiții mai stricte pentru formarea personalului. 

Proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului se află în etapa de transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății. Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail [email protected] , până la data de 7 iulie 2022.

Noul regulament prevede astfel că ”medicii rezidenți din specialitatea nefrologie de an terminal de pregătire pot activa într-o unitate de dializă cu acordul scris și sub responsabilitatea medicului coordonator al unității de dializă, dacă acesta întrunește condițiile de îndrumător de rezidențiat”.

Citește și Peste 97% din rezidenți nu primesc tichete de vacanță din partea angajatorului. Care sunt motivele invocate de spitale

Specializări suplimentare pentru medicii din unitățile de dializă pediatrică

Medicii care activează în unitățile de dializă pediatrică trebuie să își obțină titlul de medic specialist în nefrologie sau nefrologie pediatrică în maximum 5 ani de la intrarea în vigoare a noului regulament. Astfel, în unitățile de dializă pediatrică vor putea fi încadrați doar medicii pediatri care dețin un atestat de studii complementare, sunt medici specialiști în nefrologie cu studii complementare în pediatrie sau sunt supraspecializați în nefrologie pediatrică și/sau competență în dializă.

Regulamentul prevede și excepții, pentru regiunile în care există deficit de personal sau acolo unde nefrologii nu vor să fie angajați pentru a supraveghea ședințele de dializă. În aceste zone vor putea fi angajați, doar pe perioadă determinată de cel mult 12 luni, medici specialiști de medicină internă, medicină de urgență sau ATI. Aceștia nu vor putea modifica prescripțiile parametrilor de dializă decât cu avizul unui medic specialist nefrolog, prin telemedicină sau consultație online. Vor putea acorda primul ajutor, dacă apar situații de urgență/ 

Nefrologii care nu vor să fie angajați pentru a supraveghea ședințele de dializă trebuie să dea o declarație scrisă în acest sens. De asemenea, nefrologii din unitățile sau centrele de dializă vor face săptămânal vizite fizice în stațiile-satelit, urmând ca în restul intervalului să supravegheze activitatea prin telemedicină.

Te-ar putea interesa și Beatrice Mahler cere autorităților să finalizeze statutul cercetătorului din spitalele publice

Nou atestat necesar asistenților din unitățile de dializă

Regulamentul aduce modificări și pentru activitatea asistenților. Pe lângă pregătirea de bază generală sau în pediatrie și autorizația valabilă de liberă practică, asistenții vor fi nevoiți să obțină și specializarea în acest domeniu. 

Specializarea se va putea obține după absolvirea Programului de specializare în domeniul Nefrologie, Hemodializă și Dializă Peritoneală, organizat de Ministerul Sănătății prin Școala Națională de Sănătate Publică, Management şi Perfecționare în Domeniul Sanitar Bucureşti. Asistenții vor putea face dovada acestei specializări prin primirea unui atestat.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment