Lege: De la 1 iulie, cuantumul alocației de hrană în spitale trebuie să fie mai mare de 22 lei/zi

Lege: De la 1 iulie, cuantumul alocației de hrană în spitale trebuie să fie mai mare de 22 lei/zi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Legea instituie astfel norme noi privind alocația de hrană în spitale și instituie procedura de stabilire a lor.

Legea va intra în vigoare la data de 1 iulie 2022. „Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, se arată în textul legii.

Citește și Centrele pentru arși mai au de așteptat. Termenul de construire, prelungit până în 2025

Cheltuielile pentru hrană se vor asigura prin transfer, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Dacă consiliile de administrație a spitalelor identifică și alte surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat, atunci acestea pot suplimenta alocația de hrană.

Chiar și persoanele care nu sunt asigurate vor putea beneficia de un pachet minimal de servicii medicale, conform legii, respectiv de această alocație de hrană, modalitatea de decontare a alocației de hrană fiind la fel ca cea pentru serviciile medicale.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment