Top 5 strategii de recrutare pentru anul 2023

Top 5 strategii de recrutare pentru anul 2023

Domeniul resurselor umane este într-o continuă schimbare. Pandemia de COVID-19 a determinat marile companii să reducă pe cât se poate resursele umane și să-și regândească strategiile. Acolo unde a fost posibil s-a implementat telemedicina, o alternativă care permitea angajaților să muncească din confortul propriei locuințe.  Deficitul de personal s-a resimțit în toate industriile, dar cel mai mare impact l-a avut asupra domeniului medical. Acolo s-a dat o luptă continuă pentru salva vieți, chiar dacă numărul celor din prima linie s-a diminuat semnificativ. 

Acum, după doi ani de la cea mai mare criză sanitară, se pune accent pe importanța unui management mult mai eficient de resurse umane. Conform Asociației colegiilor americane (AAMC), se preconizează că numărul medicilor va scădea cu aproximativ 139.000 până în anul 2033. Este o situație îngrijorătoare, a cărei efecte negative se vor simți puternic atât asupra pacienților, cât și a cadrelor medicale. Tocmai de aceea, departamentele de resurse umane derulează constant strategii de îmbunătățire a activităților de recrutare. Se caută medici talentați, capabili să aducă performanțe extraordinare instituțiilor sanitare. Însă, pentru a-i aduna pe cei mai buni, e nevoie de tehnicile potrivite. 

Iată top 5 perspective de recrutare în domeniul medical pentru anul 2023:

  1. Cultura organizațională trebuie să reunească principii și valori sănătoase 

E important să aliniezi resursele umane la microsistemul companiei. Creează o cultură organizațională puternică, capabilă să atragă cât mai mulți candidați valoroși. În momentul în care medicul se va regăsi în mediul de lucru, șansa de a rămâne în organizație va crește exponențial. De asemenea, reputația este un element foarte important în luarea unei decizii. Aproximativ 86% dintre candidați se documentează foarte bine înainte de a aplica pentru un post. Aspectele pe care le iau în calcul sunt: etica, performanțele angajaților, mediul de lucru și evoluția financiară. Pentru medici, mai ales, a lucra într-o instituție care și-a construit o imagine pozitivă de-a lungul timpului devine un avantaj. 

Citește și: Ce spune Codul Muncii despre Regulamentul Intern: tot ce trebuie să știi ca angajator

  1. Există o cerere ridicată pentru talentele organizaționale 

Într-o industrie atât de competitivă e nevoie să găsești oamenii cei mai buni pentru posturile disponibile. Un talent organizațional este acea persoană care inspiră echipa, generează idei, dă dovadă de abilități foarte dezvoltate de comunicare. Este un om care emană optimism și voie bună prin toți porii, dar care știe să devină serios atunci când trebuie. Este carismatic și impunător, deschis și dornic să ajute. Nu foarte mulți angajați pot primi eticheta de talente organizaționale. Tocmai de aceea, noile strategii de recrutare se centrează pe analizarea și găsirea acelor oameni care pot aduce schimbări pozitive în compania în care lucrează. 

  1. Utilizarea platformelor dedicate recrutării 

Interviurile clasice nu mai reprezintă o alternativă demnă de urmat în 2023. Se pune accent pe mecanismele inteligente care stau la baza funcționării platformelor de recrutare. Tehnicile ingenioase de automatizare prezintă o serie variată de avantaje atât candidaților, cât și angajatorilor. Se reduce semnificativ timpul aferent scanării CV-urilor și stabilirii unui interviu. De asemenea, sunt eliminate cu succes erorile umane și implicit pierderile financiare. MEDIjobs se numără printre cele mai recomandate platforme de recrutare din domeniul medical. Devine alegerea ideală în cazul în care vrei să definitivezi o echipă capabilă să genereze rezultate spectaculoase. Soluțiile bazate pe inteligență artificială dau dovadă de un grad sporit de eficiență. Se estimează că aproximativ 50% din instituții utilizează deja beneficiile pe care le prezintă modalitățile de automatizare a activităților de recrutare. 

Citește și: Care sunt beneficiile pe care le oferă o platformă de recrutare companiilor?

  1. Competențele soft sunt cele care primează în fața celor hard 

Până nu demult competențele hard erau cele care cântăreau cel mai mult în procesul de angajare. Totuși, lucrurile stau complet diferit acum. Medicii sunt în continuare nevoiți să gestioneze corect activitățile, să pună corect diagnostic și să ofere tratamente de calitate, adaptate în funcție de nevoile pacienților. Totuși, acum, mai mult ca niciodată se pune accent pe latura umană. Cadrele medicale trebuie să dea dovadă de empatie, răbdare, ascultare activă, compasiune și bunătate. Sunt abilități care se află pe lista priorităților pe care le prezintă angajatorii. Avantajele pe care le oferă se răsfrâng atât asupra mediului de lucru, cât și asupra relațiilor medic-pacient. Atitudinea orientată către ceea ce simt pacienții va câștiga mereu teren în fața celei pragmatice, lipsite de implicare. 

  1. Rolul recruiterului nu mai trebuie să fie reactiv, ci proactiv

Recruiterul nu mai trebuie să acționeze cu pasivitate, ci trebuie să se implice activ pentru a atrage cât mai mulți candidați valoroși. Delimitarea clară a rolurilor nu mai este necesară într-un asemenea context. Persoanele care se ocupă de activitățile de recrutare trebuie să se desprindă de atitudinea mult prea formală, care denotă superioritate ierarhică. Acum, procesul de recrutare trebuie să devină un schimb interesant de informații, experiențe și idei. Trebuie să ia forma unei discuții degajate, relaxate în așa fel încât ambii interlocutori să se simtă în largul lor. 

Pentru a facilita proactivitatea recruiterului se recomandă utilizarea în paralel a platformelor de recrutare automatizate. Este o alternativă care reduce semnificativ situațiile neprevăzute sau incidentele neplăcute.

Află mai multe și despre: Cum să devii un lider de succes în clinica ta

Concluzii

Domeniul resurselor umane a suferit fără îndoială o schimbare în urma crizei pandemice. Marile companii au ales fie să reducă din personal, fie să implementeze un sistem hibrid, care să permită oamenilor să muncească de acasă. În domeniul medical s-a resimțit cea mai puternică pierdere din punct de vedere al resurselor umane. 

După aproximativ trei ani de la acel moment e nevoie mai mult ca niciodată de strategii moderne de recrutare. În 2023 există câteva trenduri pe care orice departament de resurse umane ar trebui să le adopte. Tehnicile vechi de angajare nu mai dau dovadă de eficiență. E nevoie așadar de platforme dedicate, care să utilizeze algoritmi inteligenți pentru a filtra opțiunile și a le alege pe cele potrivite postului disponibil. Sunt ideale și pentru a elimina erorile umane sau părerile subiective. 

De asemenea, există o cerere din ce în ce mai mare pentru atragerea talentelor organizaționale. Instituțiile sanitare au nevoie de medici pregătiți, care să dea dovadă atât de expertiză profesională, cât și de competențe soft. Ascultarea activă, compasiunea, empatia și bunătatea se numără printre abilitățile pe care orice medic ar trebui să și le însușească. 

Investește în opțiunile ideale de recrutare și bucură-te de rezultate impresionante!

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment