Cum să devii un lider de succes în clinica ta

Cum să devii un lider de succes în clinica ta

Când spui lider de succes te gândești automat la o persoană carismatică, extrem de organizată și capabilă să ducă la bun sfârșit orice activitate. În domeniul medical, acolo unde orice decizie poate impacta semnificativ viața oamenilor, e nevoie de mult mai mult. Ca manager într-o clinică e important așadar să știi cum să gestionezi eficient situațiile tensionante. De asemenea, e esențial să vii cu idei ingenioase și să îi inspiri pe ceilalți.

Totuși, în teorie lucrurile par foarte simple. Din păcate, nimeni nu te învață practic ce ai putea face pentru a atinge succesul. Nu există o rețetă standard pe care să o urmezi sau căreia să îi dai crezare. Tocmai de aceea, marile companii se confruntă cu un deficit de lideri. Conform unui studiu, în următorii cinci ani aproximativ 85% din organizații preconizează că numărul celor care ocupă poziții înalte va fi redus semnificativ.

Însă, nimeni nu spune că e imposibil să ajungi un lider apreciat și recunoscut pentru performanțele incredibile. Dacă te întrebi ce strategii ar trebui să mixezi sau ce atitudine să adopți există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul.

Cum ar trebui să arate un lider de succes?

Succesul capătă fără îndoială semnificații diferite pentru fiecare persoană în parte. Însă, în cazul celor care activează în domeniul medical un lider în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să își însușească abilități precum:

·       Corectitudine – Un element care nu ar trebui să lipsească din conduita niciunei persoane care lucrează într-o instituție medico-sanitară. Ca manager devine și mai important să aplici corect regulile și să acționezi în consecință. În caz contrar, nu vei face altceva decât să influențezi negativ modalitatea de realizare a activităților. De asemenea, compania va căpăta rapid un renume negativ în industrie.

·       Profesionalism – Chiar și în situațiile limită ar trebui să dai dovadă de seriozitate și profesionalism. Liderii adevărați știu să ia inițiativă, să își asume riscuri și să găsească oportunități de evoluție.

Citește și: 10 skill-uri de bază pe care ar trebui să le ai ca manager

·       Comunicare – Un lider care nu comunică eficient nu va reuși niciodată să atingă rezultate de succes. Nu va ieși în evidență și nici nu va putea să își depășească limitele. Va rămâne la stadiul de începător, chiar dacă are în spate deja ani buni de experiență. Ca manager medical va trebui să construiești relații profesionale de lungă durată cu subordonații tăi. Interacțiunea ar trebui să aibă la bază empatie, deschidere, transparență, răbdare și înțelegere. Un lider nu trebuie să fie autoritar pentru a fi respectat. E de ajuns să creeze contextul perfect pentru conturarea unui ambient relaxant.

·       Perfecționare continuă – Când vine vorba de industria medicală, care este într-o continuă schimbare, întotdeauna e loc de informații noi. Nu te baza pe faptul că ai ajuns deja la un stadiu înalt de maturitate profesională. Cea mai mare greșeală a managerilor mediocri este că au impresia că le știu pe toate. Tu ești responsabil practic de stabilirea și îmbunătățirea activităților interne. Așadar, ar trebui să demonstrezi o cunoaștere detaliată a tendințelor utilizate în companiile de top. Îmbunătățește constant activitățile și nu ezita să implementezi schimbări.

Te-ar putea interesa și: HR hero în acțiune: 6 situații care îți arată că e nevoie să angajezi un medic nou

Ce ar trebui să faci pentru a deveni un lider de succes în clinica ta?

Acum că ai înțeles care sunt principalele atuuri ale unui lider ar trebui să treci la fapte. La baza evoluții stă practica. Uneori nu contează cât de înzestrat ești dacă nu știi să te pui în valoare.

Iată așadar câteva lucruri pe care ar trebui neapărat să le faci dacă îți dorești să devii un lider de succes în clinica ta:

·       Renunță la principiul Mai bine fac eu decât să pierd timp cu explicații – Învață să ai încredere în oameni și să delegi corect sarcinile. Un lider își coordonează oamenii în așa fel încât toate activitățile să fie duse la bun sfârșit. De asemenea, nu ezita să devii mentorul noii generații din domeniul medical. Împărtășește idei și experiențe personale. Îi va ajuta foarte mult pe cei care abia și-au început cariera. Învață-i să își croiască singuri propriul drum și să devină din ce în ce mai buni. Oferă-le șansa de a se dezvolta armonios.

Află mai multe despre: Puterea delegării sau cum să te folosești de alții pentru a avea succes

·       Empatizează atât cu echipa, cât și cu pacienții – Găsește linia de echilibru între cei doi piloni importanți pentru organizație. Mizează pe crearea unui mediu de lucru armonios, lipsit de certuri sau neînțelegeri. Ajută-ți angajații să depășească obstacolele și pune-te în locul lor. De asemenea, nu uita cât de importantă este crearea unei legături puternice cu pacienții. Mulți manageri aleg să comunice cât mai puțin cu cei care apelează la serviciile clinicii. O asemenea acțiune nu va face decât să ridice semne de întrebare și să trezească suspiciuni. Tu reprezinți compania. Nu ar trebui să eviți așadar să te expui.

·       Aplanează conflictele și găsește sursa problemelor – Încearcă să dezvolți strategii complete de rezolvare a situațiilor limită. Învață să privești totul în ansamblu și să renunți la a mai lua decizii pe repede-înainte.

Te-ar putea interesa și: Cum conduci o echipă când intervine stresul. Dr. Gabriel Diaconu: Încrederea ne cimentează relaționarea

·       Stabilește obiective realiste și gestionează-ți eficient resursele – Gândește pe termen lung. Ia în calcul toate riscurile care pot apărea și nu îți fie frică să iei decizii radicale. Mobiliează echipa și calculează atent fiecare mișcare.

·       Găsește-ți locul potrivit în care să te dezvolți – Talentul nu înseamnă nimic fără muncă. De asemenea, rezultatele nu au cum să apară dacă te afli în locul nepotrivit, chiar dacă ai dezvoltat competențe de lider. E important așadar să creezi cu atenție mediul în care urmează să aduci contribuții semnificative. Evident, un lider ar trebui să poată oferi echilibru în orice context. Însă, devine extrem de greu în cazul în care în respectiva clinică e un haos total. Platforma de recrutare MEDIjobs îți va fi de mare folos să alegi cei mai buni angajați și să te bucuri de un ambient plăcut. Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Concluzii

Un lider adevărat este o persoană complexă, care are capacitatea de a genera rezultate de succes. Este un om al faptelor, un pilon extrem de important pentru dezvoltarea companiei. De asemenea, este cel care pune la treabă angajații, îi inspiră și le oferă șansa de a evolua. Armele lui principale sunt empatia, corectitudinea, profesionalismul și gândirea pe termen lung. Totuși, nimic nu se compară cu eficiența muncii constante.

Setează-ți obiectivele, renunță la principii învechite și devino un lider de succes pentru clinica ta!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment