Top 5 abilități pentru o carieră medicală strălucită

Top 5 abilități pentru o carieră medicală strălucită

Abilitățile esențiale pentru a reuși în cariera medicală: ghid pentru dezvoltarea profesională 

Dacă ai ales să devii specialist medical, ți-ai asumat din start că vei investi mult timp pentru a-ți perfecționa o serie de abilități. Toată cariera ta se va rezuma la ore de învățat, acumulat cunoștințe și la pus corect în practică informațiile teoretice. 

Dezvoltarea profesională este un proces continuu în industria medicală, indiferent de experiența pe care o ai în spate. Pregătirea începe încă din școală și continuă mult timp după absolvirea facultății. Întotdeauna este loc de mai bine, mai cu seamă atunci când îți dedici profesia salvării celor aflați în suferință. 

În mod evident, evoluția poate fi susținută doar prin eforturi specifice. Dacă nu știi pe ce să pui accent, nu ai cum să-ți valorifici competențele. Personalul medical subperformant se mulțumește cu ce are, pe când specialiștii suficient de pasionați și implicați își doresc să devină cea mai bună versiune a lor. Însă, trebuie să-ți canalizezi atenția și energia în așa fel încât să obții performanță. Nu-i deloc ușor, mai ales că fiecare zi vine cu noi provocări și responsabilități. Dar cu resursele potrivite, cu siguranță vei putea reuși. 

Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre îmbunătățirea abilităților medicale, dar și despre etapele pe care trebuie să le parcurgi. 

Top 5 abilități interpersonale pentru o carieră strălucită în medicină

A avea o carieră strălucitoare este un țel pentru orice specialist care activează în industria medicală. Într-un domeniu atât de vast însă, îndeplinirea acestui lucru poate fi destul de dificilă. Însă, dacă știi unde și cum să țintești, rezultatele nu vor întârzia să apară. 

În mod evident, eforturile diferă de la o specializare la alta. Pentru medicii sau asistenții care se află pe secția chirurgie, s-ar putea ca procesul să fie mai anevoios. Pe lângă obținerea certificărilor pentru derularea activităților de lucru, există câteva abilități care oferă specialiștilor medicali suportul de care au nevoie pentru a se autodepăși. Iată 5 dintre cele mai importante: 

  1. Managementul timpului 

Trasarea corectă a sarcinilor în așa fel încât să nu intervină oboseala sau supraaglomerarea este necesară în orice mediu de lucru. Totuși, în domeniul medical, ar trebui să existe un cult al managerierii timpului. Spre exemplu, asistentele sau medicii care se ocupă de preluarea cazurilor din camera de gardă trebuie să-și optimizeze nivelul de reactivitate. Situațiile urgente cer soluții pe măsură. 

Te-ar putea interesa și: 3 tipuri de abilități de comunicare cu pacienții

  1. O gândire deschisă 

Mulți ar spune că nu e de datoria specialistului să-și exprime opinii, ci să pună în aplicare ceea ce știe. Adevărul este că nu există o rețetă standard pentru fiecare caz identificat. Trebuie să fii suficient de implicat și deschis pentru a consulta și alte păreri sau a dezbate o strategie adecvată împreună cu ceilalți colegi. 

Ca la carte s-ar putea să nu fie aplicabil în multe împrejurări, așadar, nu te rezuma la soluții standard. Fii creativ/ă, transparent/ă și dornic/ă să descoperi și alte alternative. Curiozitatea nu ar trebui să dispară după câțiva ani de experiență – ba din contră, ar trebui să devină din ce în ce mai accentuată. 

  1. Abilitatea de a rezolva problemele 

În orice unitate medicală pot interveni lucruri neașteptate sau momente de tensiune. E normal, însă pentru a le putea gestiona eficient, vei avea nevoie de atitudinea corespunzătoare. Înarmează-te cu răbdare, gândire critică și orientare către idei practice. Încearcă să lași deoparte emoțiile negative și presiunea de a da cât mai repede un răspuns. De cele mai multe ori, deciziile luate pe repede-înainte, fără a fi analizate adecvat, s-ar putea să nu fie cele mai potrivite. 

Îmbină promptitudinea cu abilitatea de a filtra atent informațiile. Perfecționarea vine în timp, dar numai dacă ești dispus/ă să dedici mai multe resurse decât în mod obișnuit. În astfel de situații, cel mai bine ar fi să ai aproape un mentor, care să-ți direcționeze activitățile și să-ți transfere din cunoștințele și experiențele lui. 

  1. Inteligență emoțională

Comunicarea și empatia sunt aspecte cheie în cariera oricărui expert. Personalul medical trebuie să dispună de competențe interpersonale bine dezvoltate. Nu e vorba doar de cât de bine știi să pui în aplicare teoria învățată în școală, ci și de cum relaționezi cu pacienții și colegii. Pentru a colabora armonios, trebuie să ai o inteligență emoțională pe măsură.

Empatizează mai mult atât cu pacienții pe care ești nevoit/ă să îi tratezi, cât și cu membrii echipei cu care lucrezi. Ascultă ce au de zis și comunică matur. Mulți aleg să se detașeze emoțional din dorința de a se elibera de povara poveștilor impresionante de viață. Este o strategie bună, dar încearcă să nu-ți pierzi umanitatea. 

Citește și: Cum să te recuperezi emoțional după un caz medical dificil

  1. Încredere în forțele proprii 

Pentru a putea clădi o carieră de succes, învață să te afișezi în fața celorlalți cu încredere. Teama de a nu greși nu inspiră deloc profesionalism, mai ales în cazul medicilor, care sunt nevoiți să direcționeze activitățile unei echipe întregi. 

Renunță la atitudinea nehotărâtă și învață să pui punctul pe i acolo unde trebuie. Inspiră atât pacienților, cât și colegilor, sentimentul de siguranță și fii pentru ei un exemplu. Cu un asemenea set de valori, vei putea trece peste orice situație neașteptată.

Dezvoltarea profesională în medicină – pas cu pas 

Perfecționarea competențelor și crearea unui renume în domeniu este visul oricărui profesionist. 

Însă dezvoltarea abilităților interpersonale nu se întâmplă peste noapte, ci implică eforturi constante din partea ta. 

Vestea bună este că există câteva sfaturi pe care le poți urma și care te vor ajuta să te bucuri de rezultate: 

  1. Setează-ți obiective foarte clare. Gândește-te la abilitățile care îți lipsesc și care te pot ajuta să urci pe scara ierarhică, dar și să te bucuri de satisfacție profesională. Vrei să răspunzi mai bine momentelor tensionate sau cazurilor urgente? Vezi ce activități trebuie să bifezi, dar și care sunt posibilele obstacole cu care te poți confrunta. Fă-ți un plan dinainte, dacă vrei să ai parte de o evoluție armonioasă. 
  2. Profită de orice oportunitate. Provoacă-te în fiecare zi să devii cea mai bună versiune a ta. Nu contează că ai deja jobul pe care l-ai visat dintotdeauna sau ai ajuns într-o instituție de renume. Dacă ți-ai asumat să salvezi vieți, este esențial să vrei mai multe de la tine. Așadar, participă la cursuri, conferințe sau workshop-uri.
  3. Alege-ți modelele pe care să le urmezi. În spatele oricărui expert dedicat și dornic să se perfecționeze stă un mentor, o persoană care i-a călăuzit pașii în direcția potrivită. Se spune că meseria se fură, nu se învață – ceea ce poate fi aplicabil și în medicină. Dacă în echipa ta există persoane cu suficientă experiență, dar orientați exclusiv către succes, urmează-le exemplul. Colaborează cu ei și cere-le sfaturi, în cazul în care ai nevoie.

Vezi cum îți găsești mentorul potrivit în cariera medicală

Concluzii

Dezvoltarea profesională vine la pachet cu multe responsabilități. Înseamnă, în primul rând, conștientizarea faptului că întotdeauna e loc de mai bine. Mulți ar fi tentați să spună că absolvirea unei școli de profil este suficientă. Însă, de tine depinde viața unui om, așa că perfecționarea competențelor medicale și a abilităților interpersonale este mai mult decât necesară. 

Când vrei să devii cel mai bun, este important să fii atent la detalii, să inspiri încredere și să fii sigur/ă pe tine.  De asemenea, inteligența emoțională, gândirea critică și creativitatea sunt abilități esențiale, care te vor ajuta să-ți depășești limitele. Învață să colaborezi eficient și să iei în calcul și alte puncte de vedere înainte de a lua o decizie. 

Urmează sfaturile de mai sus și optimizează-ți parcursul profesional!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment