Cum să îți dezvolți abilitățile digitale și să fii în pas cu tehnologia medicală

Cum să îți dezvolți abilitățile digitale și să fii în pas cu tehnologia medicală

Industria medicală se află într-o continuă dezvoltare tehnologică, mai ales după momentul 2020 – când majoritatea aspectelor cotidiene au fost transferate în online. Pandemia de COVID-19 a arătat lumii cât de importantă poate fi expansiunea digitală, mai ales într-un moment de colaps. Fără ea, multe locuri de muncă ar fi dispărut definitiv, iar elevii și studenții nu și-ar mai fi putut continua studiile. Industria medicală, la rândul său, ar fi avut și mai mult de suferit. Telemedicina a reprezentat o soluție eficientă, care a ajutat deopotrivă medicii și pacienții să continue administrarea tratamentelor și monitorizarea afecțiunilor medicale. 

E-health devine noua paradigmă a industriei și reprezintă soluția prin care serviciile medicale pot fi îmbunătățite prin utilizarea internetului și a instrumentelor digitale. Reprezintă, în fapt, o nouă abordare care înglobează atât aptitudini tehnice, cât și sociale. Să fii la curent cu noile apariții tehnologice nu mai reprezintă de mult un moft, ci o responsabilitate pentru toate cadrele medicale. Totuși, câți sunt de fapt pregătiți pentru o asemenea schimbare? E-health este deja folosit de majoritatea cadrelor medicale, dar nu toți dovedesc o cunoaștere în profunzime a abilităților digitale. E o situație destul de complicată mai ales pentru cei care și-au dezvoltat cariera într-o perioadă în care nu exista internet. Totuși, capacitatea de adaptare se numără printre principalele atuuri ale medicilor de succes. 

Cum să îți dezvolți abilitățile digitale în 5 pași simpli?

Evoluția nu este deloc ușoară pentru că de cele mai multe ori vine cu situații neprevăzute și este presărată de eșecuri. Însă, satisfacția pe care o oferă la final nu se aseamănă cu nimic din ce ai trăit până acum din punct de vedere profesional. Să știi că ai reușit să-ți depășești limitele și să devii o versiune îmbunătățită devine fără îndoială un motiv de mândrie. 

Te întrebi cum te poți adapta cu rapiditate erei digitale actuale? Ei bine, există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a obține rezultatele dorite:

  1. Definește foarte clar care sunt abilitățile pe care le stăpânești bine 

Înainte de a trece la procesul propriu-zis de învățare e recomandat să-ți faci o evaluare sinceră, una pe baza căreia să-ți susții ulterior procesul de evoluție. Gândește-te la lucrurile pe care știi să le faci, fie că e vorba de integrarea datelor despre pacienți în computer sau folosirea aplicațiilor diverse. Pe baza autoevaluării vei putea crea un plan personalizat, pe care să îl urmezi ulterior. Nu ezita, de asemenea, să observi care sunt principalele metode digitale folosite la locul de muncă. Dacă nu te bucuri de un mediu propice dezvoltării nu ai cum să dobândești rezultate de succes. Ia legătura cu superiorii și demonstrează eficiența sistemelor digitale în procesele de tratare și prevenție. În cazul în care nu ești deloc familiar/ă cu tehnologia, începe prin a folosi aplicații software de bază, cum ar fi Microsoft Office, inclusiv Word, Excel și PowerPoint. Familiarizează-te cu e-mailul și alte instrumente de comunicare.

Citește și: Cum să-ți păstrezi motivația chiar și după 20 de ani de carieră medicală

  1. Fii la curent cu noile alternative digitale folosite în domeniu 

Dezvoltarea nu are cum să vină dacă nu te implici cu seriozitate în susținerea procesului de evoluție. Colaborează cu cei recunoscuți pentru competențele digitale excelente pe care le dețin. Există probabil colegi în domeniul tău care sunt mai experimentați în utilizarea tehnologiei. Întreabă-i cum își folosesc ei abilitățile digitale și ce instrumente recomandă. Intră în grupuri de specialitate și dezbate subiecte de interes în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în domeniul medical. Poți începe procesul cu înțelegerea modului de introducere a datelor pacienților, de vizualizare a fișelor și de comunicare cu alți furnizori de servicii medicale.

  1. Participă la cursuri de perfecționare 

Există multe cursuri online gratuite care te pot ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile digitale. De la cursuri de bază de informatică până la cursuri mai avansate despre utilizarea instrumentelor de telemedicină – ai de unde alege. Totuși, încearcă să faci o selecție personalizată, bazată pe cerințele și nevoile tale în materie de perfecționare. Participă la conferințe, seminarii web și sesiuni de formare pentru a fi la curent cu cele mai recente tehnologii medicale. Urmărește blogurile relevante și conturile de social media pentru a rămâne conectat/ă la universul digital. 

Iată și: 10 sfaturi pentru asistenții medicali care doresc să avanseze în cariera lor

  1. Gândește-te și la reversul medaliei în ceea ce privește noile instrumente digitale

Inteligența artificială a devenit deja un must-have în mai toate industriile. Medicina are foarte multe de câștigat de pe urma ei, tocmai pentru că poate reduce timpul de tratare al pacienților și poate îmbunătăți serviciile oferite. Însă, tehnologia vine la pachet și cu numeroase riscuri de siguranță. Atacurile cibernetice sunt la ordinea zilei, tocmai de aceea e indicat să gestionezi cu atenție datele primite din partea pacienților sau rezultatele analizelor. Respectă întocmai cerințele de confidențialitate și explică-le pe îndelete pacienților cum vor fi prelucrate informațiile personale. Anunță imediat departamentul IT ori de câte ori sesizezi ceva în neregulă. 

Vezi aici 4 moduri prin care inteligența artificială modelează medicina de azi și din viitor

  1. Nu te opri niciodată din învățat 

Întotdeauna e loc de mai bine – experții în medicină știu cel mai bine cât de important este să-ți depășești condiția. Să vrei din ce în ce mai mult de la tine este o dovadă de profesionalism, dedicare și responsabilitate. Încearcă, așadar, să integrezi tehnologia în fiecare aspect al vieții de medic sau asistent medical. Redu timpul alocat pentru consultații și folosește platformele de telemedicină pentru a comunica cu pacienții de la distanță. Metoda poate include videoconferințe, mesagerie și monitorizare la distanță. Nu ezita să folosești și platformele de social media, pentru un plus de confort și funcționalitate. Creează-ți un cont și împărtășește informații relevante cu pacienții. Este o modalitate numai bună de a le oferi încredere și suport continuu. 

Câteva avantaje ale e-health 

Necesitatea trecerii de la offline la online a intervenit de mult timp în comunitatea medicală. Motivul? 

E-health, noua perspectivă de abordare a lucrurilor vine cu avantaje numeroase

  • Eficientizează activitățile de lucru și reduce costurile. Cu ajutorul tehnologiei, metodele rudimentare sau tratamentele inutile vor fi eliminate complet. La fel și erorile umane.
  • Oferă o transparență totală în ceea ce privește transmiterea informațiilor cheie despre tratamente. Pacientul va putea dobândi, prin intermediul documentelor electronice, o perspectivă de ansamblu asupra stării de sănătate. 
  • Facilitează o colaborare avantajoasă între medic și pacient. Ustensilele digitale sunt cele care pot susține parteneriatele de lungă durată, tocmai pentru că permit pacientului să se implice în prescrierea și administrarea tratamentului. 

Citește mai multe despre Inteligența artificială în medicină, avantaje și dezavantaje

Concluzii 

Era digitală actuală vine la pachet cu noi specificații pentru cadrele medicale. Este momentul pentru o schimbare atât în ceea ce privește evaluarea pacienților, cât și a etapelor de tratare. E-health este noua convenție a industriei, care promite avantaje diverse. Însă, e nevoie de o înțelegere în profunzime a conceptului, dar și de un set bine definit de abilități digitale. Tocmai de aceea, ca specialist medical e recomandat să participi la cursuri de formare și să te familiarizezi cu noile aplicații și platforme medicale. Întotdeauna vei avea ceva de învățat, mai ales în ceea ce privește definitivarea tratamentelor. 

Alege să fii la curent cu noile tendințe digitale și oferă pacienților calitate la standarde înalte!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment