Cum sa iti gasesti mentorul potrivit in cariera medicala

Cum sa iti gasesti mentorul potrivit in cariera medicala

Mentoratul este unul dintre cele mai importante componente in construirea unei cariere, de oricare fel ar fi ea, dar cu atat mai mult, daca vorbim despre cariera medicala.

Ce tip de abilitati e nevoie sa iti insusesti ca asistent medical

In medicina, si mai ales in domeniul asistentei medicale si a serviciilor medicale de ingrijire a pacientilor, invatarea abilitatilor si manevrelor tehnice avand indrumatorul potrivit, este esentiala.  In primul rand, vorbim de corectitudinea invatarii acestor tehnici si manevre. Ca exemplu, daca ne referim la poate cea mai frecventa si importanta manevra care da batai de cap oricarui incepator – recoltarea de sange  sau fixarea unei branule – a invata aceasta tehnica mai intai de la o persoana cu experienta si care, la randul ei, stie sa execute corect aceasta operatie, este esential pentru a te ajuta sa pornesti cu dreptul in cariera. De aici incolo, practica ta medicala si deschiderea catre a invata lucruri noi te vor ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti.

Dincolo insa de executarea tehnica a manevrelor medicale si consolidarea abilitatilor tehnice ale unui asistent medical, mentoratul poate insemna mult mai mult de atat. In primul rand, serviciile de asistenta medicala si de ingrijiri medicale oferite pacientilor au la baza abilitati pe care le veti intalni sub denumirea de „soft-skills”. Acestea se refera la calitatile mai sofisticate din bagajul nostru educational, acele insusiri care fac diferenta intre un executant mecanic si un profesionist care se implica in actiunile sale si care ofera empatie, incredere si compasiune, printre multe altele.

Ce este mentoratul si de ce este util pentru tine

Mentoratul este un termen relativ nou la noi, dar in esenta, el exprima ceea ce s-a practicat dintotdeauna: orice elev este invatat de un educator sau profesor. Doar ca mentoratul isi propune sa duca mai departe aceasta simpla relatie – deseori unilaterala si sa o dezvolte la nivel de inspiratie si creare de „modele” si lideri.

Cu siguranta aveti exemple in viata voastra academica si scolara in care puteti sa va amintiti imediat daca sunteti intrebat „ce profesor v-a placut cel mai mult”. Cu siguranta nu va fi acel profesor care a predat jumatate de manual intr-o ora, ci acel profesor care v-a inspirat si care v-a oferit modele de viata si de atitudine. Exact asa stau lucrurile si in cazul mentoratului in cariera medicala.

Tehnic vorbind, mentoratul este un proces vital in domeniul asistentei medicale sau „nursing”, si are ca rol orientarea si facilitatea experientelor de munca pentru cei noi de catre asistentele cu experienta. Tot acest proces inseamna a oferi si a primi, stiinta de a calauzi pe cineva prin actiuni intentionate si educate in prealabil de inspiratie, coaching, predare, indrumare, conducere a unui nou angajat sau a unui incepator in profesia sa de asistent medical.

Afla aici despre cum poti accesa programele de dezvoltare personala si profesionala

 Cum sa creezi o relatie de durata cu mentorul tau

Din start, este nevoie sa stii ca nu orice mentor care iti va fi  desemnat atunci cand te angajezi sau cand  faci practica, ti se potriveste. Cateodata, asa vor sta lucrurile, relatia cu mentorul – asistenta care urmeaza sa te invete ce este nevoie sa stii va decurge natural, va veti intelege de la inceput, se va creea o relatie durabila si frumoasa, poate veti fi colegi in viitor.

Dar sunt si cazuri, la fel de frecvente, in care relatia cu mentorul desemnat tie nu functioneaza, indiferent cat v-ati stradui tu sau mentorul tau. Si este bine sa stii ca acest lucru trebuie comunicat cat mai devreme acelor abilitati sa schimbe aceasta situatie. Altfel, exista riscul nu doar sa nu inveti ce trebuie sau cum trebuie, dar este posibil sa pornesti cu stangul in cariera, sa iti inchipui ca aceasta profesie nu este asa cum ti-o imaginai sau chiar mai rau, sa renunti inainte de a incepe cu adevarat.

Este cat se poate de  valabila expresia ca „Omul sfinteste locul” si in profesia de asistent medical, acest lucru este esential. In cazul in care simti ca persoana atribuita sa te invete nu te invata ce trebuie sau simti ca nu e corect modul in care te invata o manevra, sau ca pur si simplu, conduita, atitudinea sau alte aspecte te deranjeaza, sau pur si simplu, exista o incompatibilitate, este bine sa incerci cu diplomatie sa schimbi aceasta situatie. Poti cere sa fii indrumat de altcineva sau sa faci schimb cu o colega daca sunteti in practica si ati fost alocati pe grupuri sau sectii.

Cum poti recunoaste mentorul potrivit?

Gandeste-te la acei medici care, si dupa 20 de ani sau 30 de ani de experienta medicala, fac referire cu placere, recunostinta  si admiratie sincera la un profesor care le-a coordonat lucrarile academice, sau mentorul care i-a invatat sa faca prima incizie sau profesorii, sefi de lucrari sau de catedre care au inspirat generatii. Asa iti vei dori si tu sa iti aduci aminte peste ani de zile de prima persoana care te-a invatat cu blandete si rabdare cum sa executi corect o manevra medicala. Un astfel de indrumator iti poti dori, care sa te inspire si sa te determine sa iti iubesti profesia.

Afla aici ce sectie medicala e potrivita pentru tine

In al doilea rand, intr-o relatie de mentorat care functioneaza, atat mentorul cat si cel  indrumat nu se feresc sa isi adreseze problemele cu care se confrunta,  sa gaseasca impreuna solutii, intr-un cuvant, comunica coerent si armonios. Din pacate, este destul de dificil sa gasim in jurul nostru astfel de indrumatori, presiunea timpului, a resurselor umane si a calitatii fortei de munca sunt factori care au impact in aceasta structura de mentorat in Romania. Dar, in orice caz, acest context nu trebuie sa descurajeze pe nimeni, ci din contra, sa creeze acel fundament de valori, asteptari si perspective pentru o profesie care este, in primul rand, umana.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

 

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment