Peste 100 de medici au primit titlul de specialiști ATI. Ministerul anunță noi demersuri pentru reducerea deficitului de personal

Peste 100 de medici au primit titlul de specialiști ATI. Ministerul anunță noi demersuri pentru reducerea deficitului de personal

113 medici au primit, recent, titlul de medic specialist ATI, după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat ordinul corespunzător. Decizia vine după ce aceștia au absolvit în luna decembrie 2021 examenul de specialitate și au finalizat stagiile de rezidențiat. În același timp, mai sunt 48 de medici ATI specialiști care au absolvit, de asemenea, examenul, însă ei vor primi titlul aferent după ce vor încheia stagiile.  

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, tinerii medici vor putea ocupa posturi în sistemul sanitar românesc într-un domeniu important, în ATI, care înregistrează un important deficit de personal medical.

De asemenea, după ce ministrul și reprezentanți din Ministerul Sănătății s-au consultat cu dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei de specialitate ATI, va fi solicitată „de urgență analiza statului de funcții” din secțiile de Terapie Intensivă. Ulterior, se va corela creșterea numărului de posturi de medici cu Ordinul Ministerului care reglementează domeniul. Astfel, se va încerca reducerea deficitului.

„Tinerii medici specialiști vor avea posibilitatea să se angajeze pe perioadă nedeterminată în spitalele din România”, se arată în comunicatul Ministerului.

Citește și Rafila, despre salariile din sănătate: Nu putem ajunge în situația în care să scadă

Primele stocuri de Molnupiravir ajung în țară în ianuarie

Alexandru Rafila a anunțat, însă de data aceasta într-o conferință de presă, că până la finele lunii ianuarie, în țară ar putea ajunge primele cantități de Molnupiravir, un medicament ce este folosit în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV2.

Potrivit lui Rafila, aproximativ 250.000 de pacienți ar trebui să fie beneficiarii unui tratament antiviral țintit. Pe de altă parte, ministrul a mai subliniat că nu este indicat ca un tratament cu antivirale să fie administrat fără recomandare și fără o evaluare prealabile.

„Nu se poate, nu este indicat să fie administrat pur şi simplu oricărei persoane, pentru că este un tratament toxic, nu este un tratament care să poată să fie luat oricând şi oricum de către oricine. Trebuie evaluare, recomandare medicală şi tratament doar pentru persoanele la care există indicaţie. Eu personal nu aş lua un antiviral decât dacă aş avea o formă de boală care ar justifica administrarea acelui antiviral”, a explicat acesta.

Alexandru Rafila: Nu există o coordonare a asistenței medicale spitalicești pediatrice

Tot ministrul Sănătății a subliniat că ar trebui să existe, la nivel național, o coordonare în ceea ce privește asistența medicală spitalicească pediatrică. Declarația a venit în contextul în care deja se lucrează la coordonarea asistenței medicale pentru adulți. Deci același demers ar trebui efectuat și pentru pediatrie. 

„Nu există niciun fel de coordonare a asistenței medicale spitalicești pediatrice – și nu mă refer doar la Covid – la nivelul Capitalei și la nivelul țării. (…) Unele spitale sunt la primărie, altele la minister. Coordonarea nu există, din păcate, și ar trebui să existe. Un pacient nu este interesat de cine coordonează, cine conduce spitalul, ci este interesat de accesul la servicii de sănătate”, a declara Alexandru Rafila. 

Te-ar putea interesa și Arafat, despre valul 5 al pandemiei: Problema este că personalul medical se îmbolnăveşte în masă

Rafila, despre Green Pass obligatoriu în sănătate: Poziția mea este favorabilă

Așa cum era de așteptat, a fost abordat și subiectul privind certificatul verde. Ministrul a spus, referitor la posibilitatea ca în coaliție să fie propus Green Pass-ul obligatoriu pentru angajații din educație și sănătate, că susține orice pas benefic pentru sănătatea publică. 

„Răspunsul meu este următorul: poziţia mea este favorabilă de susţinere a oricărui demers care are impact asupra sănătăţii publice, un impact favorabil asupra sănătăţii publice. (…) Aşteptăm cu mare interes propunerea domnului preşedinte Cîţu şi în măsura în care ea va fi validată la nivel politic, pentru că dânsul reprezintă unul dintre cele trei partide ale coaliţiei, cu siguranţă eu nu am niciun motiv să mă opun unei astfel de propuneri”, a declarat Rafila. 

Reamintim, momentan există doar discuții și, respectiv, un proiect de lege prin care angajații din Sănătate sunt obligați să se vaccineze sau să se testeze. Nu a fost aprobat acest proiect. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment