Spitalele și clinicile românești au angajat cu peste 40% mai mult în 2021 față de 2020

Spitalele și clinicile românești au angajat cu peste 40% mai mult în 2021 față de 2020

2021 a fost un an de creștere pentru întreaga piață de recrutare în domeniul medical românesc. În ciuda pandemiei, cererile de angajare de medici și specialiști medicali au crescut cu 40,8%, comparativ cu 2020, conform datelor MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din România. De asemenea, numărul clinicilor, spitalelor, cabinetelor și laboratoarelor medicale interesate să recruteze în mod automatizat personal medical a crescut cu peste 19%.

Nevoile de recrutare ale companiilor medicale au crescut și ele cu 23.5% față de 2020, iar numărul de oferte de angajare trimise în 2021 a crescut cu 45%. În total, companiile medicale înscrise în platforma MEDIjobs au înregistrat peste 108.000 de oferte de angajare trimise potențialilor candidați. Și numărul interviurilor de angajare efectuate în domeniul medical românesc a crescut anul trecut cu 32.2%. În privința MEDIjobs. Rata de succes a proceselor de recrutare cu ajutorul MEDIjobs este de 44.5%, ceea ce face munca departamentelor de HR mult mai ușoară, având în vedere că 1 din 2 candidați propuși de MEDIjobs este angajat.

Recrutarea de personal medical în 2021

Creșterea cererii pentru medici și specialiști medicali s-a văzut pe toate planurile. Nu doar cererile de angajare au fost mai multe, ci și numărul de angajatori, respectiv de candidați a crescut. Totodată, s-a observat o creștere a numărului de cereri de posturi part-time pentru personalul medical, precum și o dublare a numărului de oferte de angajare venite din partea instituțiilor medicale publice.

Situația pandemică a impus și o nevoie mai mare de medici și asistenți, în dauna posturilor auxiliare, dar și o scădere a nivelului cerut de experiență, din cauza dificultăților în a acoperi anumite posturi. În 2021, angajatorii medicali au dat dovadă de o mai mare deschidere în a accepta și candidați debutanți.

Cele mai mari salarii oferite prin platforma MEDIjobs

Pandemia a făcut ca anumite specializări să fie foarte căutate și bine remunerate. Cele mai căutate 10 specializări pentru medici sunt: cardiologie, neurologie, psihiatrie, diabet, ATI, endocrinologie, medicină internă, ORL, radiologie, medicină de familie. În privința asistenților, cele mai des solicitate posturi de către angajatori sunt: stomatologie,  medicină generală, recoltări, radiologie, dermatologi,; bloc operator, ATI, chirurgie cardio-vasculară, BFKT, cardiologie.

Cele mai mari salarii pentru medici, oferite prin intermediul platformei MEDIjobs au fost pentru posturi în București:

•          ATI: 20.000 lei

•          Neurologie: 18.000 lei

•          Medicină de urgență: 17.000 lei

•          Cardiologie: 15.000 lei

Deși, conform datelor MEDIjobs, la nivel național, aproape 70% dintre specialiștii medicali spun că nu au beneficiat de creșteri salariale, în cazul specialităților foarte căutate, bine plătite și greu de acoperit, creșterea medie salarială a fost între 15-20%.

Care sunt cele mai atractive orașe pentru personalul medical

Nivelul salarial diferă și în funcție de regiune. Salariile oferite medicilor pentru posturi în Moldova și Oltenia sunt în medie cu aproximativ 25% mai mici decât în celelalte regiuni ale țării, în special pentru posturile auxiliare. În topul primelor 10 orașe în care se caută medici sunt: București, Satu Mare, Buzău, Suceava, Pitești, Ploiești, Craiova, Constanța, Iași și Otopeni. Este de remarcat că Timișoara și Cluj au ieșit din topul celor mai atractive 10 orașe din țară.

În privința asistenților, cele mai căutate orașe sunt: București, Cluj, Sibiu și Brăila. Există însă și orașe unde nevoia de asistenți medicali are o acoperire deficitară: Tulcea, Baia Mare, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Reșița sau Alexandria.

Ce putem spune despre recrutarea medicală în 2021

Tendința din acest an se poate înscrie în jurul unui singur cuvânt: flexibilitate. Atât companiile, cât și candidații au dat dovadă de mai multă deschidere în privința programului, a beneficiilor salariale sau a gradului cerut de experiență. În schimb, spre deosebire de 2020, candidații nu mai sunt atât de dispuși să lucreze departe de casă și nici să lucreze în weekend. De asemenea, se remarcă un interes crescut asupra tuturor condițiilor contractuale, beneficiilor posturilor respective sau a mediului de lucru”, a declarat Catrinel Hagivreta-Djafari, CEO și CO-Fondator MEDIjobs.

Puteți descărca textul comunicatului de aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment