Declarația unică 2022 | Noul formular este publicat în Monitorul Oficial

Declarația unică 2022 | Noul formular este publicat în Monitorul Oficial

Noul formular al Declarației unice 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial în această săptămână, deci deja a intrat în vigoare. Acesta a fost modificat printr-un Ordin al președintelui ANAF și cuprinde o serie de noutăți, precum informații despre indemnizațiile primite ca urmare a restricțiilor anti-Covid19.

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care au realizat, în anul de impunere, venituri sau pierderi și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. 

Cine mai depune declarația unică: profesioniștii și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și din drepturi conexe; avocații care au beneficiat de indemnizație potrivit OUG 30/2020. Declarația trebuie, de asemenea, completată și depusă și de către persoanele care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. 

Când trebuie depusă declarația unică:

  • documentul trebuie depus până la data de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui de realizare a veniturilor pentru declararea venitului realizat și pentru stabilirea sau definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale;
  • până la data de 25 mai (inclusiv) a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat sau norma de venit pentru fiecare an fiscal; prin aceasta, sunt declarate și stabilite și contribuțiile sociale datorate;
  • până la 25 mai (inclusiv) a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul în care este exercitată opțiunea privind destinația unei sume ce reprezintă până la 3,5 % din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil sau câștigul net anual pentru susținerea ONG-urilor.

„Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului sau încheierii contractului între părți, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice”, se arată în Monitorul Oficial.

Citește și: PALMED spun că accesul la îngrijiri ar putea fi limitate și cer majorarea tarifelor decontate

De asemenea, formularul „Anexa nr. … la formularul 212 Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” se depune numai împreună cu declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Cum trebuie depusă declarația unică

Documentul, alături de toate anexele completate de contribuabil, trebuie depus în felul următor:

  • în format fizic (hârtie), direct la registratura ANAF sau prin poștă, cu o confirmare de primire. Contribuabilul va avea în mod gratuit declarația la îndemână, iar data depunerii acesteia este data înregistrării la organul fiscal sau data depunerii documentelor la poștă. 
  • prin mijloace electronice: prin serviciul „Spațiul privat virtual” (SPV) sau accesând site-ul e-guvernare.ro, cu semnătura electronică calificată. 

„Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro”, mai arată Ordinul.

Cum procedăm dacă greșim datele din declarația unică

Tot în ordin este menționat faptul că această declarație poate fi corectată de contribuabil din proprie inițiativă, dacă informațiile actuale nu corespund sau dacă trebuie modificate anumite date. Corectarea se realizează printr-o declarație rectificativă, care este completată pe același formular, însă trebuie bifată cu X opțiunea „Declarație rectificativă privind Capitolul …”, în funcție de capitolul care trebuie modificat.

Te-ar putea interesa și: CNAS: Pensionarii cu venituri mici pot primi medicamente compensate până la 90%

Care sunt noutățile în declarația unică 2022

Formularul cuprinde, în secțiunea a 7-a, date privind indemnizația prevăzută în OUG 111 din 2021 (privind interzicerea sau suspendarea activității din cauza pandemiei). Secțiunea trebuie completată de profesioniștii care au beneficiat de indemnizație, pentru fiecare lună în care au fost încasați banii. 

Sunt prevăzute, la subsecțiunile 1 și 2, informații privind contribuțiile provenite din străinătate. 

Poți descărca declarația unică 2022 de aici.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment