Rafila, despre salariile din sănătate: Nu putem ajunge în situația în care să scadă

Rafila, despre salariile din sănătate: Nu putem ajunge în situația în care să scadă

Personalul din sistemul sanitar nu va avea salariul diminuat, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat că, deși prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază, Ministerul de Finanțe și cel al Sănătății vor găsi o soluție pentru a regândi schema de salarizare sau chiar pentru a le include în salariul de bază. 

„E vorba de o medie, nu se referă la o anumită categorie profesională. Există categorii profesionale care, probabil, nu vor avea sporuri, alte categorii care vor avea sporuri mai mari. În medie trebuie să fie 20% şi sunt sigur că anumite sporuri pot fi sau vor fi incluse în salariul de bază”, a spus recent Alexandru Rafila, referitor la prevederile din PNRR. 

Ministrul a mai explicat că, oricum, situația trebuie gestionată în special de Ministerul de Finanțe și mai puțin de cel al Sănătății. Însă vor colabora pentru a identifica rezolvarea situației. 

„Oricum, nu putem să ajungem într-o situaţie în care personalului din sănătate să-i scadă salariul, pentru că lucrul acesta e şi demobilizant şi este şi incorect. Cu siguranţă, se va găsi o soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple în maniera în care o descrieţi dumeavoastră”, a mai punctat Rafila.

Citește și Ce salariu are un medic rezident în 2021

Angajații își cer, în continuare, drepturile

Însă, în continuare, angajații din sistemul de sănătate își cer drepturile salariale cuvenite și spun că problema nu a fost rezolvată nici în prezent. Asta, în condițiile în care sindicaliștii spun că fac numeroase demersuri în fața autorităților. 

Într-o informare de presă recentă, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară arată că, după aproape doi ani de luptă împotriva pandemiei, când angajații sunt epuizați, au nevoie de un plan urgent de intervenție care să includă și recompense legale.

„Drepturile salariale legale ce trebuie acordate sunt:

I. Creșterea salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate conform nivelului prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022

II. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază în plată.

III. Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

Apreciem declarațiile unor reprezentanți ai Guvernului de a acorda drepturile salariale meritate profesioniștilor din sănătate, acestea reprezentând o poziționare publică mai adecvată contextului decât cea a guvernului anterior și un răspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR”, au scris sindicaliștii în sursa menționată.

Ei mai spun că vor întâlniri cu factorii decidenți pentru a rezolva problemele. Mai mult decât atât, în cazul în care solicitările nu le sunt întrunite, aceștia anunță că protestul „va fi mutat în stradă și în spitale”.

Te-ar putea interesa și Salariul net vs. salariul brut: care este diferența?

Sistemul sanitar e nemulțumit de nivelul salariului 

Nemulțumirile legate de salarii nu au fost exprimate doar prin vocea sindicaliștilor. Un sondaj efectuat de MEDIjobs pe un eșantion de 1.034 de respondenți arată că aceștia nu sunt mulțumiți de salariul pe care îl primesc în momentul de față (72,5%). Doar 20% apreciază nivelul salarial pe care îl au în prezent, iar restul nu au știut ce să răspundă. 

De asemenea, pentru 69,6% din cei care au participat la chestionar, câștigul lunar a rămas neschimbat în 2021 și doar pentru 18,2% a crescut. Pentru 12,2 % dintre aceștia, din contră, remunerația chiar a fost diminuată în cursul anului 2021. 

Problemele cu banii sunt moștenite de la un ministru la altul

De-a lungul anilor, miniștrii Sănătății au moștenit problemele financiare ale portofoliului și au încercat să găsească soluții pentru salariile din sistem.

Ultimul ministru care s-a exprimat în această privință a fost Cseke Attila, care a ocupat funcția de la Sănătate doar temporar. El a spus, în luna noiembrie, că încearcă să găsească soluții ca peste 70.000 de angajați în sistem să fie remunerați și în luna decembrie.

La rândul lui, fostul ministru Nelu Tătaru a promis, în 2020, că angajații TESA vor avea aceeași grilă de salarizare precum întreg personalul din spitalele publice. 

Iar sub mandatul fostului ministru Victor Costache, Ludovic Orban (premier la acea vreme), a spus în 2019 că nu sunt suficienți bani pentru a încheia anul în sănătate. Costache a spus, de asemenea, că nu existau resurse nici pentru a acoperi salariile.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment