Expiră termenul în care personalul medical angajat în pandemie rămâne pe funcțiile temporare. Ce soluții sunt

Expiră termenul în care personalul medical angajat în pandemie rămâne pe funcțiile temporare. Ce soluții sunt

Personalul medical angajat în perioada pandemiei își va mai continua activitatea pe aceste posturi vreme de doar câteva zile, ulterior aceștia vor fi concediați dacă nu susțin un examen care să-i încadreze pe perioadă nedeterminată. Acest lucru este inclus într-o lege adoptată de Parlament (Legea 70/2022) la finele lunii martie, care spune că toate cadrele medicale angajate în timpul pandemiei rămân pe funcții vreme de 90 de zile de la data încetării stării de alertă (8 martie 2022). Iar angajarea permanentă are loc abia după susținerea unui examen. 

Însă, extrem de important: aceeași lege arată că examenul pentru încadrarea pe un contract cu perioadă nedeterminată, pe aceleași funcții, ar trebui organizat înainte să expire termenul de 90 de zile, astfel încât angajații să aibă continuitate în muncă. 

Ordinul ministrului Sănătății privind Regulamentul de organizare a examenului a fost publicat în Monitorul Oficial la jumătatea lunii aprilie 2022.  Potrivit acestuia, la examen pot participa doar cei care au fost angajați temporar în pandemie, iar probele sunt organizate de spitalele unde lucrează aceștia. 

Federația Sanitas a subliniat, la acel moment, că a fost nevoie de multe presiuni ca autoritățile să găsească o soluție pentru această categorie de personal.

„Legea a dat o gură de aer instituțiilor care aveau nevoie urgentă de medici, asistenți medicali și personal auxiliar, în special în secțiile ATI, în cele COVID, în DSP-uri, în serviciile județene de ambulanță etc. Încă din primăvara anului trecut, Federația Sanitas a atras atenția autorităților că, la finalul stării de alertă, trebuie să existe o soluție legală pentru ca personalul calificat”, au explicat reprezentanții sindicatului. 

Citește și Ministerul Sănătății vrea să modifice organizarea programelor de specializare profesională pentru asistenți și moașe

Situație critică la Aiud – proteste în curtea spitalului

Situația acestei categorii de angajați este critică în unele zone din țară. De exemplu, în județul Alba, aproape 70 de angajați au protestat recent în curtea Spitalului Municipal din Aiud pentru că nu vor mai avea locuri de muncă începând din data de 6 iunie. 

Concret, potrivit presei locale, medicii și asistentele au acuzat că expiră termenul și nu au primit răspuns privind organizarea unei probe. 

La Blaj este organizat examen pentru 47 de angajați

Și la Blaj situația este tensionată în această privință. Însă primarul Gheorghe Valentin Rotar a venit cu explicații: persoanele angajate temporar, fără concurs, la Spitalul Blaj, vor rămâne angajate dacă vor promova examenul pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată. 

Care e situația la Spitalul Blaj: în timpul stării de urgență, respectiv de alertă, la această unitate sanitară au fost angajați temporar 4 medici, 26 de asistenți medicali și 17 persoane ca personal auxiliar sanitar (îngrijitori). 

Examenele, care vor fi derulate în următoarele zile la Blaj, sunt organizate conform regulamentului spitalului, în baza ordinului ministrului Sănătății. Concret, acești angajați trebui să obțină cel puțin nota 6 la examen (proba scrisă și interviu) pentru a-și păstra funcția. 

„La Blaj nu s-a pus niciodată problema renunțării la personalul angajat temporar la Spitalul Municipal, deoarece ocuparea posturilor s-a făcut în limita posturilor vacante, iar preocuparea noastră este de a asigura un act medical de calitate, cu personal calificat și suficient, în beneficiul pacienților internați aici. Sunt convins că experiența acumulată, în această perioadă foarte dificilă din punct de vedere sanitar, îi va găsi bine pregătiți pe toți cei care doresc să activeze în continuare la Spitalul Blaj și că vor promova examenul cu brio”, a scris edilul pe Facebook. 

Te-ar putea interesa și Posturile de medici scoase la concurs de Ministerul Sănătății

La Târgu Jiu, sindicaliștii cer de urgență examen pentru posturi pe termen nedeterminat

Pe de altă parte, conducerii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu i se atrage atenția că trebui să organizeze urgent examen pentru tot personalul angajat în pandemie pe perioadă determinată. Acest lucru se arată într-o adresă transmisă de reprezentanții Sindicatului Sanitas Târgu Jiu către managerului unității. În document se precizează că organizarea examenului doar pentru o parte a personalului este împotriva legii și generează „discriminări inacceptabile”. Sanitas mai promite că va face toate demersurile ca prevederile Legii 70/2002 să fie respectate, inclusiv prin apelarea la mijloacele legale permise organizațiilor sindicale. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment