Ministerul Sănătății vrea să modifice organizarea programelor de specializare profesională pentru asistenți și moașe

Ministerul Sănătății vrea să modifice organizarea programelor de specializare profesională pentru asistenți și moașe

Programul de specializare privind reconversia profesională și dezvoltarea abilităților pentru asistenți medicali și moașe ar putea fi modificat, deoarece o serie de modificări sunt propuse într-un proiect publicat pe site-ul Ministerului Sănătății. Printre schimbările incluse în proiect se numără cele care vizează echivalarea pregătirii, participarea la distanță la programe, susținerea examenului la distanță sau chiar procentul de locuri alocat asistenților medicali care se înscriu singuri în program. 

Potrivit referatului, programele de specializare sunt organizate pentru reconversia profesională și pentru dezvoltarea abilităților pentru asistenții medicali, asistenți medicali generaliști și moașe. Regulamentul de desfășurare a acestora este inclus într-un ordin de ministru al Sănătății nr. 1076 din 9 iulie 2019. 

Aceste modificări sunt propuse „în scopul îmbunătățirii organizării și desfășurării cursurilor se impun unele modificări ale actului normativ, pentru o formulare mai clară a unor prevederi și pentru o mai bună și eficientă organizare a programului”, se arată în referatul proiectului. 

Citește și Află acum dacă ești pregătit să fii asistent medical

Modificările propuse sunt următoarele: 

1. Va fi eliminat procentul de locuri pentru care înscrierea în program se poată face direct de către asistenții medicali. Scopul acestei propuneri este eficientizarea locurilor disponibile. Modificarea este următoarea: „Pentru programele de specializare în vederea obținerii de abilități profesionale, înscrierea se va face la solicitarea unităților sanitare unde sunt încadrați asistenții medicali, iar pentru un procent din locuri, stabilit de către responsabilul național pentru fiecare an universitar, se va putea face direct de către asistenții medicali, după ce au fost acoperite cerințele de înscriere ale unităților sanitare”. În prezent, există un prag al procentului de locuri pentru care asistenții medicali se pot înscrie singuri: nu mai mare de 20% .

2. Va fi introdusă posibilitatea de realizare a componentei teoretice și practice a programelor prin diferite aplicații omologate, care permit educația la distanță. Paragraful modificat este următorul: „… componenta teoretică a programului de pregătire precum și componenta practică, după caz, vor putea fi realizate, într-un procent variabil, în funcţie de recomandările responsabilului național de program, şi în format online, pe platforma SNSPMPDSB, www.perfmed.ro și /sau prin aplicații omologate care permit educația la distanță sincron”.

3. Dacă responsabilul la nivel național al programului propune, examenul de specialitate poate fi organizat și susținut și în format online. Acest lucru poate fi derulat atât pe platforma perfmed.ro, cât și pe alte aplicații omologate. 

4. Va fi modificată cota din bugetul pentru program, la solicitarea Școlii Naționale de Sănătate Publică. Paragraful modificat este următorul: „Din totalul sumelor încasate SNSPMPDSB îi revine o cotă de 33% pentru managementul programului de specializare și pentru elaborarea componentelor teoretice și/sau practice ale programului de pregătire în format online pe platformă, iar din diferenţa de 67% se acoperă cheltuielile privind prestaţia didactică, precum şi cheltuielile materiale (consumabile, suport de curs, etc.)”.

Te-ar putea interesa și Aspecte etice ale profesiei de asistent medical

 5. Este propusă eliminarea posibilității de echivalare parțială a pregătirii profesionale după alte reguli decât cele din acest document deoarece, în prezent, nu există soluții din punct de vedere didactic și administrativ pentru acest lucru. Regulile de echivalare propuse sunt: „Formarea care conduce la dezvoltarea completă a abilităților profesionale similare celor prevăzute în curriculum de pregătire pentru specializările din anexa nr. 2, efectuată de către asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali în baza altor dispoziții decât cele prevăzute de prezentele norme, poate fi echivalată integral cu programul de specializare în vederea dezvoltării abilităților profesionale corespondente, la propunerea OAMGMAMR, cu avizul responsabilului național de program”. 

Aici mai este un paragraf, care spune că „Echivalarea se aprobă de către SNSPMPDSB și responsabilul național, cu avizul OAMGMAMR, și conferă titularului dreptul de a se prezenta direct la examenul de specializare în domeniul respectiv, într-una din următoarele două sesiuni de examen consecutive echivalării”. 

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment