Noi criterii în evaluarea directorilor spitalelor publice. Când este încetat contractul înainte de termen

Noi criterii în evaluarea directorilor spitalelor publice. Când este încetat contractul înainte de termen

Ministerul Sănătății supune dezbaterii publice un proiect de ordin prin care sunt stabilite noi criterii de performanță în baza cărora un manager de spital de stat este evaluat. Vor fi avute în vedere și măsurile privind nosocomialele, dar și managementul angajaților.

În urma acestei evaluări, pot fi adoptate decizii: contractul de management al respectivului director poate fi încheiat sau chiar prelungit înainte de termenul stipulat inițial. De menționat este faptul că evaluarea este efectuată prin raportare la indicatorii de performanță asumați prin contractul de management. 

Un astfel de Ordin de ministru există deja (Ordinul nr. 112/2007 privind criteriile de performanță), însă Ministerul vine acum cu noi indicatori, iar după aprobarea acestui proiect, cel vechi va fi abrogat. 

Criteriile de performanță sunt reprezentate – arată Ministerul Sănătății într-o informare transmisă publicității – de indicatorii privind managementul resurselor umane, cei de utilizare a serviciilor, de indicatorii economico-financiari și cei de calitate. 

În ce privește managementul resurselor umane, în proiectul Ministerului Sănătății este introdus un nou indicator, care se referă la gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului sau compartimentului de prevenire a infecțiilor cu nosocomiale. Pe lângă asta, în lista de indicatori va fi introdus și cel privind numărul spitalizărilor de zi, raportat la numărul total de internări înregistrate de respectiva instituție spitalicească. 

„În ceea ce privește indicatorii de calitate, au fost introduși indicatori care iau în calcul dacă unitatea a fost sancționată pe motive igienico-sanitare, dar și indicatori ce privesc rata de screening pentru germeni cu risc epidemic (Enterobacterii rezistente la carbapenem, Enterococi rezistenți la vancomicina, Enterobacterii producătoare de betalactamaze cu spectru extins) la pacienții internați în secțiile ATI, oncologie, hematologie, precum și realizarea anuală a unui studiu de prevalență de moment a infecțiilor nosocomiale și a consumului de antibiotice pe baza metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică”, se arată în informarea Ministerului Sănătății. 

Totodată, va fi avută în vedere și rata de conformitate cu administrarea unei doze unice de medicament în profilaxia antibiotică perioperatorie constatată la studiul de prevalență de moment. 

Citește și Ce spune Codul Muncii despre Regulamentul Intern: tot ce trebuie să știi ca angajator

Managerii din spitalele publice vor primi calificative 

Potrivit proiectului, rezultatele evaluării sunt apreciate după cum urmează:

  1. Foarte bine – dacă managerul a obținut cel puțin 23 puncte la fiecare dintre categoriile A-C de indicatori si cel puțin 32 puncte la categoria D de indicatori
  2. Bine – dacă managerul a obținut cel puțin 20 puncte la fiecare dintre categoriile A-C de indicatori si cel puțin 28 puncte la categoria D

c) Satisfăcător – dacă managerul a obținut cel puțin 18 puncte la fiecare dintre categoriile A-C de indicatori si cel puțin 25 puncte la categoria D

d) Nesatisfăcător – dacă nu sunt îndeplinite condițiile minime necesare pentru a obține cel puțin calificativul Satisfăcător.

„Contractul de management se menține, în perioada de valabilitate a acestuia, pentru managerii spitalelor publice care au obținut calificativele Foarte bine, Bine și Satisfăcător. Pentru managerii care au obținut calificativul Satisfăcător, activitatea acestora se reevaluează după 6 luni, de la ultima evaluare. Dacă la reevaluare obțin același calificativ sau unul inferior, contractul de management al acestora încetează înainte de termen”, explică proiectul. 

Iar directorii de spital care au obținut calificativul Nesatisfăcător vor avea contractul de management desfăcut înainte de termen. 

Te-ar putea interesa și Cabinetele medicale publice și private ar putea beneficia de plafonarea prețului la energie

Ce sunt indicatorii A, B, C și D urmăriți în procesul de evaluare

A – Indicatori de management al resurselor umane se referă la: proporția medicilor din totalul personalului, proporția personalului medical din totalul personalului angajat al spitalului, proporția personalului medical cu studii superioare din totalul angajaților, numărul mediu de consultații/medic în ambulatoriu, gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului/compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale;

B – Indicatori de utilizare a serviciilor: durata medie de spitalizare pe spital, rata de utilizare a paturilor, indicele de complexitate al cazurilor, procentul pacienților cu intervenții chirurgicale din totalul externărilor din secțiile chirurgicale, numărul spitalizărilor de zi raportat la numărul total de spitalizări; 

C – indicatori economico – financiari: execuția bugetară față de bugetul de cheltuieli aprobat, procentul veniturilor proprii din totalul veniturilor spitalului, procentul cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor spitalului, procentul cheltuielilor cu medicamentele, costul mediu de spitalizare pe zi; 

D – indicatori de calitate: rata mortalității intraspitaliceşti pe total spital din cauza complicațiilor survenite în timpul internării, rata infecțiilor nosocomiale, sancțiuni și măsuri de remediere în urma inspecției privind dezinfecția și sterilizarea în spital, rata de screening pentru germeni cu risc epidemic, rata de conformitate au administrarea unei doze unice de antibiotic în profilaxia antibiotică perioperatorie constatată la studiul de prevalență de moment, sistem de comunicare cu aparținătorii pacienților. 

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment