Cabinetele medicale publice și private ar putea beneficia de plafonarea prețului la energie

Cabinetele medicale publice și private ar putea beneficia de plafonarea prețului la energie

Cabinetele medicale publice și private și medicii de familie ar putea beneficia, de asemenea, de plafonarea prețului la energie electrică, după ce au fost depuse amendamente în Parlament în cadrul proiectului de plafonare a prețului, aflat în prezent în dezbatere. 

Este vorba despre amendamente depuse la Legea de adoptare a Ordonanței de urgență 119/2022 (care plafonează prețurile la energie electrică). Aceasta a fost adoptată la începutul lunii septembrie, însă acum se află în Camera Deputaților, pentru a fi iarăși dezbătută și din nou modificată. 

Inițiatorul amendamentelor este deputatul Ionel Dancă. Acesta a subliniat că a adăugat noi prevederi, pentru a include în schema de plafonare a prețurilor toate societățile comerciale, indiferent de mărime, dar au fost incluși și liber profesioniștii și cabinetele medicale individuale. De asemenea, acesta a avut în vedere și modificarea limitei de consum pentru cei care se încălzesc exclusiv cu energie electrică și nu au acces la alte surse de energie. 

Citește și Infrastructura spitalelor din România nu este pregătită pentru valul de caniculă și schimbările climatice

Amendamentul care vizează sistemul sanitar arată includerea în categoria furnizorilor publici și privați de servicii sociale, care beneficiază de un preț final facturat de 1 leu/KWh pentru consumul integral lunar realizat, și a cabinetelor medicale individuale, medici de familie și stomatologi, precum și a unităților de cult religioase. 

„Majoritatea medicilor din asistența medicală primară și secundară, inclusiv stomatologia, își desfășoară activitatea în Cabinete Medicale Individuale (CMI) reglementate prin Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale. În actuala formă a OUG nr. 27/2022, cu modificările aduse prin OUG nr. 119/2020, aceștia nu sunt eligibili pentru niciuna dintre măsurile de sprijin propuse”, se arată în observațiile în cadrul amendamentelor depuse

Potrivit analizei efectuate de inițiator, peste 20.000 de cabinete medicale de medicină de familie, cabinete medicale din ambulatoriul de specialitate și cabinete stomatologice sunt afectate de această omisiune în legea care plafonează prețurile la energie. Amendamentul a fost depus la propunerea Federaţiei Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), mai arată sursa citată. 

Te-ar putea interesa și Proiect adoptat: Mai multe cabinete medicale la țară. Medicii de familie critică noua lege

Cum arată modificarea propusă: 

„Articolul 1 alin. (1) lit. d) se modifică și va avea următorul cuprins: 

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al cabinetelor medicale publice și private definite conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al unităților de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare”.

Concret, dacă propunerea este acceptată în Camera Deputaților, cabinetele medicale publice și private ar putea beneficia de pragul de maximum 1 leu per kilowatt oră la factura la energie. În prezent, legea cuprinde doar spitalele publice și private, nu și cabinetele medicale.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment