Infrastructura spitalelor din România nu este pregătită pentru valul de caniculă și schimbările climatice

Infrastructura spitalelor din România nu este pregătită pentru valul de caniculă și schimbările climatice

Infrastructura din România nu este pregătită să facă față schimbărilor climatice și efectelor acestora, precum valul de caniculă și creșterile de temperatură. Unul dintre motivele principale este acela că unitățile sanitare din țara noastră au fost construite în urmă cu câteva decenii, atunci când nu erau prevăzute procedurile și nici tehnologia pentru astfel de situații. Drept urmare, unitățile sanitare din țară au nevoie acum de o nouă infrastructură, deoarece cea din prezent este depășită. Asta se arată într-o analiză realizată de studio-ul de arhitectură specializat în proiectare medicală TESSERACT Architecture. 

Potrivit raportului arhitecților, Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că între ani 2030 și 2050 schimbările climatice ar putea provoca 250.000 de decese suplimentare în lume, din cauza malnutriției, malariei și a stresului termic. Estimările OMS mai arată că sunt amenințați, astfel, ani întregi de progres în domeniul sănătății publice.

Mai mult, industria medicală contribuie la crearea efectului de seră, fiind astfel responsabilă de 5% din emisia globală de dioxid de carbon. Iar dacă facem o comparație cu imobilele comerciale, unitățile sanitare sunt mai mult decât dublu consumatoare de energie, din cauza numărului mare de echipamente medicale și a iluminatului care funcționează 24 de ore din 7. Iar sălile de operații au nevoie de și mai multe resurse: acestea generează până la 70% din deșeurile totale ale unui spital și consumă între 3 și 6 ori mai multă energie decât restul spitalului. 

„Deși în anumite țări s-a încercat reducerea consumului de energie prin combinarea schimburilor de aer proaspăt cu un procent mic de aer recirculat, pandemia recentă a demontat această soluție, fiind necesare alte perspective pentru reducerea amprentei de carbon datorată domeniului medical”, mai arată arhitecții de la Tesseract.

Citește și Stimulent de risc pentru angajații care au îngrijit pacienții Covid-19. CNAS anunță semnarea proiectului

Soluțiile pentru spitalele din România pentru a face față crizei climatice

Analiza arhitecților menționează că o proiectare sustenabilă începe cu o serie de metode precum termoizolarea eficientă a clădirii, folosirea unor materiale prietenoase cu mediul și utilizarea unor echipamente electrice cu un consum minim de energie. Iar o contribuție importantă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră o reprezintă izolarea termică, dar și programarea și utilizarea eficientă a încălzirii și iluminatului. 

În paralel, trebuie avut în vedere că aceste măsuri ar trebui completate de unele mai puțin evidente, de exemplu telemedicina. Un studiu suedez citat de TESSERACT subliniază că telemedicina poate contribui la reducerea emisiilor de carbon asociate cu transportul personalului medical. Aici este menționat și un parteneriat cu autoritățile locale prin care să fie asigurat un transport public eficient și nepoluant (de exemplu, biciclete, trotinete etc.). 

„Totuși, raportat la domeniul medical, instrumentele indirecte ce duc la minimizarea consumului sunt de multe ori tratate superficial. Dintre acestea, ceea ce ne preocupă în mod special pe noi în proiectarea medicală este scurtarea timpului petrecut la spital de către pacient prin intermediul factorului psihologic”, se arată în analiza menționată. 

De asemenea, crearea unor spații prietenoase (care să respecte, în același timp, standardele) pot oferi o experiență mai plăcută la spital, mai ales pentru că vindecarea poate fi corelată cu starea de spirit a pacientului. 

Te-ar putea interesa și Regulile pentru acordarea serviciilor de telemedicină, aprobate de Guvern. Lista specialităților și a îngrijirilor medicale

Alte soluții pentru sistemul medical din România:

  • Reducerea consumului de energie electrică: deoarece echipamentele implică un consum ridicat de energie, trebuie abordate soluții care scad consumul la încălzire, ventilație sau iluminat (de exemplu, sistem de umbrire naturală);
  • Folosirea unor materiale din resurse regenerabile, prietenoase cu mediul (de exemplu finisaje pentru pardoseli sau pereți din materiale naturale, cu lianți și adezivi fără solvenți);
  • Flexibilitate în compartimentarea spațiilor interioare, deoarece, în timp, secțiile pot fi regândite și mutate, iar spațiul ar putea avea nevoie de recompartimentare. Deci un spațiu adaptabil permite reutilizare adecvată și este prevenită, astfel, și construirea unor noi anexe
  • Alocarea unui buget pentru amenajare peisageră, ceea ce ar contribui la starea de bine a personalului medical și a pacienților

România are nevoie de mai multe spitale 

Pe lângă acest aspect, în analiză se mai arată că țara noastră trebuie să se pregătească și cu un număr mai mare de spitale, pentru a face față, pe viitor, pacienților cu afecțiuni asociate crizei climatice (de la temperaturi peste media normalului până la noi viruși ce apar în urma modificărilor climatice). 

Iar scenariul experților OMS mai arată că, până în anul 2050, temperaturile vor fi mai ridicate cu 1,5 până la 2,5 grade Celsius, comparativ cu perioada 1961 – 1990. Iar în perioada 2061 – 2090, valorile din țara noastră ar putea fi chiar și cu 6 grade Celsius mai ridicate. Acest lucru se traduce în aer sufocant și o climă în România comparativă cu cea din Kazakhstan.

„Noi recomandăm întotdeauna realizarea de masterplanuri și strategii de dezvoltare a infrastructurii medicale, astfel încât să existe o perspectivă macro, pe termen lung. Este nevoie de planuri pe 3, 5 sau 10 ani bazate pe nevoia reală a segmentului de populație adresat în zona respectivă și pe o analiză documentată asupra tuturor factorilor care pot influența funcționarea unui spital”, a explicat fondatorul TESSERACT Raluca Șoaita, potrivit aceleași analize.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment