Managementul modern al spitalelor: strategii de succes 

Managementul modern al spitalelor: strategii de succes 

La baza oricărei organizații, managementul este pilonul care conferă stabilitate și asigură îndeplinirea obiectivelor profesionale. Un antreprenor care știe cum să-și motiveze angajații și să facă față situațiilor tensionate creează contextul ideal dezvoltării. De asemenea, direcționează resursele în funcție de priorități și promovează o cultură a siguranței și un mediu de lucru proactiv. 

La fel stau lucrurile și în domeniul medical. S-a demonstrat în nenumărate rânduri că o conducere exemplară și un sistem bine trasat de alocare a atribuțiilor impactează calitatea tratamentelor și implicit finanțele. Chiar dacă de multe ori politica joacă un rol foarte important în determinarea strategiilor de manageriere, leadershipul este esențial în medicină. Cu cât există mai multă conștientizare asupra efectelor pe care le poate avea în timp, cu atât rezultatele vor fi mai satisfăcătoare. 

În 2024, însă, e vorba și mai mult despre implementarea unui sistem corespunzător de management. Unii specialiști recomandă chiar integrarea unor cursuri speciale sau traininguri pentru a spori eficiența conducerii la toate nivelurile. Ce ar trebui să ai în vedere ca manager de instituție medicală, dar și cum poți îmbunătăți toate procesele care îți revin, poți afla mai jos. 

Strategii de succes pentru managementul spitalelor în 2024

Managementul este motorul din spatele fiecărei companii. Tocmai de aceea, orice greșeală sau abordare neconformă cu obiectivele organizaționale poate dezechilibra întregul lanț de activități. Angajații nu vor mai fi motivați să muncească, pacienții vor deveni suspicioși, iar încasărilor vor avea de suferit. 

Citește și: Ce abilități de leadership trebuie să aibă managerii de spitale în 2024

Nu trebuie să-ți faci probleme, pentru orice există o rezolvare, mai ales dacă ai o viziune modernă și te adaptezi noilor trenduri din industrie. Iată câteva strategii de management a căror eficiență poate da randamentul dorit: 

1. Digitalizarea este cheia succesului, dar și a tratamentelor de calitate

Dacă la nivelul instituției unde lucrezi birocrația încă are un cuvânt de spus, e timpul pentru o schimbare. Nu mai încape îndoială că tehnologia a avansat semnificativ în ultimul timp în favoarea business-urilor dornice să-și actualizeze serviciile și să-și sporească vizibilitatea. Ba mai mult, sistemele IT vin în ajutorul celor care trebuie să gestioneze zilnic un flux constant de informații și date personale.

Atât profesioniștii medicali, cât și cei de la conducere trebuie să fie mai conștienți de importanța digitalizării. Ce înseamnă mai exact o astfel de inițiativă? Alocă mai mult buget integrării software-urilor de ultimă generație și oferă angajaților programe constante de traininguri pentru a se familiariza cu noile obligații. Este o soluție care va ajuta și la eliminarea problemelor de organizare – dosarele online ale pacienților te vor scuti inevitabil de sarcinile repetitive.

2. Îmbunătățește procesul de securitate online și elimină riscurile

Tehnologia nu a adus numai beneficii pe termen lung, ci și repercusiuni din punct de vedere al siguranței și integrității datelor confidențiale. La nivelul unui spital există multe informații cu caracter personal. Tocmai de aceea, sectorul medical este cel mai expus amenințărilor cibernetice din partea hackerilor. Lucrurile se complică și mai tare în cazul în care există instituția respectivă derulează cercetări sau proiecte ample. 

Te-ar putea interesa și: Strategii eficiente pentru gestionarea riscurilor în spitale și instituții medicale

În astfel de situații cel mai bine ar fi să investești în sisteme avansate de IT, care să detecteze dinainte eventualele riscuri. La nivel internațional, au apărut deja două variante create special pentru domeniul medical – SwordEye și SoT. Ambele funcționează pe baza învățării automate pentru a fi la curent cu orice schimbare care apare. Evaluează lacunele din rețea și acționează în conformitate cu standardele de protejare a datelor sensibile. 

3. Brandingul vine în susținerea serviciilor și a reputației

Probabil te întrebi de ce ar trebui să-ți canalizezi energia și în direcția brandingului. Până la urmă, faptele vorbesc mai mult decât o pot face cuvintele. Totuși, în 2024 e esențial să aloci buget și pentru crearea unei imagini consistente în online. Scoate în evidență punctele forte ale companiei și nu ezita să te implici în inițiative care contează pentru comunitate. Spune mai multe despre echipa din spate și adoptă avantajele comunicării consecvente și transparente. 

De asemenea, e recomandat să construiești o prezență autentică în online. Un website bine structurat, dar și o activitate interactivă pe rețelele sociale atrag atenția și conferă mai multă încredere pacienților. Creează inclusiv o rubrică de tips and tricks pentru a elimina riscurile dezinformării. Este o soluție numai bună care te va ajuta să consolidezi reputația spitalului. 

4. Regândește bugetul și planifică finanțele conform cu așteptările

O altă strategie de management pe care ar trebui să o ai în vedere este planificarea mai atentă a bugetului. Nu e deloc ușor, dar este o idee care te va ajuta să elimini din start riscurile financiare și implicit încetinirea fluxului operațional. 

Citește și : Cum să gestionezi conflictele din echipă ca manager de spital?

Profită de avantajele pe care le oferă avansul tehnologic și redu costurile aferente problemelor administrative prin intermediul inteligenței artificiale. Mulți manageri de spitale au recunoscut că personalizarea serviciilor este un punct cheie în acumularea succesului. De asemenea, ajută la eliminarea costurilor suplimentare. Ia-ți o marjă de eroare din punct de vedere financiar și gândește-te la ce excelează spitalul tău. Este șansa ta de a găsi oportunități de evoluție. Apelează și la colaboratori și parteneri de afaceri care te pot susține în demersul pe care îl vei face. 

5. Monitorizează activitatea și vino cu rezolvări adaptate contextului

Nu în ultimul rând, e important să-ți setezi câțiva indicatori cheie ai succesului și să îi verifici în mod constant. Trasează care sunt elementele la care te raportezi atunci când te gândești la optimizarea serviciilor. Durata medie de spitalizare te poate ajuta să afli mai multe detalii despre eficiența tratamentelor, dar și despre eforturile profesioniștilor în atingerea rezultatelor. 

De asemenea, poți avea în vedere timpul de așteptare al pacienților pentru a fi preluați de un specialist. Este o strategie de management care te va ajuta să gestionezi mai bine resursele umane, dar și să aloci corect responsabilitățile zilnice. Gândește totul în termeni de performanță și măsoară frecvent indicatorii pentru a găsi cele mai bune soluții. 

Concluzii 

Felul în care este realizat managementul poate spune foarte multe lucruri despre o organizație. În lipsa unei conduceri potrivite, compania este afectată atât pe plan economic, cât și reputațional. Este o realitate care se pretează în toate domeniile, mai ales în cel medical, unde managementul încă este tratat cu superficialitate. 

Află și: Care sunt cursurile obligatorii pentru managerii de spitale? MS a publicat proiectul de ordin cu lista

În 2024 se pune foarte mult accent pe implementarea strategiilor digitale și a unei viziuni globale. Inteligența artificială ar trebui să devină un atuu pentru spitale, clinici sau cabinete private. Integrarea dosarelor online sau a sistemelor IT de gestionare a datelor reduc din start posibilitatea amenințărilor cibernetice și a pierderilor financiare. Așadar, toate procesele învechite sau abordările clasice ar trebui să dispară.

Dacă adopți măcar una dintre strategiile enumerate mai sus, rezultatele nu vor întârzia să apară. Ca manager, ești direct responsabil de performanța înregistrată, dar și de experiențele pacienților. Chiar vrei să riști? 

Inițiativa contează, dar măsurile trebuie luate acum!

Ești manager de spital și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment