Mai puține locuri de muncă libere în Sănătate în primul trimestru din 2024. Diferență uriașă față de 2023 

Mai puține locuri de muncă libere în Sănătate în primul trimestru din 2024. Diferență uriașă față de 2023 

Sistemul sanitar avea, în primele luni ale anului 2024, un număr de 3.029 de locuri de muncă vacante, o cifră redusă la jumătate, dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, arată ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). 

Vorbim, astfel, despre o scădere a numărului de locuri de muncă libere din Sănătate, dacă facem o comparație între primul trimestru (ianuarie, februarie, martie) al anului 2024 cu aceeași perioadă a anului 2023. 

Astfel, potrivit INS, în primul trimestru de anul acesta, erau 3.029 de locuri de muncă vacante în Sănătate și asistență socială, în vreme ce anul trecut au fost 4.731. Cu alte cuvinte, România avea cu 1.702 mai multe locuri de muncă în primele luni din 2023. De asemenea, INS oferă și cifre corespunzătoare ultimelor luni ale anului trecut (trimestrul IV – octombrie, noiembrie, decembrie), când erau 2.332 de posturi libere în sistemul sanitar din România. 

Potrivit aceleiași surse, pentru domeniul Sănătate și asistență socială, rata locurilor de muncă a fost redusă în primul trimestru al acestui an: valoarea este de 0,80%, față de 1,25%, cât era în aceeași perioadă din 2023. 

Citește și: De ce medicii aleg să lucreze și la stat, și la privat? Practica duală, fenomen global

La finele lunii martie 2024, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că au fost adoptate măsuri astfel încât angajările din Sănătate să aibă loc fără a fi nevoie de un memorandum în Guvern (necesar în urma „ordonanței austerității”). 

„Nu mai există obligativitatea unui memorandum în cazul în care cineva iese la pensie sau renunță, îşi dă demisia. Automat, managerii pot să facă angajări. La sistemul de urgenţă nu există nicio restricție, la fel şi la ATI. Acum, după discuțiile avute cu domnul ministru, o să mergem şi pe instituțiile mari spitalicești”, anunțase, la acel moment, premierul Marcel Ciolacu. 

Precizările veneau după ce la începutul anului fuseseră deblocate 7.600 de posturi în sistemul de sănătate. 

În 2021, România a avut aproape 68.000 de medici. Acest lucru înseamnă că au fost puțin peste 350 de medici la 100.000 de locuitori.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment