Peste 7.600 de posturi din sistemul sanitar, scoase la concurs. Guvernul a aprobat deblocarea

Peste 7.600 de posturi din sistemul sanitar, scoase la concurs. Guvernul a aprobat deblocarea

Peste 7.600 de posturi libere din sistemul sanitar și asistență socială vor fi scoase la concurs în următoarea perioadă, după ce Guvernul României a aprobat, recent, cele două Memorandumuri care vizau acest lucru. 

Aceste două Memorandumuri (depuse de Ministerul Sănătății și de Ministerul Dezvoltării) erau necesare pentru a putea fi scoase la concurs posturile întrucât, conform unui act normativ emis de Executiv, au fost blocate toate angajările din sistemul public. Conform legii, concursurile de recrutare vor putea fi organizate doar după aprobarea unor memorandumuri. 

Astfel, în urma deciziei Guvernului, peste 3.000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate acestei instituții, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale, potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că s-au aprobat toate posturile de medic care au fost solicitate de către unitățile sanitare, indiferent dacă acestea sunt în subordinea Ministerului sau a autorităților locale: în total, peste 2.500 de posturi. 

„Mai mult, în cadrul Memorandumului propus de Ministerul Sănătății, peste 365 posturi din cele aprobate pentru scoaterea la concurs sunt în cadrul serviciilor de ambulanță, având în vedere importanța pe care o reprezintă medicina de urgență pentru minister și ținând cont de intervențiile care trebuie realizate în această perioadă la diverse solicitări”, se arată în informarea de presă. 

Citește și: Ministerul Sănătății caută o „soluție rapidă” pentru ocuparea locurilor libere la rezidențiat 

În paralel, au fost aprobate pentru scoaterea la concurs și jumătate din posturile de asistenți medicali solicitate de spitale, dar și 30% din locurile din alte categorii. 

Ministrul Sănătății a subliniat că ar putea fi inițiate alte noi memorandumuri pentru aprobarea altor posturi, dacă va fi nevoie în sistem. 

„Unitățile sanitare care au solicitat scoaterea posturilor la concurs să demareze imediat procedurile necesare. Rugămintea mea este să facă acest lucru cât mai repede”, a spus Alexandru Rafila, într-un briefing de presă.

De menționat este faptul că, din 1 ianuarie 2024, toate posturile din sănătate care se vacantează pot fi scoase la concurs fără a fi nevoie de memorandum. 

Demersul din Guvern pentru aprobarea celor peste 7.600 de posturi vine după ce, vreme de mai multe zile, autoritățile și cadrele medicale au tras un semnal de alarmă și au cerut public să fie deblocate locurile vacante deoarece România se confruntă cu o criză gravă de resursă umană în spitale. În paralel, sindicaliștii anunțau că vor organiza proteste în luna februarie, dar și grevă generală.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment