Majorări salariale în sănătate: Cât a primit fiecare categorie de angajați în aprilie 2024

Majorări salariale în sănătate: Cât a primit fiecare categorie de angajați în aprilie 2024

Aprilie a fost prima lună în care angajații din sistemul sanitar de stat au primit majorările salariale adoptate prin Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul Oficial în 11 martie. 

Aceste majorări salariale sunt rezultatul negocierilor continue organizate între sindicatele din sănătate și reprezentanții autorităților. Ulterior, aceste negocieri au fost transpuse în Ordonanța de Urgență 19/2024, care a început să producă efecte odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Este vorba despre salarii majorate cu procente cuprinse între 13% și 45%, aceste praguri variind de la o categorie la alta. Important de înțeles este faptul că aceste creșteri sunt acordate în mod etapizat și se aplică în luna martie (majorarea va fi resimțită la salariul pe aprilie) și în luna iunie (majorarea va fi resimțită la salariul pe iulie). Toate procentele sunt acordate prin raportarea la salariile din luna decembrie 2023.

Această OUG repoziționează în grila de salarizare funcția de asistent medical mai aproape de medic și mai departe de infirmier, iar grila pentru pozițiile de conducere (de exemplu, cele director financiar-contabil, asistent-șef de secție și șef de ambulanță) a fost corectată, arată într-o explicație Federația SANITAS.

Cum arată situația majorărilor salariale, pe categorii?

Trebuie menționat că medicii au cel mai mic procent de majorări salariale, comparativ cu celelalte categorii de angajați din sistemul de sănătate.

Astfel potrivit ordonanței, medicii (primar, specialist) vor beneficia de o majorare de 13%, raportată la salariul din decembrie 2023. Raportat la acest procent, este important de subliniat că salariile medicilor sunt la un nivel mult mai ridicat, comparativ cu al celorlalți angajați din sistem – situație valabilă și pentru sporurile acordate. 

Află mai multe despre: Ce sporuri poți lua în funcție de secție și cum se calculează acestea?

Totuși, medicii rezidenți vor primi, însă, o creștere de 25%. Potrivit explicațiilor oferite de Federația SANITAS, noua ordonanță arată că rezidenții vor câștiga, în medie, cu 1.685 lei în plus. 

Se pare că, în ultimii ani, este constatat un trend ascendent în ce privește drepturile oferite medicilor rezidenți. Conform observațiilor Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR), după campania derulată, vor fi oferite vouchere de vacanță și rezidenților (demers susținut și de reprezentanții SANITAS, fără a fi partener oficial). De asemenea, rezidenții au fost incluși și în categoriile de personal care beneficiază de stimulente suplimentare pentru gărzi (conform OUG 63 din 30 iunie 2023).

Știai că: 1 din 2 medici rezidenți români își caută un job încă din primul an de rezidențiat

Revenind la ordonanța majorărilor salariale, se observă că, la rândul lor, farmaciștii, fiziokinetoterapeuții, dentiștii, biologii, chimiștii, experții în fizică medicală și psihologii beneficiază de 25% majorare salarială. Același procent de 25% se aplică și pentru personalul de suport din unitățile sanitare (TESA). Infirmierele figurează în grila cu un procent de 30% creștere a salariului. În paralel, personalul de specialitate cu studii superioare va câștiga, în medie, cu circa 1.500 lei în plus. 

Asistenții medicali reprezintă o categorie de profesioniști care se bucură de o majorare substanțială de 40%, raportat la salariul din ultima lună a anului 2023 (ceea ce înseamnă o medie de 2.000 lei în plus). În cazul asistenților medicali, indemnizația de 500 lei se păstrează în continuare, la fel și indemnizația de 100 – 300 lei, pentru lucrul în zilele de weekend și în timpul sărbătorilor legale. 

Brancardierii, îngrijitoarele, spălătoresele înregistrează cel mai mare procent – 45% creșteri ale lefurilor. 

Majorările tuturor categoriilor de angajați pot fi consultate aici

Negocierile care au dus la procentele menționate mai sus au fost purtate de autorități și de Federația SANITAS în condiții „extrem de restrictive”, așa cum subliniau sindicaliștii înainte de publicarea OUG în Monitorul Oficial. 

„Să nu uităm nici că Guvernul României și-a asumat, prin PNRR, o nouă lege a salarizării bugetare în care sporurile, așa cum sunt ele astăzi, nu vor mai exista; cel mai probabil va fi un singur spor pentru condiții periculoase de muncă de max. 20%. Din acest motiv, toate negocierile pentru această ordonanță au vizat doar creșterea salariilor de bază! Chiar și proiectul viitoarei legi a salarizării, negociat cu federațiile reprezentative din Sănătate și Asistență socială, este construit pe același principiu”, menționa, la acel moment, Sanitas.  

Suma disponibilă pentru creșterile salariale din 2024 a fost de maximum 2,5 miliarde de lei/an, drept urmare, toate calculele și discuțiile cu reprezentanții Ministerului Sănătății s-au purtat în limitele acestei sume, în condițiile în care cheltuiala anuală pentru salariile de bază din Sănătate depășește 14 miliarde/an.

Aceste lefuri majorate pot fi acordate în urma unei decizii a Guvernului României, prin care a fost adoptat un sistem centralizat de achiziții publice. Economiile de la achiziții vor putea fi folosite pentru a „motiva financiar personalul medical”. 

Citește și: Salariu prea mic? 5 sfaturi de educație financiară care te vor ajuta să nu mai trăiești de la un salariu la altul

„Aprobăm o măsură cu impact major în Sănătate. Propunem un nou sistem centralizat de achiziţii publice în asistenţa medicală de urgenţă. Aici se cheltuie cel mai mult şi aici vom obţinem reduceri masive de costuri la produsele medicale. Practic, tot ce economisim de la achiziţii vom folosi pentru a motiva financiar personalul medical, conform celor convenite cu sindicatele de la Sanitas. Este vorba despre zonele suprasolicitate ale sistemului, atât din spitale, cât şi din asistenţa socială”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul lunii martie

Ulterior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că vorbim acum despre „o remunerație corectă” și, deși întotdeauna vor fi persoane nemulțumite, deschiderea de care Guvernul a dat dovadă a fost „maximă”, având în vedere constrângerile bugetare din acest an. 

„Mai mult decât atât nu cred că se poate acorda. E un început care arată buna credinţă şi determinarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru salarizarea personalului medical. A fost o mărire consistentă, între 20 şi 35%, în funcţie de categoria profesională. (…) Este o remuneraţie corectă”, a spus Rafila la un post de televiziune. 

Ce alte probleme au rămas nerezolvate?

Chestiunile neacoperite de ordonanța de urgență din această primăvară vor fi puse la punct în următoarea etapă, a noii legi a salarizării care ar putea fi încheiată în acest an. 

În paralel, rămâne problema sporurilor, gărzilor și a indemnizației de hrană. Această chestiune a fost „mutată” în instanță, după ce Sanitas a deschis un proces împotriva Guvernului României. În data de 1 aprilie a avut loc primul termen al procesului la Curtea de Apel București. Instanța a solicitat documente în format electronic din partea membrilor Sanitas până la următorul termen, stabilit pe 13 mai 2024. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment