Investigațiile de prevenție vor fi decontate de FNUASS. Cum trebuie să procedeze medicii de familie

Investigațiile de prevenție vor fi decontate de FNUASS. Cum trebuie să procedeze medicii de familie

Începând cu această lună, toate analizele și investigațiile recomandate de către medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție sunt decontate de FNUASS.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunță că aceste consultații sunt acordate pentru toate categoriile de vârstă și sunt acoperite de contractele încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor din contract. Excepție fac analizele recomandate de medicii de familie pentru pacienții cu vârsta de peste 40 de ani – pot fi acordate de furnizori și peste valoarea din contract.

Citește și Peste 200 de localități din România nu au medic de familie

Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”, a subliniat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, potrivit unei informări de presă.

Cum procedează medicul de familie

Formularul de bilet de trimitere pentru investigații paraclinice va fi tipărit în noul format până în data de 30 septembrie 2021. Însă până când noile formulare vor fi gata, medicul de familie va completa actualul bilet de trimitere în felul următor: 

„(ii) În căsuța „PREV” se va nota:

  • cifra 1 – pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani inclusiv;
  • cifra 2 – pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani inclusiv;
  • cifra 3 – pentru copii cu vârsta cuprinsă între  10 și 17 ani inclusiv;
  • cifra 4 – pentru persoanele asimptomatice cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani;
  • cifra 5 – pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste.”

Te-ar putea interesa și Peste 2.500 de medici de familie sunt implicați în campania de vaccinare. Jumătate sunt din mediul rural

În dreptul titlului biletului de trimitere, medicul de familie trebuie să taie cu o linie formularea: „a căror contravaloare se suportă de către furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate” (Ordinul nr.1555/671/2021 și completarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011).

Președintele CNAS a spus că acest demers reprezintă doar începutul: „Noile reglementări reprezintă doar primii pași pentru întărirea prevenției. Consultările pentru viitorul Contract-cadru, prin care dorim să introducem noi măsuri în această direcție, vor demara în scurt timp, astfel încât să putem lua cele mai bune decizii pentru sănătatea populației”

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment