Ministerul Sănătății și CNAS au emis un ordin pentru aprobarea protocoalelor terapeutice în vederea prescrierii unor medicamente compensate

Ministerul Sănătății și CNAS au emis un ordin pentru aprobarea protocoalelor terapeutice în vederea prescrierii unor medicamente compensate

Ministerul Sanatatii și Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au emis un ordin comun pentru aprobarea protocoalelor terapeutice în vederea prescrierii unor medicamente compensate. 

În același timp, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, în tratamentul specific al unor afecțiuni s-a introdus recomandarea de inițiere sau schimbare a medicamentelor biologice de referință cu medicamente biosimilare.

Citește și CNAS va lansa o aplicație prin care pacienții pot semnala încălcarea drepturilor

Ce trebuie să știe medicii

Prin noile prevederi, pentru inițierea tratamentului specific unei afecțiuni cu medicamente care se eliberează prin farmaciile comunitare, medicii pot opta pentru prescrierea unui produs biosimilar. Totodată, în cazul în care pacientul trebuie să continue tratamentul, în cazul în care la momentul prescrierii, există atât produsul biologic de referinţă, cât și produsul biosimilar, se recomandă schimbarea produsului original cu un biosimilar al acestuia.

La iniţierea sau schimbarea tratamentului cu un medicament biosimilar, medicul curant va prezenta pacientului cea mai bună opţiune pentru acesta și va prescrie medicamentul biosimilar numai după obținerea consimțământului informat al pacientului. 

Aceste prevederi au scopul de a extinde accesul la opțiuni terapeutice și nu obligă medicii să prescrie un anumit tip de medicament.

Produsele biosimilare sunt certificate prin studii care indică faptul că au aceleaşi efecte cu produsele biologice de referinţă și nu există diferenţe semnificative clinic între cele două în ceea ce priveşte siguranţa, calitatea şi eficacitatea. Prin utilizarea medicamentelor biosimilare creștem accesul pacienților la tratamentul de care au nevoie. Prin această abordare, statul poate să trateze mai mulți pacienți cu aceleași fonduri și creștem numărul de medicamente disponibile, fără a afecta eficacitatea tratamentului”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Măsuri asemănătoare de adopție a medicamentelor biosimilare în terapia recomandată de către medicii prescriptori au fost luate de majoritatea statelor Uniunii Europene, în vederea eficientizării fondurilor disponibile alocate sănătății care să permită un acces mai amplu al pacienților la tratamentul necesar. CNAS va continua și va intensifica dialogul cu toți partenerii instituționali pentru identificarea celor mai potrivite soluții, inclusiv din experiența altor țări europene, care să crească accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente și să îmbunătățească permanent eficiența utilizării Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a declarat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Te-ar mai putea interesa și Ministerul Sănătății recrutează medici din aproape 40 de specialități pentru un proiect european

Potrivit Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), medicamentele biologice conțin substanțe active provenite dintr-o sursă biologică, de exemplu din celule sau organisme vii. Medicamentele biologice au o utilizare bine stabilită în practica clinică, fiind în multe cazuri indispensabile pentru tratamentul unor afecțiuni grave și cronice, precum diabetul sau diferitele tipuri de boli autoimune și de cancer.

Un medicament biosimilar este un medicament înalt similar cu un alt medicament biologic deja comercializat în UE, cunoscut ca „medicament biologic de referință”. Companiile pot primi aprobarea de punere pe piață a medicamentelor biosimilare după expirarea perioadei de protecție pe piață a medicamentului de referință, aproximativ 10 ani. Deoarece medicamentele biosimilare sunt un tip de medicamente biologice, li se aplică toate caracteristicile relevante ale medicamentelor biologice.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment