Personalul medical nevaccinat ar putea să fie nevoit să se testeze periodic, pe cheltuiala proprie. Acest lucru l-a anunțat recent ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care a spus că urmează să fie modificat Ordinul pentru infecții asociate activității medicale, pentru a face „mai indezirabilă” absența vaccinării.
„Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistent medical, fie că e infirmiera, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a declarat ministrul Sănătății.
Citește și Care sunt cele patru probleme din sistemul de sănătate din România
Acest lucru nu înseamnă că personalul medical va fi obligat să se vaccineze, a punctat Ioana Mihăilă.
„La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală: personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a mai explicat aceasta.
Această intenție nu este bine văzută de angajații din sistemul de sănătate. Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară spun că astfel de declarații „dovedesc incapacitatea de înțelegere a situației”.
Te-ar putea interesa și Profesarea medicinei în timpul pandemiei COVID-19 necesită un cadru adecvat situației actuale
Aceștia subliniază, într-un comunicat de presă, că ordinea măsurilor pe care să le adopte autoritățile este cu totul alta, respectiv:
– Identificarea numărului de angajați imunizați
– Identificarea angajaților care au trecut prin boală
– Gândirea unei campanii de vaccinare bazate pe măsuri de stimulare a vaccinării
„În acest context suntem nevoiți să constatăm că problema este la autoritățile care nu-și înțeleg menirea și nu-și asumă responsabilitățile funcțiilor, nu la profesioniștii din sănătate, solicitând public renunțarea la intenția unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători”, spune Federația Solidaritatea Sanitară.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.