INTERVIU | Dr. Ioana Drăgan, medic specialist obstetrică-ginecologie: În meseria aceasta am mereu doi pacienți în grijă: mama și fătul

INTERVIU | Dr. Ioana Drăgan, medic specialist obstetrică-ginecologie: În meseria aceasta am mereu doi pacienți în grijă: mama și fătul

În lumea medicinei, puțini specialiști sunt atât de profund implicați în emoțiile și bucuriile vieții precum Dr. Ioana Drăgan, medic obstetrician-ginecolog. Cu o experiență vastă în acest domeniu și o pasiune evidentă pentru fiecare aspect al maternității și sănătății femeilor, Dr. Drăgan împărtășește cu noi nu doar perspectivele sale profesionale, ci și cele personale, ca medic și ca părinte.

Am avut privilegiul de a sta de vorbă cu ea, pentru a descoperi secretele și motivațiile care o ghidează în această călătorie extraordinară de a aduce viață pe lume și de a îngriji femeile în perioadele lor cele mai vulnerabile și importante. Într-o conversație profundă, Dr. Drăgan ne dezvăluie cum este să fii martor la miracolul nașterii în fiecare zi și cum se împletește această pasiune cu viața sa personală, într-o armonie care o hrănește și o inspiră în fiecare zi.

1. De ce ați ales să deveniți ginecolog și care sunt cele mai mari satisfacții ale acestei meserii?

Am ales sa devin medic obstetrician-ginecolog pentru că în meseria aceasta am mereu doi pacienți în grijă: mama și fătul. Cred încă, după atâția ani de practică în această specializare, că este cea mai încărcată de emoții pozitive dintre toate specializările medicale. Fiind și medic și părinte în același timp, știu că nu există bucurie mai mare decât nașterea unui copil și, de aceea, șansa de a sta zi de zi alături de viitoare mămici este cu adevărat o binecuvântare. 

2. Ce analize ginecologice recomandați ca o femeie să își facă anual?

Anual, toate femeile începând cu vârsta de 20 de ani sau la debutul vieții sexuale, ar trebui sa își facă minim un examen Babeș-Papanicolau, o cultură de col și un examen de secreții vaginale. În funcție de istoricul pacientei, analizele opționale pot cuprinde un tipaj HPV și un screening pentru bolile cu transmitere sexuală, mai ales Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma. 

3. Care sunt cele mai comune afecțiuni ginecologice întâlnite în practica dumneavoastră?

Cele mai comune afecțiuni ginecologice sunt bolile inflamatorii pelvine cauzate cel mai adesea de infecții cu transmitere sexuală și infecția cu HPV însoțită sau nu de displazie a colului uterin. 

4. Ce tipuri de paciente intră cel mai des în cabinetul dumneavoastră? 

Partea cea mai mare din practica mea medicală curentă este dedicată îngrijirii sarcinii fie că vorbim de o sarcină normală, fie că vorbim de o sarcină cu risc din punct de vedere matern și/sau fetal. 

Pe locul al doilea văd frecvent în cabinet femei sănătoase, ca parte din screeningul și îngrijirea anuală. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Ruxandra Cigăran, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie: Consider că medicina nu este doar despre știință, este în primul rând despre oameni

5. Ce recomandări aveți pentru o femeie care își planifică o sarcină sănătoasă?

Ca parte din planul preconcepțional recomand efectuarea analizelor ginecologice standard anuale, o ecografie transvaginală și o discuție cu medicul specialist cu privire la istoricul medical personal al pacientei. Discuția cu specialistul ar trebui orientată către identificarea unor potențiali factori de risc personali sau familiali cu impact asupra dezvoltării sarcinii și eventual corectarea unor carențe de vitamine pentru a îmbunătăți calitatea ADN-ului spermatic și/sau ovarian. 

6. Ce analize de laborator sunt importante pentru evaluarea fertilității unei femei și cum pot influența acestea deciziile de tratament? 

Fertilitatea unei femei este dictată de o mulțime de factori printre care cei mai importanți sunt vârsta acesteia, rezerva ovariană, istoricul personal al pacientei și prezența unor patologii medicale ce pot afecta în mod negativ calitatea și cantitatea ovocitelor. Nu există o singură analiza de laborator care ne poate spune dacă o femeie poate avea sau nu copii. Investigarea subfertilității constă într-o serie de analize și investigații personalizate în urma unei discuții cu medicul specialist. 

7. Cum se poate gestiona durerea menstruală în mod eficient și când ar trebui o femeie să se îngrijoreze de durerile menstruale severe? 

Durerea menstruală este un simptom des întâlnit, afectând mai mult de 50% dintre femei. Deși pentru unele dintre acestea, durerea este suportabilă, pentru altele durerea este severă, afectându-le calitatea vieții. 

Dismenoreea este mai frecventă la vârsta de 20-30 de ani, dacă prima menstruație s-a instalat înaintea vârstei de 11 ani, dacă ciclul menstrual este neregulat și/sau abundent, fiind un simptom normal. Există însă situații în care durerea menstruală poate traduce patologii în sfera genitală: endometrioza, adenomioza, fibromatoza uterină, boli inflamatorii pelvine sau infecții cu transmitere sexuală. 

Pentru stabilirea unui diagnostic corect se recomandă o vizită la medicul specialist care va efectua, pe lângă o ecografie transvaginală, analize ginecologice specifice. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie: Respectul față de pacienți pornește întotdeauna de la empatie

8. De ce credeți că subiectul cu HPV a devenit de mare interes în ultima perioada în România și de ce până acum a fost atât de puțin discutat? 

Ca orice subiect de interes internațional, atât din domeniul medical, cât și din alte domenii, subiectul legat de HPV a devenit viral in România atunci când suficient de mulți oameni influenți în comunicare au început sa vorbească despre el. Cred că trebuie să se atingă un pool de interes suficient pentru ca subiectul să ajungă în vizorul tuturor, și mă bucur că în sfarsit în România o mare parte din populație a auzit despre HPV și este dornică să afle mai multe informații. 

9. Ce ar trebui să știm despre menopauză și despre modul în care poate influența sănătatea generală a femeii?

Menopauza este un subiect foarte vast cu multiple implicații asupra sănătății femeii mature. Cred ca cel mai important lucru este să înțelegem că menopauza nu reprezintă o stare de acceptare, o condamnare, o destinație finală, ci mai degrabă că ea este o perioadă firească și normală în evoluția vieții femeii care, o perioadă în care putem interveni pentru a ne prelungi starea de sănătate și a preveni comorbiditățile asociate menopauzei. 

10. Care sunt riscurile și beneficiile intervențiilor chirurgicale ginecologice, cum ar fi histerectomia?

Chirurgia ginecologică este adresată exclusiv patologiilor ginecologice și adesea este ultima măsura de tratament pe care o propunem pacientelor atunci când celelalte metode de tratament nu au dat rezultatele dorite. Dacă este să vorbim despre histerectomie – scoaterea uterului și sau a anexelor – ea este de obicei indicată în patologii ginecologice grave cum ar fi fibroamele uterine voluminoase, simptomatice sau în cazul cancerelor de col uterin. Având în vedere aceste indicații ferme pentru histerectomie nu putem să vorbim despre riscuri și beneficii ținând cont că intenția primară este calitatea vieții și supraviețuirea. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Alina Veduta, medic primar obstetrica-ginecologie: Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva

11. Care sunt recomandările dumneavoastră pentru screeningul cancerului ovarian și de col uterin?

Dacă pentru cancerul de Col uterin exista protocol de screening agreat la nivel internațional, pentru cancerul de ovar din păcate nu există un test de screening cu o rată de detector satisfăcătoare. 

Pentru cancerul de Col uterin se recomandă ca screening examenul Babeș Papanicolau împreună cu testarea pentru HPV. Pentru cancerul de ovar putem vorbi de factori de risc și de analize ce pot ajuta diagnosticul: aici este important să cunoaștem intervalul de vârstă de risc, istoricul personal și familial de cancer de ovar și/sau cancer de sân, ecografia transvaginală și teste de sânge cum este scorul ROMA și CA-125. Din păcate, însă, niciuna dintre aceste metode nu este capabilă să identifice o proporție majoritară din cazurile de cancer de ovar în stare incipientă. 

12. Pe lângă activitatea medicală și prezența în online, ce activități vă bucură și vă relaxează?

Îmi place sa fiu o persoană activă. Mă bucură mult și mă relaxează activitatea fizica de orice fel, dar mai ales plimbările lungi în aer curat, pilates-ul pe Reformer și kickboxing-ul. Pe lângă asta, îmi place să călătoresc, să descopăr locuri și oameni noi, îmi place să gătesc și mai nou am descoperit o plăcere în grădinărit, o activitate care până de curând îmi era total străină. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment