Eticheta profesională pentru asistenți medicali: cum să te comporți în timpul unui interviu?

Eticheta profesională pentru asistenți medicali: cum să te comporți în timpul unui interviu?

Interviu de angajare pentru asistenți medicali – sfaturi de etichetă și întrebări posibile

Un interviu de angajare pentru asistenți medicali este una dintre cele mai importante etape din viața profesională. Este practic startul pe care îl oferi carierei tale, așadar orice greșeală nesemnificativă te poate costa destul de mult. 

Nici timpul nu este tocmai de partea ta – ai aproximativ 30 de secunde pentru a face o primă impresie favorabilă angajatorului. Așadar, trebuie să ai grijă la fiecare detaliu – de la îmbrăcăminte și înfățișare, până la felul în care alegi să-ți pui în valoare abilitățile. În domeniul medical, unde sunt atât de multe lucruri de spus, e greu să profiți la maximum de timpul pe care îl ai la dispoziție, dar nu imposibil. Dacă ai găsit un post de asistent medical, există câteva trucuri care te vor ajuta să faci față cu brio interviului. 

Rămâi până la final și descoperă tot ce trebuie să știi despre eticheta profesională, dar și despre întrebările la care te poți aștepta pe parcursul unui interviu în domeniul medical.

Sfaturi de etichetă pentru un interviu de angajare pentru asistenți medicali

Emoțiile susținerii unui interviu sunt cât se poate de justificate. Până la urmă, de felul în care răspunzi și gestionezi conversația depinde viitorul tău profesional ca asistent medical. Pentru mulți, poate deveni chiar copleșitor, mai ales dacă totul se termină cu un răspuns negativ. Chiar dacă retenția de personal medical e foarte importantă, majoritatea angajatorilor și-au rafinat strategiile de recrutare de-a lungul timpului. Mulți au înțeles că retenția începe chiar înainte de interviu, așadar sunt foarte stricți atunci când vine vorba de profilul candidatului ideal. Eforturile sunt bine întemeiate – conform unui studiu, aproximativ 50% dintre oamenii recrutați părăsesc compania în decurs de doi ani de la angajare. 

Citește și Cum să-ți pregătești răspunsurile pentru întrebările de etică medicală în interviurile de angajare

Dacă nu vrei să dai greș și nici nu vrei să reiei căutarea pentru a găsi jobul perfect, iată câteva reguli importante de etichetă:

  1. Un zâmbet sincer poate însemna mai mult decât ai crede 

Poate crezi că la un interviu de angajare este importantă experiența. E adevărat, dar în medicină, empatia este un concept cheie. Comparativ cu domeniul de afaceri, unde trebuie să te impui și să afișezi mereu o atitudine serioasă, în industria medicală, zâmbetul creează o impresie plăcută. La fel și limbajul nonverbal. O postură dreaptă, relaxată, dar în același timp încrezătoare, este exact ce trebuie. Nu îți schimba poziția corpului foarte des, nu îți încrucișa nervos mâinile sau picioarele, deoarece poți lăsa senzația că ești nesigur.

  1. Scrie atent CV-ul și încearcă să faci research-ul de acasă 

Revizuiește CV-ul și asigură-te că ai inclus toate aspectele importante. Dacă nu vrei să te surprindă nicio întrebare, fă-ți o copie a CV-ului și ia-o cu tine la interviu. 

Informează-te cu privire la experiența instituției medicale pe piață. Vezi care au fost cele mai mari performanțe pe care le-a înregistrat și evaluează implicit cultura organizațională. Secretul unui interviu de angajare reușit este timpul pe care îl aloci pregătirii pentru acesta. Vei arăta că ești interesat și atent la detalii, ceea ce îți va permite să duci discuția în zona care te avantajează cel mai mult. 

Descoperă un Ghid practic pentru profesioniștii medicali: Cum să-ți structurezi și să-ți evidențiezi experiența în CV

  1. Nu întârzia, dar nici nu veni cu 3 ore mai devreme 

Cel mai bine ar fi să ajungi cu cel puțin 10 minute înainte de a începe interviul. Poți intra mai bine în atmosferă și poți observa care sunt principalele activități care se desfășoară. 

Mergi direct la recepție, anunță că ai venit și urmează indicațiile primite. Stai jos numai dacă ești invitat și setează-ți telefonul mobil pe modul silent. Arată că ești implicat și că ai venit acolo cu un scop – acela de a trece interviul. De asemenea, fă-ți și tu o listă cu întrebări pe care ai vrea să le adresezi angajatorului. Pot fi discuții cu privire la salariu, bonusuri sau zile de concediu. 

  1. Îmbracă-te corespunzător pentru un interviu de angajare

Dacă ai reușit să arăți oamenilor că ești expert în domeniul medical doar prin intermediul hainelor, atunci clar ești la alt nivel. Îmbrăcămintea adecvată e o regulă generală pentru un interviu de angajare, dar nu contează atât de mult pentru domeniile creative sau pentru joburile remote. 

Însă, când petreci fiecare zi în compania pacienților și a familiilor îngrijorate, ca asistent medical, trebuie să arăți exemplar, să emani încredere și profesionalism. Nici măcar în cazul companiilor care își asumă o atmosferă mai relaxată nu sunt acceptate astfel de greșeli. Optează pentru o ținută care să vină în completarea impresiei pe care vrei să o lași. Nu folosi prea mult parfum, iar dacă ești femeie, încearcă să nu aplici machiaj excesiv. 

  1. Scrie un e-mail de mulțumire după ce s-a terminat interviul

Indiferent de care va fi răspunsul primit din partea companiei medicale, oferă-le încă un motiv pentru care ar trebui să te aleagă. Scrie-le un mesaj în care le spui cum ai perceput tu experiența de recrutare. Mulțumește pentru timpul care ți-a fost acordat și scrie un mesaj autentic, care te reprezintă. Este o modalitate frumoasă de a încheia o întrevedere. Fă un mic rezumat al întâlnirii și punctează aspectele care ți-au plăcut cel mai mult. 

Care sunt cele mai comune întrebări pe care le poți primi?

Ești curios să afli care sunt cele mai populare intrebari interviu angajare? În cazul asistenților medicali, există câteva care pot sublinia în mod specific experiența profesională, nivelul de reactivitate în situații urgente și colaborarea în echipă. 

Iată câteva dintre cele mai întâlnite:

  1. Cum explici pacienților și familiei că se confruntă cu o situație gravă?

Poate una dintre cele mai grele misiuni pe care și le asumă un asistent medical este interacțiunea cu pacienții bolnavi și cu familiile lor. De cele mai multe ori, e nevoie să le dea vești nu tocmai îmbucurătoare și să devină liantul dintre medic și pacient. Așadar, trebuie să fii pregătit pentru orice. Angajatorii vor să vadă în mod practic cum ai reacționa într-un moment tensionant, dar care are nevoie de un răspuns rapid și argumentat. Spune-le care sunt termenii pe care i-ai folosi, dar și ce atitudine ai adopta, în funcție de cazul pus în discuție. Comunicarea eficientă este piatra de temelie a serviciilor bine derulate. 

  1. Care a fost cel mai mare eșec al carierei tale și cum l-ai gestionat?

Mulți au impresia că interviul este exclusiv despre reușitele pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului. Adevărul e că angajatorii își doresc să vadă și reversul medaliei. Vor să știe când ți-a fost cel mai greu din punct de vedere profesional, pentru a vedea în mod practic cum știi să reacționezi la stres. 

Povestește cazul sau cazurile care ți-au dat cele mai mari bătăi de cap – nu e o rușine să spui că ai eșuat. Mai rușinos e să nu fii total pregătit/ă pentru a lucra în condiții extreme. Spune cum ai gestionat comunicarea cu ceilalți colegi, cu familiile pacienților, dar și cu medicul specialist. Nu oferi, totuși, date personale sau informații confidențiale despre pacienții pe care i-ai îngrijit – e o capcană în care cad doar neprofesioniștii. 

  1. Care crezi că este cea mai mare împlinire pentru un asistent medical?

Aici, mulți se rezumă doar la reputație și recompense materiale. Într-adevăr, să fii recunoscut pe piață este clar o dovadă a faptului că îți meriți locul. Totuși, angajatorii vor să vadă și latura umană a situației – până la urmă, un asistent medical este responsabil de bunăstarea pacienților. Arată-i intervievatorului că pentru tine contează și latura emoțională. Spre exemplu, spune-i că cel mai important lucru pentru tine să-ți faci meseria cu bucurie în fiecare zi, să faci oamenii să se simtă mai bine. 

Te-ar putea interesa și: 10 sfaturi pentru asistenții medicali care doresc să avanseze în cariera lor

Concluzii 

Cele mai multe intrebari interviu angajare pentru un post de asistent medical se pliază în funcție de experiența fiecăruia, dar și de așteptările companiei. Cel mai bine ar fi să iei în considerare toate scenariile posibile înainte de a participa la un interviu. Nu e de ajuns să-ți pui în evidență abilitățile. Conform celor mai noi strategii de recrutare, trebuie să ai în vedere și alte aspecte. 

Îmbracă-te bine, adoptă atitudinea potrivită și răspunde cu încredere întrebărilor primite! Jobul visurilor tale nu va mai fi atât de greu de obținut.

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment