Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.
Prima impresia contează cel mai mult la un interviu de angajare, iar acest lucru este valabil în orice domeniu de activitate, inclusiv în cel medical. De aceea, pentru a obține postul dorit nu contează numai experiența din CV, ci și aspectul fizic și ținuta cu care te vei prezenta la interviu.
Un angajator serios va fi atent la fiecare detaliu, pentru că își dorește să aibă cei mai buni asistenți, iar aceștia trebuie să se prezinte impecabil din toate punctele de vedere. Nu trebuie să te îngrijoreze acest lucru, pentru că nu este chiar așa de complicat să alegi ținuta potrivită și să faci o impresie bună la interviu.
Iată care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când decizi cum să te îmbraci pentru interviul de angajare ca asistent medical:
Hainele pe care le porți trebuie să arate că ești un bun profesionist în domeniul tău, de aceea ținuta trebuie să fie casual, nu foarte elegantă. Spre exemplu, femeile pot să poarte o rochie sau o fustă și o bluză, iar bărbații o cămașă asortată cu pantaloni simpli. Desigur, nu trebuie să fie nimic extravagant. Evită fustele prea scurte, bluzele foarte decoltate sau pantalonii cu turul lăsat. Ținuta trebuie să fie comodă și decentă.
Să alegi o ținută casual nu înseamnă să te îmbraci sobru, banal. Este bine să ieși puțin în evidență printr-un accesoriu inedit, care să te facă remarcat: o cravată simpla, un colier drăguț, o eșarfă deosebită. În acest fel vei atrage atenția celor care te-au chemat la interviu și te vor ține minte mai ușor. Evident, tot ce porți trebuie să fie ales cu bun gust și să nu fie ceva șocant, pentru că atunci impresia pe care o lași nu va fi deloc una favorabilă.
Mai ales pentru femei, alegerea ținutei pentru interviul de angajare poate fi o provocare. Va fi nevoie, probabil, să renunți la unele accesorii cu care ești obișnuită. Poți purta câteva bijuterii, dar nu trebuie să fie prea extravagante, ci cât mai discrete. Poșeta sau geanta trebuie să aibă o dimensiune medie, să nu fie prea mare sau prea încărcată cu diferite modele, paiete sau alte accesorii.
Pantofii trebuie aleși cu grijă, asltfel încât să fie comozi, să nu te bată, dar să arate ca și când ar fi noi chiar dacă nu sunt. Poartă pantofi cu vârful închis, chiar dacă este cald afară și te-ai simți mai bine în sandale. Tocul nu trebuie să fie mai înalt de 5 cm. Ca asistent medical vei sta mult timp în picioare și vei fi nevoită să te miști repede, iar aceste detalii contează mai mult decât crezi în timpul interviului.
Așa cum ținuta trebuie să fie casual și cât mai decentă, și machiajul pe care îl porți în timpul interviului e bine să fie cât mai discret, natural. Este foarte probabil să transpiri de emoție în timpul interviului și atunci machiajul va începe să curgă pe față. Iar dacă bei apă în timpul discuției, nu vrei ca rujul tău strident să rămână pe marginea paharului. Toate aceste amănunte, aparent nesemnificative, vor atrage atenția angajatorului și impresia pe care o lași ar putea să nu fie prea bună. În loc de ruj poți folosi un luciu de buze, care este incolor și îți va hidrata buzele fără să lase urme inestetice.
De asemenea, coafura trebuie să fie cât mai simplă și să te avantajeze. Dacă ai părul lung îl poți prinde la spate. Va fi mai comod pentru tine, pentru că nu vei mai avea grija firelor rebele, iar aspectul va fi unul îngrijit. Desigur, ar fi bine să nu fumezi înainte de interviu, oricât de agitată ai fi, și nici să folosești prea mult parfum. Nimic din ce este strident nu e recomandat în această situație.
Ideal ar fi să discuți cu cineva care a fost angajat recent ca asistent medical sau asistentă și știe cum ar trebui să te îmbraci la interviu. Criteriile de evaluare pentru un candidat se schimbă în decursul timpului, de aceea cele mai bune sfaturi ți le pot da cei care au trecut recent prin această experiență. Dacă poți găsi pe cineva care lucrează la spitalul sau clinica unde vrei să aplici și tu ar fi perfect, pentru că nu toți angajatorii au aceleași preferințe. Unii pot să aprecieze o ținută mai nonconformistă, în timp ce alții sunt mai conservatori și e bine să te adaptezi fiecarei situații.
Dacă vei ține cont de toate aceste aspecte, vei trece cu bine interviul de angajare și vei obține postul de asistent pe care ți-l dorești.
Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.