A fost aprobat proiectul de Lege pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

A fost aprobat proiectul de Lege pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

În urma solicitării formulate de Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, Guvernul României a aprobat proiectul de lege care prevede Contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19.

Valoarea finanțării este de 250 de milioane de euro, iar contractul a fost semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg.

Proiectarea spitalului ar putea începe în această toamnă, potrivit calendarului.

În ce vor fi investite fondurile

Fondurile vor fi utilizate pentru construcția viitorului Spital Regional de Urgență Iași, iar finanțarea face parte din facilitățile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate.

Cu ajutorul acestei finanțări, noul Spital Regional de Urgență Iași – COVID-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. 

Citește și: Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Centrul de arși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

De asemenea, spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient.

Cum va fi organizat

Noul spital va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. 

Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Te-ar putea interesa și: Șapte spitale din România vor primi roboți din partea Comisiei Europene pentru a dezinfecta saloanele pacienților

Conform contractului, finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment