Proiectul privind certificatul digital, inechitățile salariale și fonduri insuficiente în spitale: câteva probleme ale personalului medical

Proiectul privind certificatul digital, inechitățile salariale și fonduri insuficiente în spitale: câteva probleme ale personalului medical

Proiectul privind obligativitatea certificatului digital, inechitățile salariale generate de înghețarea salariilor pentru mai multe categorii de personal, lipsa finanțării pentru condiții de muncă adecvate sunt doar câteva dintre problemele din sistemul sanitar, identificate de către sindicaliștii Federației Sanitas. Aceștia au transmis lista neregulilor și autorităților. 

Proiectul privind certificatul digital

Federația cere autorităților să nu fie aprobat proiectul care obligă cadrele medicale să prezinte un certificat digital (care arată vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, efectuată pe cheltuiala proprie) deoarece măsura ar presupune „sugrumarea” unor drepturi și libertăți fundamentale. 

„Ideea fundamentală care stă la baza argumentației noastre este cea potrivit căreia vaccinarea este un act preventiv bazat pe consimțământul persoanei, impunerea vaccinării împotriva Covid-19 și obligativitatea prezentării certificatului verde digital fiind acte profund nelegale”, consideră sindicaliștii. 

Citește și: Proiect MS: Cadrele medicale sunt obligate să aibă certificat verde, altfel riscă suspendarea contractului de muncă

În același timp, aceștia resping ferm măsura potrivit căreia personalul nevaccinat trebuie să se testeze din propriile venituri. 

„Legislația muncii, legislația sănătății și securității în muncă stipulează în sarcina angajatorului aceste costuri și orice încercare de aruncare a acestei poveri financiare reprezintă o îngrădire a dreptului la muncă”, mai arată sursa citată. 

Inechități salariale pentru anumite categorii

Deși termenul de 1 ianuarie 2022 se apropie, Federația subliniază că nu a fost eliminată nici până în prezent inechitatea salarială generată de înghețarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA și administrativ. Aceștia au rămas cu salariile din 2019. În același timp, așteaptă alinierea la nivelul veniturilor similare din sănătate și categoriile pentru care majorările salariale au fost acordate numai în sistemul sanitar: asistent social, psiholog, fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut și profesor CFM. 

Te-ar putea interesa și: Spitalele publice suspendă timp de 30 de zile toate operațiile și internările care nu sunt urgențe

Finanțare insuficientă pentru desfășurarea activității

Având în vedere că valul patru al pandemiei este mult mai agresiv decât cele precedente, spitalele au nevoie de fonduri și de personal calificat mai mult ca oricând, spun sindicaliștii. 

„În acest context, ar fi nevoie de o nouă normare specifică spitalelor axate pe patologie Covid. Totodată, ar fi util ca Guvernul României să ia măsurile necesare pentru fixarea pe posturi a personalului angajat pe perioada stării de alertă astfel încât să nu existe diferențe de flux calitativ în acordarea serviciilor de sănătate”, subliniază Sanitas.

Citește și: Au început sancțiunile pentru medicii nevaccinați din Europa

Sursa citată mai atrage atenția că fără finanțare corespunzătoare, unitățile sanitare și de asistență socială vor intra în colaps până la sfârșitul acestui an.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment