Proiect MS: Cadrele medicale sunt obligate să aibă certificat verde, altfel riscă suspendarea contractului de muncă

Proiect MS: Cadrele medicale sunt obligate să aibă certificat verde, altfel riscă suspendarea contractului de muncă

UPDATE:

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat recent că personalul medical nevaccinat riscă suspendarea, apoi concedierea. ”În cazul în care nu se prezintă certificatul verde, avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală și nu se testează – va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede și sancțiuni care se aplică conducătorului unității sanitare dacă nu respectă prevederile acestei legi, a declarat ministrul Attila, citat de Agerpres.

Angajații din sistemul medical nevaccinați anti-Covid19 vor trebui să prezinte la locul de muncă certificatul verde care atestă că au fost vaccinați, că au trecut prin boală sau că au fost testați. Cei care nu dețin un certificat cu aceste informații riscă suspendarea contractului de muncă pentru o perioadă de 30 de zile. Angajatorul este cel care decide dacă va întrerupe de tot contractul angajatului după ce expiră perioada de 30 de zile. Măsurile sunt valabile atât pentru sistemul de stat, cât și pentru cel privat. Aceste informații sunt cuprinse într-un proiect de lege pus în transparență decizională de Ministerul Sănătății.

Citește și PMFB acuză: Medicii de familie din București, neplătiți de 3 luni

Ce arată proiectul de lege

Personalul medical din spitalele din România, din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, din unitățile sanitare din MAI și alte instituții ale statului care au unități sanitare, este obligat să prezinte la locul de muncă un certificat digital al UE care atestă următoarele: 

– este vaccinat și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete

– se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2

– rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid

Costurile pentru testare sunt suportate de buzunarul angajaților. Însă există situații când salariații nu plătesc testările. 

Prin excepție (…) pentru personalul din cadrul unităților publice, care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator”, se arată în proiect. 

Conducerea spitalelor publice și private trebuie să se pregătească cu toate măsurile necesare pentru verificarea acestor certificate prin aplicația mobilă „Check DCC”. De asemenea, trebuie să ia măsuri „și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condiții”.

Potrivit documentului, contractele celor care nu au astfel de certificat contractele se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile. Măsura suspendării încetează la data la care respectivul angajat are un certificat digital. 

În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea”, se mai subliniază în sursa citată.

Te-ar putea interesa și Se dă startul loteriei de vaccinare cu premii în bani pentru toți cei imunizați

Ce sancțiuni riscă spitalele

Atunci când se constată cu sunt nerespectate obligațiile enumerate mai sus, conducerea unui spital riscă amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei. Verificările și constatările cu privire la nereguli sunt realizate de angajații direcțiilor de sănătate publică și ai Inspecției Sanitare de Stat.

Cum motivează autoritățile acest proiect de lege

Potrivit expunerii de motive, până în prezent nu s-a reușit dezvoltarea unui antiviral eficace, virusul SARS-CoV2 fiind un virus nou, cu care organismul uman nu s-a confruntat anterior.

Acest proiect este necesar – mai subliniază documentul – și din cauza creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri de falsificare a documentelor care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea. De aceea, se impune introducerea exclusivă a certificatului digital UE.

Tot în expunerea motivelor, mai este menționat faptul că vaccinurile și-au dovedit eficacitatea în scăderea transmisibilității și a riscului de a ajunge la forme severe. 

Personalul medical reprezintă una dintre categoriile profesionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire de COVID și implicit devine transmițător al infecției atât către pacienți, cât și către membrii de familie”, mai arată expunerea de motive. 

Nu este evitat nici faptul că anul trecut, în spitale au existat „multiple focare” în rândul cadrelor medicale, evenimente care au adus activitate medicală perturbată, activitate suspendată etc.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere că dreptul la protecția sănătății publice, mai ales în perioada de pandemie, are o importanță majoră pentru stat, constituie o problemă de siguranță națională și trebuie abordat cu rigurozitate. De asemenea, dreptul pacienților de a nu se infecta de la un cadru medical trebuie prioritizat, în baza eticii și deontologiei medicale, precum și a siguranței pacientului”, mai arată sursa citată. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment