Au început sancțiunile pentru medicii nevaccinați din Europa

Au început sancțiunile pentru medicii nevaccinați din Europa

Tot mai multe state din Europa adoptă măsuri prin care obligă cadrele medicale să se vaccineze pentru a putea lucra. Unele țări au luat deja măsuri împotriva angajaților care nu s-au conformat termenului stabilit pentru a se imuniza. Cele mai drastice măsuri vin din Franța, care a trecut deja la sancțiuni: mii de medici au fost suspendați fără salariu. 

Cum procedează alte state

Franța 

Într-un discurs public, președintele Emmanuel Macron a anunțat, la mijlocul lunii iulie, că personalul din sistemul sanitar trebuie să se vaccineze până în data de 15 septembrie. Macron a amenințat că vor fi efectuate controale, iar cei care nu se conformează vor fi sancționați. 

Imediat după ce a fost depășit termenul de 15 septembrie, autoritățile franceze au început verificările. Astfel, în urma acestora, 3.000 de angajați din sistemul medical au fost suspendați temporar, fără plată, pentru că nu s-au vaccinat. Iar câteva zeci de angajați și-au semnat demisiile, refuzând imunizarea. Agenția națională pentru sănătate publică din Franța estimează că aproximativ 12% din personalul din spitale și în jur de 6% din medicii din sectorul privat trebuie să se vaccineze. 

Citește și Se dă startul loteriei de vaccinare cu premii în bani pentru toți cei imunizați

Grecia 

Grecia a suspendat 6.000 de lucrători din sistem care nu au respectat termenul de 1 septembrie pentru a primi cel puțin o doză de vaccin anti-Covid19. Această decizie a adus, la scurt timp, proteste în Atena și alte orașe din Grecia, la care au participat sute de angajați. Iar începând din 13 septembrie, lucrătorii din spitale care refuză vaccin vor fi nevoiți să se testeze de două ori pe săptămână, pe cheltuiala proprie. 

Italia 

Și Italia se aliniază deciziilor adoptate de alte state și instituie obligativitatea vaccinării pentru angajații din sistemul public, inclusiv pentru cadrele medicale. Potrivit datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, peste 70% din populația țării este vaccinată, însă, chiar și așa, autoritățile vor să evite o avalanșă de cazuri noi. Începând cu data de 15 octombrie, orice angajat care nu va prezenta o dovadă a imunizării sau un test negativ pentru virusul Sars-CoV2 va fi „penalizat” și nici nu va mai intra în contact cu publicul.

Marea Britanie

Guvernul condus de Boris Johnson va institui această regulă pentru angajații din centrele rezidențiale începând cu luna octombrie. Acest lucru este avut în vedere și pentru angajații din sistemul NHS (National Health Service).

Te-ar putea interesa și Aplicație pentru burnout: Angajații din sistemul de sănătate pot afla cât sunt de epuizați

România

Guvernul a discutat un proiect de ordonanță de urgență care prevede ca angajații din asistența socială să fie vaccinați pentru a lucra. În caz contrar, aceștia trebuie să facă dovada trecerii prin boală sau a testării. De asemenea, este foarte probabil ca aceeași măsură să fie aplicată și medicilor.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment