INTERVIU | Conf. Univ. Dr. Nicolae Sârbu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Medima Health: Medicina nu poate fi practicată de un singur om

INTERVIU | Conf. Univ. Dr. Nicolae Sârbu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Medima Health: Medicina nu poate fi practicată de un singur om

Deși a lucrat mai bine de un deceniu în străinătate, Conf. Univ. Dr. Nicolae Sârbu nu a uitat de unde a plecat. A avut întotdeauna dorința de a reveni în țară, pentru a-i ajuta pe români. Medic primar radiologie și imagistică, domnul Sârbu face parte din acea categorie de specialiști pasionați, care fac tot posibilul să ofere un diagnostic precis pacienților. Deși revenirea în România a avut și aspecte neplăcute, Dr. Sârbu a fost surprins să vadă multe lucruri care au evoluat într-un sens bun. Iată ce spune despre sistemul medical românesc, specialiștii români și mentalitățile din țara noastră.

  1. Ce v-a determinat să alegeți această specialitate?

Dintotdeauna am fost fascinat de anatomie și mi-am dorit să studiez întregul corp uman. Totodată, în calitate de medic de radiologie și imagistică medicală am ocazia de a-mi folosi pe deplin capacitatea analitică și gândirea strategică, pentru că trebuie să analizez în detaliu imaginile pentru a stabili corect diagnosticul. Imagistica medicală evoluează enorm prin dezvoltarea unor aparate performante, cu un impact major în investigații și în diagnosticare, și este o specialitate pentru care formarea continuă este obligatorie și care îți menține în permanență interesul.

M-am supraspecializat în neuroimagistică și imagistică musculoscheletală, pentru că sunt foarte pasionat de ele, am petrecut enorm de mult timp pentru a fi performant în aceste sectoare. Îmi place foarte mult să pun diagnosticul sau să ajut la stabilirea acestuia. Ca imagist, nu vreau ca un pacient să plece de la mine fără un diagnostic precis. E o specialitate din punctul meu de vedere foarte atractivă și captivantă. În plus, pentru mine, medicina este mai mult decât o profesie, e o vocație.

  1. Ați fost plecat din țară aproximativ un deceniu. Ce v-a motivat să reveniți în sistemul medical românesc?

Da, am lucrat circa 10 ani în țări din vestul Europei, dintre care 4 ani în Bruxelles, am făcut aproape tot rezidențiatul în Barcelona și m-am supraspecializat în imagistică musculo-scheletală la spitalele universitare din Lille și Bruxelles, iar în neuroradiologie în SUA și Bruxelles. Însă dintotdeauna mi-am dorit să mă întorc în țara mea. Deși am plecat împreună cu soția, medic și ea, iar mai târziu familia noastră s-a mărit, mereu am zis că ne vom întoarce acasă, acolo unde sunt părinții, frații și prietenii noștri, și să ajutăm medical oamenii în țara în care ne-am născut. Scopul a fost acela de a acumula experiență și cunoștințe la un nivel cât mai înalt la care să ne simțim cu adevărat împliniți, să mergem în centre de referință, să învățăm tot ce se putea învăța, și am avut într-adevăr oportunități extraordinare de a învăța.

A fost foarte util pentru mine să lucrez în sisteme medicale performante pentru a-mi lărgi sfera cunoștințelor medicale. Cu toate că a fost tentant să rămânem în Belgia, de când am ajuns medici consultanți și eu și soția, începând cu anul 2016, la Spitalul Erasme din Bruxelles, dorința de a ne reîntoarce acasă a învins condițiile excelente profesionale și financiare pe care le aveam acolo. În Occident lucrurile sunt deja bine puse la punct. La noi însă e mai mult loc pentru inovație, pentru îmbunătățirea și dezvoltarea actului medical orientat către pacient. E mai multă nevoie de mine aici decât acolo. Am învățat foarte multe lucruri în afară pe care mi-am dorit să le aplic acasă și să îmi ajut comunitatea din care fac parte.

Citește și: INTERVIU | Dr. Miruna Ispas, Medic specialist Radiologie si Imagistica Medicala: Am fost mereu interesata de o specialitate care sa se focuseze pe cancerul mamar

  1. Vi s-a întâmplat vreodată să vă loviți de prejudecățile celorlalți în carieră, pentru că proveniți din România?

Uneori da, dar mereu am muncit mai mult decât cei de acolo și atunci prejudecățile s-au disipat repede de fiecare dată. Consider că am avut și noroc, pentru că peste tot în țările în care am fost am întâlnit oameni corecți și am fost ajutat să mă formez, să avansez și am fost apreciat. În general, mi s-au dat oportunități mai multe și mai bune decât majorității colegilor mei, poate pentru că la rândul meu am oferit mai mult decât ceilalți. Competiția în general în Occident este una loială, lumea este tratată corect, dacă muncește bine, indiferent de țara din care provine. Exemplul cel mai elocvent în acest sens este faptul că am câștigat în Spania, ca rezident de ultimul an, unica bursă pentru SUA, în urma unui concurs de dosare la care au participat zeci de medici rezidenți spanioli, iar eu am câștigat. Miza a fost accesul la cursul intensiv de 1 lună pe care îl fac rezidenții radiologi din Statele Unite înaintea examenului de specialitate, stagiul de 3 luni de pregătire în SUA, bursa obținută, totul suportat de statul spaniol. Dacă ar fi fost preconcepții în ceea ce privește țara de origine a candidaților, nu aș fi putut câștiga acest concurs.

  1. Cum vedeați, înainte de revenire, medicina românească? Sistemul mai exact? 

Medicina românească e bună, are mulți medici buni, dar sistemul necesită mai multă organizare și inovație. România parcurge în continuare un proces de dezvoltare, văd schimbări în bine și am încredere că în viitorul apropiat vom avea un nivel apropiat de cel din Europa de vest. Consider că resursa umană este un element extrem de important în sistemul nostru medical, iar dacă noi ne educăm rezidenții și-i învățăm meserie fără nicio opreliște, schimbarea în bine va veni firesc, de la sine. Trebuie intensificată mult și munca în echipă și colaborarea între medici de diferite specialități. Avem de asemenea nevoie să punem mai multă empatie și răbdare în abordarea fiecărui pacient. Valorile morale, umanitatea și integritatea în profesie sunt iarăși aspecte pe care trebuie să le transmitem rezidenților.

  1. Care a fost impactul revenirii în țară? Ce v-a surprins plăcut cel mai mult?

M-a surprins oarecum faptul că am fost primit cu brațele deschise la Galați și că mi-a fost oferit tot suportul necesar ca să îmi desfășor activitatea în cele mai bune condiții. Toate acestea datorită autorităților locale, în special conducerii Facultății de Medicină de la Galați, care au fost în permanentă preocupați de a aduce în echipă oameni cât mai valoroși, buni profesioniști și dornici de o dezvoltare continuă.

Profesional, îmi place că sunt mai util aici și că vorbesc limba mea cu pacienții. Personal, îmi place că suntem aproape de familie și copilul meu are bunicii și celelalte rude aproape.

  1. Dar neplăcut? Care a fost cel mai mare șoc?

Din păcate, în sistemul medical românesc, există un blocaj birocratic major – medici pregătiți în țări din Europa de Vest sau SUA, nu pot profesa în România până nu își echivalează studiile, și asta dacă reușesc vreodată să le echivaleze. Iar această echivalare este mare consumatoare de timp și energie. Am trecut și eu prin asta, s-a rezolvat după circa 1,5 ani și după ce m-am dus să-mi dau examenele la noi pentru a putea face ceea ce făceam de foarte mult timp în Vest și pentru care eram recunoscut și aveam diplome oficiale valabile în Spania, Belgia și Franța, dar care nu au fost recunoscute în România.

Citește și: INTERVIU | Dr. Bogdan Tudose, medic specialist Radiologie-Imagistica Medicala

  1. Cum sunteți privit de colegi, având un CV atât de impresionant?

Este foarte interesantă întrebarea, pentru că într-adevăr, am întâlnit cadre medicale care nu au înțeles discrepanța între vârsta mea și CV-ul meu. Au fost situații în care am fost privit cu scepticism, mai ales că în România este foarte greu să parcurgi asemenea etape într-un timp scurt. Însă mereu am muncit foarte mult, iar cei cu care am lucrat știu bine asta.

Pe de altă parte nu vorbesc de CV-ul meu cu nimeni. Sunt un om obișnuit, modest, mereu dornic să mai studiez ceva, să țin pasul cu progresele din imagistica medicală și să învăț lucruri noi. Mă consider un coleg bun, care ține la oamenii cu care lucrează și care încearcă mereu să-i ajute pe cei din jur.

Medicina nu poate fi practicată de un singur om. Pentru a-ți putea ajuta pacienții, este în permanentă nevoie de o echipă și de o colaborare între membrii acestei echipe. Dacă fiecare cadru medical se specializează pe o arie și devine foarte performant în aria respectivă, crește calitatea actului medical, și probabil scade morbi-mortalitatea, crescând totodată și calitatea de viață a oamenilor, acestea fiind, de altfel, și scopurile noastre supreme, ale celor care am ales medicina.

  1. Cum se compară sistemul medical românesc cu cele occidentale în care ați lucrat și de ce credeți că are nevoie pentru a le ajunge din urmă?

Fiecare țară este diferită. În Spania, Franța, Belgia, de exemplu, medicina publică este foarte valoroasă, iar accesul pacientului la numeroasele rețele medicale bine dotate cu materiale și aparatură, dar având și cadre medicale foarte bine pregătite, este ușor, abordabil și convenabil tuturor cetățenilor.

În plus, în România, deși a crescut mult calitatea actului medical în ultima perioadă, mai ales în condițiile alocării unor fonduri pentru sănătate mai mari de la an la an, aproape că nu există prevenție. Iar sănătatea se bazează, pe lângă un stil de viață echilibrat, pe vizite regulate la medic. Cred că în țara noastră e loc mult pentru o creștere a gradului de informare al pacienților în ceea ce privește unele afecțiuni cronice, dar și asupra importanței covârșitoare pe care o au consultațiile medicale periodice. Iar acest aspect, combinat cu toate celelalte precizate deja  – cadrul în care medicul își desfășoară activitatea și profesionalismul practicienilor, sunt factori decisivi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a românilor.

  1. Există capitole la care stăm mai bine din acest punct de vedere?

În România există capitole la care se fac eforturi, iar aceste eforturi vin atât de la structurile organizatorice, cât și de la cadrele medicale.

Directorul medical are un rol foarte important nu doar în gestionarea sau îndeplinirea sarcinilor, dar și în ceea ce privește resursele umane. El este responsabil cu menținerea unui nivel cât mai ridicat de performanță în cadrul echipei sale. Iar preocuparea managerului pentru pregătirea unor angajați motivați și competenți se reflectă în gradul de satisfacție al pacientului. Toate aceste aspecte sunt direct dependente unele de altele, iar prima condiție pentru a avea loc un management de succes și un act medical de calitate este existența resursei umane suficiente astfel încât să nu apară suprasolicitarea. Din păcate însă, în România, știm cu toții că a scăzut prea mult numărul medicilor.  

  1. Ce ar trebui să știe un medic care se decide să revină în țară?

Să se înarmeze cu multă răbdare și perseverență în ceea ce-și dorește să facă. Orice medic care decide să se întoarcă în România trebuie să știe că începutul poate fi anevoios. Și mă refer, mai ales, la aspectul birocratic pe care îl presupune practicarea profesiei noastre în România. După ce ai studiat, te-ai specializat și supraspecializat peste Ocean sau în Europa de Vest, echivalarea studiilor poate fi piatra de hotar când iei în considerare repatrierea. Însă, o dată ce ai rezolvat această problemă, cu multă îngăduință, răbdare, toleranță, satisfacția de a-i ajuta pe cei din țara ta este imensă. Și cu cât vom fi mai mulți cei care revenim la origini, cu atât sistemul medical românesc va începe să semene cu cele din afară.

Citește și: INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie: “Compasiunea vine odată cu respectul faţă de pacient şi faţă de profesie şi este oportună până în punctul în care riscă să influenţeze calitatea actului medical”

  1. Cum vedeți dvs sistemul nostru public vs cel privat?

Sunt multe de spus. Dotarea, în ziua de azi, e bună și-n public și-n privat. Sistemul public are multe regiuni în care deficitul de personal e mare, ceea ce afectează calitatea, performanța actului medical. Sistemul public are o birocrație mai mare și e mai greu de implementat ceva, în timp ce sistemul privat e din ce în ce mai dezvoltat.

Alt aspect, în public toți medicii au același salariu indiferent de ce știu să facă și de cât de bine își fac treaba. În schimb, sistemul privat îi recompensează mai bine pe medicii mai buni, deci atrage medicii bine pregătiți și performanți. În imagistica medicală, în multe regiuni, sistemul privat se bazează mai mult pe indicatori de performanță și e mai eficient. Dacă ne uităm la medici reputați reîntorși în țară în ultimii ani după multă experiență acumulată în ani de zile în Occident, mulți dintre ei s-au stabilit doar în sectorul privat, ceea ce ridică un semn de întrebare.

De asemenea, dreptul la sănătate și accesul la serviciile de sănătate este un drept fundamental, iar omul de rând, care a plătit asigurări la stat și care are o pensie mică, are dreptul să beneficieze de o asistență medicală corectă, oferită de profesioniști. Acest lucru poate fi asigurat atât în sistemul public, cât și în cel privat în baza contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate.

  1. Dar pacienții din România? Există diferențe de mentalitate sau cultură față de cei din occident, cu privire la relația lor cu sistemul medical? 

Da, au mult mai puțină încredere în medic, sunt mai puțin complianți, și „se plimbă” mai mult prin diferiți medici. Și, din păcate, românii nu au educația screening-ului. Sunt oameni care nu au fost niciodată la medic. Minimizăm anumite boli importante care, din păcate, duc la morbiditate mare, exemplu hipertensiunea e privită în mod superficial de prea mulți români.

  1. Cum se împacă aspectul de practician cu cel de pedagog în cariera dumneavoastră?

Îmi plac mult ambele. Îmi place foarte mult meseria de medic, nu aș mai putea face altceva. Și îmi place să predau și să-i învăț pe alții, consider că e extrem de important să transmitem mai departe ceea ce știm, să îi învățam pe cei tineri și să contribuim cu toții cum putem mai bine la avansul medical. Seneca a spus că ”Oamenii învață învățând pe alții”, iar acest citat mi se potrivește întru totul, munca și dedicarea mea sunt la baza dorinței mele de perfecționare continuă, fără oprire. Nu aș vrea în schimb să predau ceva ce nu practic, nu e etic. Susținând tinerii rezidenți să se formeze și să capete cât mai multă experiență nu faci decât să înlesnești munca tuturor și să crești standardele în sistemul medical.

  1. Câte sacrificii ați fost nevoit să faceți pentru a putea ajunge în acest punct al carierei dumneavoastră?

În orice domeniu trebuie să faci sacrificii dacă iți dorești să ajungi la un nivel cât mai înalt. Dar pentru că nu poți învăța foarte bine decât ceea ce iubești, iar pentru mine meseria mea este pasiune, privesc sacrificiile pe care le fac în termeni de investiții. E nevoie de foarte mult angajament și multă muncă pentru a acumula cât mai multă experiență într-un timp relativ scurt. Demult mi-am propus, mai în glumă, mai în serios, dacă vreau să acumulez în 10 ani cât alții în 30, atunci trebuie să muncesc triplu față de normal. Nu știu dacă am reușit chiar să fac asta, dar am făcut tot ce este omenește posibil. M-a ajutat însă și faptul că mereu am fost foarte atras de ceea ce fac, medicina e principala mea pasiune. Totul se face cu multă implicare și timp dedicat.

Pe de altă parte, nu sunt singurele ingrediente suficiente. E nevoie și de o bună organizare și strategie, să învățăm din surse bibliografice cât mai bune, să ne pregătim în centre de referință în care există foarte multe cazuri patologice, complexe și baze cât mai mari de cazuri didactice pe care să le putem vedea, și de asemenea să învățăm de la medici cât mai buni și supraspecializați în domeniile lor. Dacă în schimb un medic nu are acces la cele menționate și se pregătește cum poate sau învață singur, va putea ajunge la un nivel bun, dar drumul va fi mult mai anevoios, îi va lua mult mai mult timp și îl va costa probabil și calitatea vieții sale. O bună strategie, accesul la cele mai bune informații și resurse, și a învăța de la cei mai buni profesioniști, ne pot economisi un deceniu din viață. Eu unul am investit foarte mult, dar la final, satisfacția actului medical bine făcut este colosală.

  1. Ce sfaturi aveți pentru tinerii specialiști sau pentru cei care vor să aleagă radiologia în rezidențiat?

Citiți și învățați continuu, în această meserie se învață tot timpul. Unul dintre principiile mele de viață este să nu mă opresc niciodată din învățat, indiferent de vârstă și de nivelul meu, întotdeauna mai este ceva de învățat. Indiferent de cât de mult vă arată sau vă îndruma cei din jurul dumneavoastră, învățați permanent, pentru că informația este putere și atâta timp cât aveți cunoștințe solide, veți ajunge în mod cert foarte departe. Dacă vă place diagnosticul, vă va plăcea foarte mult această specialitate. E una foarte frumoasă, cu multe avantaje, în România încă nu la nivelul la care e în SUA și în vestul Europei, dar lucrurile avansează și la noi.

  1. Ce ați fi adus cu dvs din străinătate acasă, în România, cu ce v-ați dori să contribuiți în sistemul medical românesc?  

Am adus și continui să aduc informații, experiența și cunoștințele pe care le-am acumulat în tot acest timp, în toate sistemele medicale din țările în care am profesat. Am adus și o mentalitate deschisă, sper să pot implementa cât mai mult din ceea ce am învățat și să ajut cât mai mult oamenii din punct de vedere medical. Îmi doresc să văd un sistem mai bun, mai accesibil pentru toate categoriile de pacienți și mai organizat în folosul tuturor. Și îmi doresc să transmit mai departe medicilor tineri ceea ce am învățat de la mentorii mei și din instituțiile din care am făcut parte toți acești ani. Mentorii mei, unii dintre ei incontestabile somități internaționale si lideri la cel mai înalt nivel in domeniul imagisticii medicale, nu se disting prin titluri, prin afirmarea autorității, prin ego, prin individualism sau răutate, ci se disting printr-un foarte pronunțat caracter uman și profesional și prin ajutorul pe care îl dau celor din jur. Sper, la rândul meu, să fiu mentorul a cât mai mulți și mai buni viitori radiologi, consider că trebuie să-i învățăm și să-i formăm pe cei tineri, este foarte util pentru societate.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment