INTERVIU | Dr. Bogdan Tudose, medic specialist Radiologie-Imagistica Medicala

INTERVIU | Dr. Bogdan Tudose, medic specialist Radiologie-Imagistica Medicala

Medicii sunt printre meseriile cu cel mai mare risc de a dezvolta afectiuni de tip burnout, boli infecto-contagioase sau boli de iradiere, atrage atentia doctor Bogdan Tudose, subliniind faptul ca cei care lucreaza in sistemul de stat au ajuns efectiv sufocati de numarul mare de pacienti.

Impresionat fiind de cererea mare pentru investigatii imagistice din Occident, domnul doctor Tudose a decis sa porneasca pe acest drum profesional, continuand si in prezent sa se raporteze in planul radiologiei-imagisticii medicale la lucrurile care se intampla in afara granitelor romanesti, in special in Europa de Vest si SUA.

Prin prisma experientei sale profesionale, este de parere ca toti medicii radiologi trebuie sa efectueze un stagiu intr-o clinica de urgenta, fiind necesara abilitatea de a recunoate o urgenta medico-chirurgicala pentru pregatirea unui medic radiolog.

Considera ca telemedicina si consultatiile medicale online au luat avant inca de dinainte de pandemie, subliniind ca acestea reprezinta viitorul, in momentul de fata legislatia fiind singurul impediment in ceea ce priveste dezvoltarea lor. 

In final, recomanda medicilor aflati la inceput de drum sa munceasca cu pasiune si sa nu renunte pentru ca succesul in aceasta meserie este de partea celor consecventi.

Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa porniti pe acest drum profesional? Ce v-a inspirat in aceasta directie?

Eram medic militar cu competenta in ecografie. Am vizitat spitalul militar american din Landsthul si acolo, in 2006, am vazut un sistem integrat de PACS, cu utilizare la nivelul intregului spital. Am vazut aglomeratia de la CT si modul in care si atunci se astepta, chiar in spitale cu buget mare la o examinare CT – am stiut ca momentul va veni si in Romania. Mi-am cumparat in 2007 primul ecograf si ulterior in 2008 am luat rezidentiatul in specialitatea de Radiologie-Imagistica medicala.

Citeste si: INTERVIU | Alexandru Roman, Medic rezident Radiologie și Imagistica Medicala

Cat de importanta este specializarea in domeniul dvs. de activitate? Ce v-a indreptat catre RMN multiparametric de prostata si imagistica musculoscheletala?

Tot timpul am cautat sa ma raportez la ceea ce se intampla in afara granitelor Romaniei, si aici ma refer la Europa de Vest si SUA. In toate spitalele de stat se facea la un nivel acceptabil partea de radiologie de urgenta si toraco-abdomino-pelvina, dar partea de musculoscheletal, prostata, san si cardiologica era deficitara si, din prisma mea, inca este, la aproape toate spitalele de stat. Asta se datoreaza procentului relativ scazut al pacientilor ce se prezinta pentru examinari de umar, mana, cot, antebrat – comparativ cu celelalte regiuni anatomice – pe de o parte, precum si timpului mare necesar unei examinari complete de prostata multiparametrica, cardioRMN etc. Dupa parerea mea este inca o nisa.

Ce parere aveti despre numarul de specialisti din radiologie-imagistica din Romania, comparativ cu alte tari europene? Sunt suficienti? Sunt bine pregatiti?

Singurul criteriu dupa care pot considera medicii radiologi din Romania bine pregatiti ar fi prin a-i compara cu colegii din alte tari. Acest lucru este acum posibil prin implementarea la nivel national al examenului ESR (Societatii Europene de Radiologie), fapt deja petrecut in specialitatea ATI (dupa datele de care dispun este singura specialitate care a abordat acest model). Doar in momentul in care evaluam scorul obtinut de noi ca specialisti radiologi corelat cu cel al altor tari – putem sa ne dam seama de valoarea noastra.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Laura Bodale – Medic rezident Radiologie si Imagistica medicala

Exista si un grad de risc in domeniul dvs. de activitate (prin expunerea la radiatii). Se gandeste vreodata un medic la acest aspect sau pur si simplu isi asuma riscul? Ce calitati sunt necesare unui medic radiolog-imagist?

Da. In domeniul medical este tot timpul un risc asumat. Fie ca vorbim de privarea de somn prin garzi repetate, de orele peste program, de pregatirea de specialitate suprapusa programului orar, de radiatii, de boli nozocomiale, de afectarea cronica cu gaze anestezice (aici mai mult pentru colegii din chirurgie si ATI), toti ne asumam un risc. Medicii sunt printre meseriile cu cel mai mare risc de a dezvolta afectiuni de tip burnout, boli infecto-contagioase sau boli de iradiere.

Ati avut si experienta in cadrul unui Spital de Urgenta. Care au fost principalele provocari si ce lectii ati invatat in acea perioada?

Am lucrat la SUUB (Spitalul Universitar Bucuresti) si in cadrul SUUMC (Spitalul Militar Central Bucuresti). Experienta a fost de neinlocuit, nu exista scurtaturi. Toti medicii radiologi trebuie sa efectueze un stagiu intr-o clinica de urgenta. Daca in cadrul unei boli cronice simptomatologia il trimite pe pacient din nou catre un alt medic sau catre un alt spital, afectiunea acuta poate fi fatala in ore sau zile, de aceea a recunoaste o urgenta medico-chirurgicala este neaparat necesara in pregatirea unui medic radiolog.

Citeste si: INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie

Ca urmare a pandemiei multe specialitati medicale au ajuns sa isi suspende activitatea sau sa o desfasoare online. Cum a decurs pentru dvs. ultimul an pe plan profesional din acest punct de vedere?

Pentru specialitatea Radiologie-Imagistica acest lucru se intampla deja inainte de pandemie pentru examinarile CT si RMN, pentru care eu sunt angajat. Pandemia a avut rolul sa impinga lucrurile inainte si sper ca in viitor si clinicile de stat sa urmeze modelul tarilor nordice cu radiolog – on call, cu trimiterea imaginilor prin internet, prin PACS securizat, cum se intampla de multa vreme in domeniul privat.

Ce parere aveti despre teleradiologie? Este un domeniu care se va dezvolta?

Singura problema care o opreste este legislatia. Eu nu ma gandesc la teleradiologie pe teritoriul Romaniei, ci ma gandesc ca pe viitor medicii din India vor da consultatii in Londra, medici din Romania in Norvegia, si asa mai departe.

Ce diferente puteti mentiona intre sistemul medical de stat si cel privat in domeniul radiologie-imagistica?

Colegii mei de la stat sunt sufocati de numarul mare de pacienti. Este imposibil sa fii competitiv cu 60 de examinari CT in decurs de 24h de garda. Singura solutie viabila este de a reglementa volumul de munca rezonabil pentru un medic radiolog. Daca o sa continuam in a suprasolicita medicii radiologi peste cele 6h legale pentru care sunt platiti, ei vor raspunde prin a emite rezultate evazive si de a evita procedurile radiologice cronofage si de inalta performanta.

Citeste si: INTERVIU Dr. Aniela Petrescu, medic specialist cardiolog, supraspecializat in imagistica cardiaca

Faceti parte si din echipa fondatoare a unui centru specializat pe imagistica medicala. Care este perspectiva dvs. de viitor? Cum priviti in momentul de fata piata pe acest segment si cum credeti ca va evolua in urmatorii 5 ani?

Sunt increzator ca multe din procedurile de azi CT/RMN/ecografice vor deveni screening in anii urmatori. De asemenea, cred ca inteligenta artificiala (AI-ul) va prelua o parte din munca noastra si ca nu va fi necesar un numar foarte mare de radiologi. Radiologia este in continua dezvoltare si ma astept ca orice persoana sa efectueze in viitor minim 2 examinari, anual.

Multi pacienti isi doresc investigatii imagistice fara plata (decontate). Cum decurge colaborarea cu Casa de Asigurari? Cat de mult va ajuta organele statului in acest sens?

Nu cred ca statul poate suporta foarte mult aceasta povara. Sunt examinari care sunt neaparat necesare si sunt efectuate unui procent vulnerabil din populatie. Acestea ar trebui subventionate, dar sunt si examinari de screening, iar aici fondurile ar fi insuficiente pentru examinarea tuturor pacientilor eligibili.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Iftode, medic specialist radioterapie

Ati declarat ca sustineti si credeti foarte mult in ideea de echipa. Pe ce criterii se formeaza o echipa buna, din punctul dvs. de vedere?

In primul rand, pe respect. Toti invatam unii de la altii. Eu invat mult si de la rezidenti, de la colegii din alte specialitati, de la ingineri, operatori etc. Atata timp cat ne respectam reciproc si patronatul intelege sa rasplateasca corect munca fiecaruia, cred ca echipa este formula de succes. Accept oricand un coleg mai putin pregatit, dar dornic sa invete si sa fie parte din echipa, decat un coleg genial care considera ca nu mai are nimic de invatat de la nimeni.

Daca ati putea oferi un sfat unui medic radiolog-imagist aflat la inceput de drum, care ar fi acela?

Sa munceasca cu pasiune. In medicina trebuie pasiune – ca in muzica. Sunt multe ore de munca in care nu vezi efectiv finalitatea, in care ai impresia ca muncesti in van si nu vei fi niciodata rasplatit pentru asta. Succesul in meseria noastra este de partea celor consecventi. Valoarea se va vedea in final la fiecare, important este sa nu renunti si sa faci ceea ce faci din pasiune.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment