INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie: “Compasiunea vine odată cu respectul faţă de pacient şi faţă de profesie şi este oportună până în punctul în care riscă să influenţeze calitatea actului medical”

INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie: “Compasiunea vine odată cu respectul faţă de pacient şi faţă de profesie şi este oportună până în punctul în care riscă să influenţeze calitatea actului medical”

Domnul doctor Bogdan Angheloiu consideră că, indiferent de aparatura și cunoștințele din domeniu, relaționarea cu pacientul continuă să reprezinte un aspect extrem de important. Datorită experienței de peste 12 ani în coordonarea diverselor proiecte medicale, a pășit pe un nou drum, cel al radioterapiei, care are la bază o echipă tânără, cu oameni de calitate și deschiși către inovație. Și-a dorit să ofere pacienților din întreaga țară radioterapie de calitate, care să ofere tratament atât paliativ, cât și curativ, motiv pentru care timp de 7 luni clinica a oferit serviciile în mod gratuit, cu sprijinul investitorilor.

Medicul este de părere că lucrul în echipă este esențial pentru activitatea pe care o desfășoară, fiind de la sine înțelese profesionalismul, empatia, respectul față de pacient și de actul medical. Când vine vorba despre dorințe pe care le-ar avea cu privire la sistemul medical, menționează accesul rapid, nelimitat și neîngrădit la un serviciu medical de calitate, decontat prin asigurările sociale de sănătate.

Aveţi experienţa dezvoltării unui număr reprezentativ de proiecte medicale. Ce v-a determinat să vă implicaţi în proiectul MedEuropa?

Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România şi din lume. Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple şi o colaborare strânsă între membrii unei echipe medicale multidisciplinare. Există trei metode principale de tratament al cancerului: chirurgia oncologică, chimioterapia şi radioterapia. În majoritatea cazurilor este folosită o combinaţie între aceste tratamente, dar ele se pot folosi câteodată şi singure, ca tratament exclusiv.

Primele două tipuri de servicii medicale le-am dezvoltat în trecut, dar provocarea dezvoltării ultimei s-a născut după auditarea unui centru de radioterapie timp de două luni. Proiectul MedEuropa a debutat ca un alt concept medical: suport în managementul cazurilor oncologice, dar ulterior, în urmă cu 5 ani, am adus în discuție cu actualii colaboratori ideea dezvoltării serviciilor de radioterapie.

Este binecunoscut faptul că necesitatea de servicii de radioterapie este în creștere, iar complexitatea oferirii de astfel de servicii la un standard ridicat este maximă din prisma integrării cu celelalte specialități, mixului între diferite tehnologii (hardware/software), dar mai ales personalului implicat pentru care este necesară o pregătire permanentă, iar MedEuropa vine în întâmpinarea acestor necesități. Nu doar cantitativ, ci și calitativ, cu un act medical responsabil.

Este motivul pentru care m-am implicat în acest proiect: să oferim pacienţilor din întreaga ţară radioterapie de calitate, care să satisfacă la cele mai înalte standarde scopurile sale: tratamentul curativ şi, când acesta nu mai poate fi aplicat, tratamentul paliativ.

Consideraţi diferită abordarea dintre sistemul de stat şi cel privat în ceea ce priveşte calitatea serviciilor?

Dacă ne referim la radioterapie, există anumite diferenţe notabile pentru că diferă viziunea asupra valorilor investițiilor în infrastructură, echipamente (și aici ponderea mare ce face diferența se referă la upgrade-ul lor, implicit software-ului dedicat, echipamentelor suport, precum și software-ului acestora), dar mai ales investițiilor în resursa umană. Cred că echipele sunt la fel de dedicate pacientului în ambele medii, dar presiunile diferă. Mă refer la factorii care le influenţează munca zi de zi. În centrele noastre lucrăm mult nu doar la calitatea actului medical, ci şi la interacţiunea dintre echipă şi pacient, bazându-ne pe o infrastructură pe care ne-o configurăm singuri după modelele celor mai moderne centre universitare din Europa, fără opreliști din partea investitorilor.

Construcțiile noastre sunt de tip ”Greenfield” și cuprind toate caracteristicile necesare instalării cu acuratețe maximă (de exemplu: cu cât pardoseala buncărelor are abateri minime de la planeitate și rezistență la compresiune, cu atât instalarea acceleratoarelor este mai exactă, respectiv tratamentele sunt mai precise) a unor echipamente actuale ca și tehnologie.

Faptul că dezvoltăm un număr important de centre medicale ne ajută ca investițiile în software (o componentă extrem de scumpă necesară în această specialitate medicală) să fie împărțite la numărul de unități, iar negocierile ne permit achizițiile la prețuri rezonabile. Volumul foarte mare şi faptul că nu toţi pacienţii au acces la timp la radioterapie în anumite regiuni ale țării, deseori existând liste de aşteptare, pot genera o presiune greu de gestionat chiar şi pentru cei cu o vastă experienţă în domeniu.

Vă ajută faptul că sunteţi medic să vă îndepliniţi atribuţiile profesionale?

Fără îndoială că da, pacientul fiind pus pe primul loc, iar înțelegerea nevoilor pacientului dă un sentiment de încredere echipei medicale, precum și investitorilor. Chiar dacă mă recomandă mai degrabă activitatea de dezvoltare a businessului medical privat, în lumea medicală este bine cunoscut faptul că echipele coordonate de mine nu au făcut niciodată rabat la calitatea actului medical. Am absolvit Facultatea de Medicină Militară din Târgu Mureș, relația mea cu mediul universitar nu s-a întrerupt niciodată, dar experienţa definitorie este cea de peste 12 ani în calitate de coordonator al diverselor proiecte medicale, în special chirurgicale ce au servicii de cardiologie intervențională, chirurgie cardio-vasculară, ortopedie, chirurgie generală și oncologică, ORL, neurochirurgie, dar şi oncologie.

Am participat, din poziția de consultant, la dezvoltarea unor proiecte de spitale guvernamentale din Irak (în Basrah, Mosul și Karbala), Libia – un centru specializat în implant cohlear ce urmează a fi dezvoltat împreună cu un grup de profesioniști austrieci din domeniu, dar și Moldova (Chișinău).

De ce aţi ales radioterapia? Nu este un domeniu dificil (din punct de vedere al patologiei pacienţilor)?

Radioterapia a trecut printr-un un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus: administrarea cât mai precisă a unei doze de iradiere în volumul ţintă – tumora, cu limitarea relativă a iradierii ţesuturilor sănătoase din jur. În principiu, cu cât doza de iradiere administrată va fi mai mare, tumora va răspunde mai mult. Cresc astfel şansele de a o distruge în totalitate şi de a evita apariţia recidivei. Creşterea dozei de iradiere nu se poate face peste un anumit nivel, doza de iradiere fiind limitată de structurile sănătoase din vecinătatea volumului iradiat.

Îmbunătăţirea tehnologică are în vedere creşterea eficienţei radioterapiei prin administrarea cât mai exactă şi mai adaptată pacientului a dozei terapeutice, cu protejarea organelor sănătoase și totodată verificarea obiectivă a calității iradierii de către echipa de fizicieni. În acest context, MedEuropa propune conceptul de radioterapie de calitate, utilizând cele mai noi tehnologii de iradiere: 3D, VMAT/IMRT, stereotaxia, radiochirurgia. Aceasta este misiunea MedEuropa şi, implicit, misiunea mea, ca director general.

V-aţi implicat în constituirea echipei medicale? Ce criterii aţi urmărit îndeosebi?

Avem o echipă tânără şi am urmărit să implicăm în activitatea MedEuropa oameni deschişi către inovaţie, către noi tehnologii, dar evident primează calitatea umană în alegerea colegilor mei.  Relaţionarea cu pacientul este la fel de importantă, căci un act medical de calitate nu se poate rezuma doar la aparatură şi la cunoştinţele din domeniu. Investim în pregătirea profesională continuă şi suntem pregătiţi să facem asta de fiecare dată când deschidem un centru nou.

Am ales Constanţa pentru a deschide prima clinică MedEuropa deoarece în zona Dobrogei, la un milion de locuitori, din statisticile medicale, a rezultat un număr de peste 3.000 de pacienţi noi, cu afecţiuni oncologice, în fiecare an, iar în zonă nu există unităţi medicale care să ofere servicii de radioterapie. Acolo am aplicat viziunea noastră despre ceea ce înseamnă munca în echipă, alături de profesionişti din toată ţara.

Planurile MedEuropa pentru următorii cinci ani vizează extinderea în România cu un lanţ de zece clinici de radioterapie. Următoarele oraşe de pe listă sunt Bucureşti, clinica din Capitală urmând să fie finalizată în ultimul trimestru din 2019, şi Oradea, în primul trimestru al anului viitor, iar personalul medical pentru aceste două noi clinici este deja în perioada de formare profesională în centrul din Constanța, dar și în centrele de radioterapie partenere din străinătate.

Care este profilul unui medic care lucrează la MedEuropa?

Echipa medicală multidisciplinară este formată din medicii implicaţi în rezolvarea unui caz oncologic. Ea cuprinde, în mod obligatoriu, oncolog medical, chirurg oncolog specializat în diferite localizări ale cancerului, radioterapeut, anatomo-patolog, psiholog. Lor li se adaugă alţi specialişti, în funcţie de particularităţile cazului. Lucrul în echipă, ceea ce nu înseamnă neapărat în acelaşi timp, în acelaşi loc, este esenţial în activitatea noastră. Profesionalismul, empatia, respectul faţă de pacient şi faţă de actul medical sunt de la sine înţelese. Un pacient oncologic are şanse de vindecare, de ameliorare ori de creştere a calităţii vieţii doar în cadrul unui plan de tratament conceput de personalul medical dedicat acestui tip de patologie, pe baza ghidurilor naţionale şi internaţionale de practică medicală.

Puneţi accent pe dezvoltarea profesională în clinică? Care sunt metodele de dezvoltare profesională pe care le încurajaţi în cadrul echipei?

Pregătirea profesională continuă, şedinţele de lucru zilnice şi încurajarea abordării multidisciplinare nu în mod opţional, ci ca o conduită profesională obligatorie, stau la baza activităţii noastre. Recrutarea și implicarea medicilor, a tinerilor specialiști, a fizicienilor, a tehnicienilor și a specialiștilor IT cu un program riguros de instruire, coordonat de către directorul medical, expertul în fizică medicală și a câtorva tehnicieni cu experiență au rolul de a definitiva un profil caracteristic brandului MedEuropa. Până în prezent, toți colegii mei au participat la cursuri de pregătire profesională organizate în centre universitare de referință: Mannheim, Amsterdam, Marea Britanie, iar programul de pregătire este stabilit cu cel puțin un an înainte. O altă parte importantă a pregătirii profesionale se realizează în centrele noastre cu sprijinul unor lectori din străinătate.

Este mai importantă nişarea pe o anumită specializare? Sau excelenţa în prestarea serviciului medical?

Medicii îşi desfăşoară activitatea pentru toate localizările patologiei oncologice. Dar unii sunt mai înclinați unui anumit domeniu, unei specializări, și abia apoi poate urma excelenţa, în funcţie de efort, de muncă şi de oportunităţi. Încurajăm constant un parcurs profesional care să vină în sprijinul pacientului.

Inovaţia în radioterapie contează pentru medic sau pentru pacient?

Sunt beneficii de ambele părţi, dar cred că avantajele pentru pacient sunt mult mai importante. Modernizarea tehnologică (acceleratoare moderne, îngemănate în fiecare centru, cu posibilitatea de verificare imagistică a poziționării pacientului la fiecare ședință de tratament, echipamente de monitorizare a calității efectuării iradierilor, utilizarea software-urilor ce reduc implicarea umană, a celor ce utilizează inteligența artificială). Împreună cu aplicarea procedurilor operaționale din fiecare departament în radioterapie îmbunătăţesc rezultatele clinice deoarece există o adaptare individuală a iradierii, cresc şansele de vindecare prin doze mai mari şi mai precis administrate, se îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientului prin evitarea iradierii cu doze mari a organelor sănătoase. În concluzie, orice beneficiu adus personalului nostru, echipamentelor și clădirilor noastre se răsfrânge implicit și asupra pacientului.

Dacă aţi putea schimba ceva în sistemul de sănătate, care ar fi acel lucru?

Mi-aş dori ca fiecare pacient, indiferent de afecţiune sau de problema pe care o are, să aibă acces rapid, nelimitat şi neîngrădit la un serviciu medical de calitate, decontat prin asigurările sociale de sănătate.

Sunteți de acord cu expresia ”omul sfințește locul”? Ne puteți oferi un exemplu întâlnit în viața dumneavoastră?

Nu doar un singur om sfințește locul, ci o echipă de profesioniști, aleși conform unor criterii stricte privind buna practică medicală, sfințește locul. Am inițiat un proiect, l-am dezvoltat, am recrutat resursa umană, și în doi ani de practică am obținut premiul pentru cel mai curat spital din Europa datorită rigurozității de care a dat dovadă întreaga echipă medicală. Aceleași principii ne ghidează și acum, echipa MedEuropa (personal medical, dar și investitori) ”vorbește aceeași limbă”: pacientul primează, întreaga activitate se desfășoară în favoarea binelui pacientului, răsplata urmând a fi pe măsură.

Cât de importantă este compasiunea în actul medical, indiferent de specializare?

Compasiunea vine odată cu respectul faţă de pacient şi faţă de profesie şi este oportună până în punctul în care riscă să influenţeze calitatea actului medical. Există numeroase discuţii şi analize pe această temă, pe modul în care exercitarea profesiei trebuie să însemne şi compasiune.

Printre avantaje, aş enumera o mai bună complianţă a pacientului, un management mai bun al emoţiilor, despre care ştim deja că influenţează capacitatea organismului de a răspunde la tratament. Referindu-ne la compasiune, decizia noastră a fost de a presta toate serviciile în centrele MedEuropa în mod gratuit pentru toți pacienții asigurați. Am făcut acest lucru și în perioada celor șapte luni din anul 2018, când centrul nostru din Constanța nu a beneficiat de decontare prin programul național de oncologie, respectiv subprogramul de radioterapie, costurile serviciilor medicale prestate fiind suportate din bugetul pus la dispoziție de către investitori.

Pe de altă parte, prin parteneriate cu alte unități medicale private, inițiem proiecte de screening pentru afecțiuni oncologice și încercăm să oferim pacienților oncologici accesibilitate cât mai rapidă la procedurile diagnostice necesare implementării tratamentelor curative.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment