Din dorința perfecționării continue, Dr. Carol-Andrei Birișiu a început a doua specialitate medicală, chirurgia plastică, despre care spune că are multe aspecte comune cu ortopedia, între cele două specialități existând multiple situații de colaborare. Consideră în acest sens că este nevoie de o viață întreagă pentru a deveni expert într-un anumit domeniu și că este nevoie de adaptare constantă la schimbare.
În ceea ce privește vârsta, Dr. Birișiu este de părere că un medic tânăr poate ajunge mai bine informat decât unul în vârstă, iar despre sistemul de sănătate din România susține că ar trebui adaptat pentru a putea ajunge la nivelul spitalelor din străinătate.
- Ați ales domeniul ortopedie-traumatologie. Ați avut un mentor/model pe care l-ați urmat?
Pe parcursul formării mele profesionale am beneficiat de o serie de burse în străinătate unde am avut șansa să descopăr acei ”supereroi” ai ortopediei și traumatologiei sportive, Prof. Dr. Fabricio Fogagnolo, Prof. Dr. Florian Gebhard, care mi-au devenit mentori în propriul sens al cuvântului.
2. Ați început să studiați la a doua specialitate medicală, chirurgia plastică. Ce are aceasta în comun cu ortopedia?
Chirurgia plastică include proceduri cosmetice și reconstructive, pe când chirurgii ortopezi tratează pacienții cu probleme musculo-scheletale. Anatomia din fericire este aceeași la fiecare, cu particularități diferite în funcție de sex. Chirurgia plastică are multe particularități înrudite cu ortopedia, mai ales în domeniul oncologiei, al rejuvenării țesuturilor (estetic sau funcțional). Medicul chirurg ortoped lucrează în strânsă colaborare cu chirurgul plastician, mai ales în traumatologie când trebuie decis dacă un membru accidentat trebuie salvat.
3. Sunteți concentrat pe a ajuta pacientul și a oferi servicii medicale de calitate. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le oferă meseria de medic?
Consider că cele mai mari satisfacții sunt acelea când poți mulțumi pacientul și îi poți oferi varianta optimă pentru nevoia lui. Să nu uităm că la baza meseriei noastre, cu toții am pornit la drum rostind jurământul lui Hipocrate.
4. Câți ani considerați că sunt necesari unui medic pentru a deveni expert în domeniul său de activitate?
Cred că este nevoie de o întreagă viață pentru a deveni expert într-un domeniu medical. Activitatea medicală este într-o continuă schimbare. Technici, implanturi, medicamente folosite acum 10 ani nu mai sunt de actualitate. Pentru a fi expert trebuie să te adaptezi continuu schimbărilor actuale.
Citește și: INTERVIU | Dinu Maria Costinela, asistent medical, ortopedie: „Asistentul medical ar trebui să aibă o pregătire profesională temeinică”
5. La ce resurse profesionale apelați pentru a vă menține la curent cu inovațiile din domeniul dvs. de activitate?
Inovațiile apar constant în domeniul chirurgiei plastice și al ortopediei, dar cu ajutorul internetului acestea circulă rapid. Sunt informat constant cu ajutorul asociațiilor din care fac parte (ISPAS, AO, ESSKA etc.) despre noile concepte în domeniul chirurgiei plastice și al ortopediei. De asemenea, cursurile internaționale și congresele la care particip constant sunt sursele cele mai bune de a împărtăși informații și de a te menține la curent cu cele mai bune tehnici și metode de tratament.
6. Este posibil ca un medic tânăr să fie mai competent/capabil decât un medic cu mai mulți ani de experiență? Explicați.
Da, este posibil deoarece un medic tânăr poate fi mult mai bine informat despre o tehnică chirurgicală, un implant sau un medicament nou apărut. Sigur, există și varianta în care o tehnică clasică poate oferi rezultate la fel de bune în mâna unui medic specialist, fie el tânăr sau cu experiență vastă.
7. Este meseria de ortoped mai ușor de realizat pentru un bărbat decât pentru o femeie? Explicați, vă rog.
Specialitatea de ortopedie și traumatologie este o ramură medicală destul de solicitantă fizic. În ortopedie lucrezi cu ustensile metalice care pot solicita într-o oarecare măsură forța fizică, iar instrumentele specifice sunt necesare pentru a realiza o construcție stabilă din punct de vedere osteoarticular.
Citește și: INTERVIU | Dr. Adrian Pelinaru, Medic Specialist Chirurgie Plastică: Încrederea pe care o câștigi de la pacient la pacient este cea mai bună metodă de promovare
8. Ce impact au avut ultimii 2 ani de pandemie asupra activității dvs. profesionale? Cu ce provocări v-ați confruntat?
Activitatea mea profesională a fost puțin mai redusă în ultimi doi ani de activitate din cauza virusului Sars- CoV-2. Pacienții în general au optat pentru tratamente minim invazive în schimbul tratamentelor chirurgicale pentru a evita contactul cu virusul. Majoritatea pacienților au decis să temporizeze actul chirurgical în detrimentul sănătății din această cauză. De asemenea, actul chirurgical la pacienții depistați pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 a fost mai solicitant din pricina echipamentelor de protecție. O altă provocare pentru noi medicii au fost cazurile grave care nu suportau amânare, în ciuda reticenței legate de sistemul sanitar, în pandemie.
9. Vi s-a întâmplat să aveți pacienți nemulțumiți de tratamentul primit de la dvs.? Dacă da, cum ați procedat?
Din punctul meu de vedere, tratamentul trebuie ales cu pacientul. Există o multitudine de tehnici, implanturi, metode chirurgicale prin care poate fi tratată o patologie. Dacă pacientul nu este mulțumit de recomandări, este liber să consulte o a doua opinie. Nu întotdeauna este ușor pentru un pacient să accepte necesitatea unei intervenții. Desigur, tratamentul și recomandările trebuie decise și discutate cu pacientul pentru o colaborare cât mai eficientă.
Citește și: INTERVIU | Dr. Sandra Iordache, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva: Nu cred in tipare sau standarde ale frumusetii, ci doar in frumusetea fiecaruia dintre noi
10. Ce anume ați schimba în sistemul de sănătate dacă ați putea?
Sistemul de sănătate publică din România are multe de îmbunătățit. Acesta ar trebui adaptat pentru a ajunge la nivelul spitalelor din străinătate. Fără resurse din punct de vedere medical nu poți pretinde să ai standarde înalte în acest domeniu.
11. Ce v-ați dori să învățați în următorii 5 ani și nu ați reușit încă?
În următorii 5 ani aș dori să mă axez pe chirurgia genunchiului în domeniul traumatologiei sportive și în special pe cea a cartilajului. În ceea ce privește chirurgia plastică aș vrea să aprofundez atât partea de microchirurgie, cât și domeniul sânului și al esteticii corpului.
12. Ce sfat ați putea oferi unui medic rezident, pentru a-l convinge să aleagă ortopedia?
Alegerea de a urma o specialitate sau alta depinde din punctul meu de vedere de domeniul de care ești pasionat. În ortopedie un medic rezident va aprofunda anatomia și fiziologia corpului uman. Trebuie să învețe tot ce este legat de mușchi, oase, nervi, vase, tendoane și toate celelalte elemente ale corpului uman. Ortopedia și Traumatologia îți oferă posibilitatea de a te supraspecializa pe domeniul membrului superior, inferior, mână, șold, coloană, genunchi etc. unde tot timpul apar lucruri noi. Nu cred că este nevoie de a convinge pe cineva să urmeze o meserie, ci de pasiunea și determinare cu care poate reține toate elementele din domeniul respectiv, rămânând permanent în actualitate.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.