Dr. Mihai Craiu: Cum te poate ajuta lucrul cu copiii să devii un medic lider mai bun

Dr. Mihai Craiu: Cum te poate ajuta lucrul cu copiii să devii un medic lider mai bun

În cadrul celei de-a doua ediții a conferinței Leaders in Healthcare România, organizată de MEDIjobs și MedicHub,  Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu a vorbit despre povestea sa deosebită ca medic, dar și despre una dintre cele mai frumoase experiențe ca medic și lider în sănătate, în opinia sa: lucrul cu copiii.

Adresându-se medicilor tineri sau în devenire, medicul consideră că există numeroase motive pentru care pediatria merită să fie alegerea numărul 1 ca specialitate, copilul fiind un altfel de pacient, “un pacient foarte onest”. De asemenea acesta a explicat cum medicii pot deveni lideri mai buni în comunitatea lor, lucrând cu copiii – și explorând noile forme de comunicare digitală. 

Citește și Comunicarea cu pacientul, cheia unei relații de încredere

Pediatria, acolo unde ”poți câștiga cei mai mulți ani buni, frumoși, cu bucurie și lucruri interesante” pentru pacienți

Povestea ca medic a dr. Mihai Craiu este una pe cât de neașteptată, pe atât de inspirațională pentru viitoarea generație de medici. 

În perioada liceului, când acesta se pregătea să devină student la Arhitectură, în familia sa a avut loc un eveniment nefericit, a spus medicul, în cadrul conferinței. 

“Bunicul a suferit o intervenție chirurgicală care s-a complicat cu o infecție nosocomială și, în ultima zi de viață, s-a trezit din comă foarte lucid. Și ne-a ținut un fel de orientare în viață, iar mie mi-a zis: ‘Mihai, tu trebuie să devii doctor. Și am întrebat, ‘De ce doctor? Că eu desenez, sunt cu mate, fizică’, ‘Nu, tu trebuie să fii doctor’, ‘Bine, dar de ce?’ ‘Ca să nu mai moară oameni’. Și am stat și m-am gândit și am zis că locul unde pot să “câștig” cei mai mulți ani buni, frumoși, cu bucurie, cu surprize și lucruri interesante ar fi pentru pacientul pediatric. De asta am ales de la început pediatria.” 

Medicul a mărturisit cum, în timpul facultății, a studiat aproape toate subspecialitățile și a lucrat cu copiii de la bun început, astfel ajungând la concluzia că aceștia sunt acei pacienți foarte onești, care nu te mint și care, “dacă l-ai făcut bine, este bine; copilul nu dorește nici concediu medical, nu are agende ascunse, el când e bine, vrea să meargă acasă, nu vrea să rămână în spital”.  

Acesta este unul dintre marile motive pentru care Dr. Mihai Craiu încurajează medicii tineri să aleagă pediatria și să vadă copilul nu ca pe un adult în miniatură, ci ca pe un partener foarte bun de dialog, un pacient foarte onest în lunga călătorie spre vindecare, care “atunci când se face bine, este realmente o mare bucurie” pentru cei care îl îngrijesc. “Vă pot mărturisi că nu am simțit niciodată o senzație mai puternică și mai motivantă ca gărzile de terapie intensivă, când se trezea din comă un copil și zicea ‘mama’ sau întindea mânuța, e incomparabil.” 

Dar, deși este o specialitate plină de satisfacții, nu este o alegere ușoară în cariera de medic. Spre deosebire de lucrul cu pacienții adulți, este mai dificil să fii alături copii, dar și de părinții lor, mai ales când un copil nu poate fi salvat.

Fricile și nevoile pacienților de azi, ameliorate de medici în Social Media

Însă de la aceste experiențe de lucru cu copiii în clinici și spitale și pornind de la nevoia urgentă de a comunica diferit cu pacienții, astăzi, a pornit Dr. Mihai Craiu proiectul digital Spitalul Virtual pentru Copii. În perspectiva sa, medicii trebuie – dincolo de competențele profesionale și tehnice – să își asume rolul de vindecători. “Nu puteți să reparați tot, ci să oferiți părintelui acele vorbe care alină, sau liniște, să stați lângă el și să-l țineți de mână pentru a-l ajuta în călătoria despre care vorbeam”, a continuat medicul. 

Această ideea pornit de la faptul că procesul de vindecare a copilului continuă după externare, dar și de la faptul că tot mai mulți copii și adolescenți, alături de părinți, caută informații pe social media sau online înainte de a merge la doctor. Iar medicii care doresc să rămână în legătură cu pacienții lor merită să exploreze instrumentele social media în acest sens pentru a informa și a fi alături de aceștia.

Dr. Mihai Craiu consideră că acest proiect, alături de experiența îndelungată ca medic pediatru, l-a ajutat să relaționeze cu pacienții copii și părinții lor, dar și să devină un adevărat lider în sănătate pentru comunitatea pe care o servește – și chiar dincolo de ea. “Pe mine m-a ajutat să fiu mai bun profesional. Am învățat, în primul rând, că nimeni nu știe tot. Că de multe ori e mai bine să asculți, nu să pleci de la idei preconcepute despre boala respectivă”. 

Medicul a evidențiat faptul că abordarea aceasta de tip shared decision-making și comunicare digitală ajută pacienții să afle unde și cum să caute în mod corect informațiile medicale de care au nevoie. Asta, în contextul în care mulți profesioniști din sănătate încă folosesc un limbaj și o terminologie medicală greu de înțeles de către pacient – leadershipul cere, din contră, abilități foarte bune de comunicare, empatie și compasiune. 

Și aici, lucrul cu copiii ajută extraordinar în a deveni mai bun profesional și a-ți dezvolta abilitățile de leadership, în opinia Dr. Craiu. Indiferent de pregătirea academică sau performanță, conversația cu pacientul copil este foarte sinceră și “dureros de concretă”: “Copilul te întreabă direct: dar eu mă fac bine? Și trebuie să te uiți în ochii lui și să te gândești cum să fii sincer, dar să nu îi agravezi suferința dacă răspunsul nu e cel pe care el e pregătit să îl primească atunci”, a explicat medicul. 

Te-ar putea interesa și Dr. Beatrice Mahler: Trebuie să ne gândim la ce putem face noi, medicii, ca să multiplicăm binele din jurul nostru

Acesta este, totodată, și unul dintre cele mai bune căi în viitorul apropiat prin care interacțiunea cu pacienții poate deveni mai bună, productivă și de calitate 

Așa cum a fost menționat și cu prilejul celorlalte discuții din cadrul conferinței Leaders in Healthcare 2021, telemedicina este iarăși importantă în leadershipul medical și în relaționarea cu pacienții, precum în acest articol despre beneficiile digitalizării medicinei.  

Din fericire, în România se pun bazele legale pentru telemedicină – încă de la debutul pandemiei, care a făcut ca acest serviciu de digitalizare să devină o prioritare în domeniu și la noi în țară.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment