Platformele de consultații online sunt o oportunitate pentru medici

Platformele de consultații online sunt o oportunitate pentru medici

Ce spune prof. dr. Elizabeta Popa despre relația dintre telemedicină și îmbunătățirea serviciilor medicale

Folosirea platformelor de consultații online reprezintă o posibilitate de a înmulți serviciile medicale, nu de a le reduce, și de a veni în sprijinul celor care au nevoie de medici și informații, a transmis prof. dr. Elizabeta Cristina Popa, Associate Professor la Weill Cornell Medical College/New York Presbyterian Hospital, în cadrul conferinței de leadership medical, ”Leaders in Healthcare România”, organizată de MEDIjobs și Medichub. 

“Poți avea mai mult personal care să vină în sprijinul pacienților”, iar posibilitatea de a avea asistenți medicali “care nu trebuie să fie fizic la spital și care să sune frecvent pacienții” să vadă cum decurge tratamentul, de exemplu, reprezintă unul dintre marile beneficii ale telemedicinei, a transmis prof. dr. Popa.

Citește și: Prof. dr. Elizabeta Popa: Pacienții au nevoie de înțelegere, diagnosticare și tratament, nu să aștepte pe holuri

Dacă din cauza pandemiei de COVID-19, activitatea a fost limitată de prezența fizică și a fost recomandată distanțarea socială, platformele de consultații online vin în sprijinul persoanelor care au nevoie totuși de medici și de informații mai mult ca oricând, chiar dacă nu pot ajunge fizic în cabinetul medicului.  Sigur că acest demers are provocările sale și nu va înlocui niciodată medicina față în față, dar este o soluție complementară care răspunde rapid unor nevoi stringente ale sistemului (prevenție, decongestionarea sistemului de urgențe, lipsa medicilor de familie), și reprezintă, în fond, viitorul sistemului de sănătate.

“Nu vom deveni complet digitalizați, nu ne putem băga în priză undeva. Dar nu vom mai relua cabinetul medical în sensul clasic, cum era înainte. (…) Putem să ne concentrăm pe prezența fizică și consultații atunci când este nevoie și să evităm să stăm pe holuri și să nu facem nimic”, a declarat prof. dr. Popa, în cadrul panelului. “Totul în viitor se va face folosind tehnologii noi și aplicații. Cine este deschis și receptiv, are de câștigat. Medicina trebuie să însemne ascultarea pacientului, înțelegere, diagnosticare și tratament, nimic în rest și pandemia de COVID a arătat că acest lucru este posibil, inclusiv în România”, a mai declarat prof. dr. Elizabeta Popa.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment